Prezident Zeman jmenoval 25 soudců, požádal je o shovívavost k místním politikům

Prezident Miloš Zeman jmenoval 25 nových soudců (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval 25 nových soudců. Ti částečně posílí soudy, kde jsou pomalá řízení, a částečně nahradí soudce, kteří ve funkci končí. Zeman se od sobotního vítězství v prezidentské volbě poprvé objevil na veřejnosti.

Ceremoniál měl původně začít dvě hodiny po středečním poledni, Zeman do místnosti přišel asi o čtvrt hodiny později. Za zpoždění se soudcům omluvil. Zdůvodnil to telefonickou gratulací od izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. „Gratulace byla poněkud delší, než jsme oba dva očekávali,“ řekl Zeman.

Prezident jmenuje soudce na návrh vlády. Mezi novými soudci obecných soudů je třináct žen a dvanáct mužů. Částečně nahradí soudce, kteří končí svou profesní dráhu, a částečně posílí soudy, kde je to nejvíc potřeba kvůli vyrovnání rychlosti řízení.

Šest nových soudců bude působit v obvodu Krajského soudu v Brně. Pět soudců přibude pod Městský soud v Praze, čtyři zamíří do obvodu pražského krajského soudu. Po třech soudcích posílí obvody královéhradeckého a plzeňského soudu, dva soudci přibudou pod Krajský soud v Ostravě a jeden pod budějovický krajský soud. Poslední kandidát zamíří k Nejvyššímu správnímu soudu.

Prezident vyzval o „smilování“ nad komunálními politiky

Zeman jmenoval nové soudce naposledy loni v září. Osmadvacítku nováčků tehdy varoval před braním úplatků. Ve středu Zeman nové soudce požádal o shovívavost při souzení komunálních politiků.

„Drtivá většina z nich jsou srdcaři, kteří tu práci dělají s láskou, mnohdy za mizernou odměnu. Občas se jim třeba i něco nepovede a jsou obviněni z trestného činu. Suďte spravedlivě, ale přijde-li vám pod nůž funkcionář z malé obce, který trpí úzkostí z toho, že ho zavřou kvůli předražené kanalizaci nebo něčemu podobnému, buďte na něj laskaví a uděláte dobrý skutek,“ vyzval nové soudce závěrem ceremoniálu Zeman.

Od sobotního odpoledne, kdy ve svém volebním štábu v pražském Top hotelu slavil a komentoval své znovuzvolení, se Zeman na veřejnosti neobjevil. Po volbách odpočíval na zámku v Lánech. V pondělí jmenoval 12 rektorů veřejných vysokých škol a univerzit, dekrety ale nedostali na tradičním ceremoniálu na Pražském hradě z rukou hlavy státu, ale o den později v Karolinu od ministra školství. S rektory má hlava státu dlouhodobě napjaté vztahy.

Zeman od zvolení nekomunikoval ani s médii. Krátký rozhovor ve středu vydal server Parlamentnílisty.cz. Zeman v něm uvedl, že chce pokračovat v návštěvách krajů, jejich pořadí bude uzpůsobeno tamnímu volebnímu výsledku v prezidentských volbách. „Mým cílem bude občanům poděkovat,“ řekl Zeman. Na příští týden Zeman plánuje dovolenou. Chce pobývat v Lánech, kde si bude číst.