Babiš zatím v kabinetu nevidí slabý článek, který by do příští vlády nechtěl

Události: Babiš zatím mezi svými ministry nevidí slabinu (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO pokračuje ve vyjednávání o nové vládě. Programovou shodu hledá především s KSČM a SPD. Pokud se průsečíky najdou, mohly by právě tyto politické síly kabinet tolerovat. Ve hře ale podle premiéra v demisi Andreje Babiše zůstávají i další strany – třeba ČSSD. „Preferujeme stabilní koaliční vládu,“ zopakoval šéf ANO.

Další jednání Andreje Babiše s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem je naplánováno již na čtvrtek. Na schůzce by měli doladit programové průsečíky. „Čekáme od KSČM, že nám řekne konkrétněji, kde vlastně a za jakých podmínek by mohli eventuálně tolerovat naši vládu,“ vysvětlil Babiš.

Jenže komunisté tři současné ministry v demisi kritizují:  ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestraník za ANO), ministr zemědělství Jiří Milek (nestraník za ANO) a ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (nestraník za ANO) podle nich nezvládají svou práci.

Třeba Adam Vojtěch má ovšem zatím Babišovu stoprocentní důvěru. „Už na základě prvních kroků si myslím, že zvládám řešit věci, které na mě spadly z minulosti, jako je oblast elektronického receptu,“ vyjádřil se šéf rezortu zdravotnictví.

Podporu má podle premiéra v demisi zatím každý člen týmu. „Některé ministry neznám dlouho, takže získávám nějaký pocit z jejich práce a spolupráce, takže je brzo je hodnotit,“ poznamenal Babiš. Na otázku, zda někoho v kabinetu považuje za slabý článek, s nímž by do druhé vlády nepočítal, odpověděl, že zatím ne.

Další strana, Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, má ve sněmovně 22 poslanců. Vyjednávání jsou ale zatím na začátku. „Samozřejmě je dostatek programových průniků,“ okomentoval situaci premiér v demisi. SPD vzkazuje, že je připraveno aktivně prosazovat program ve vládě, hnutí by tedy nestačilo pouze to, kdyby ho Babiš žádal o toleranci. 

ANO má navíc problém s názorem SPD na vystoupení z evropské unie. Okamura zase opakuje, že hnutí nepůjde do vlády s trestně stíhaným premiérem. Navíc v současném kabinetu zkritizoval hned několik ministrů, kromě Šlechtové a Vojtěcha také ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) či ministra dopravy Dana Ťoka (ANO).

Hamáček za Šlechtovou?

Lidovcům zase vadí na svém postu ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (nestranička za ANO): „Přišla paní ministryně, že chce věci dělat zase jinak, tak nevím, kde je kontinuita. Kam se za čtyři roky vytratilo řídit stát jako firmu?“ položil řečnickou otázku místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Sociální demokraté by mohli post v případné koaliční vládě obsadit. Jan Hamáček je expert strany a Andrej Babiš přiznává, že se o obraně detailně bavili. „On je expert na obranu. Pokud bychom byli s ČSSD ve vládě, tak asi logicky by mohl mít ambici na tento post,“ zauvažoval premiér v demisi.

Jenže ANO chce se sociálními demokraty jednat o vládě až po sjezdu ČSSD, který proběhne v únoru. „Musíme se pokusit dojednat takové podmínky, které budou pro sociální demokracii důstojné a které budou akceptovatelné pro členskou základnu,“ anticipoval Hamáček podmínky ČSSD pro vyjednávání o vládě. Právě Hamáček je jedním z kandidátů na předsedu, postaví se třeba exministrovi vnitra Milanu Chovanovi, který sází na přízeň Hradu.