Za volbou Zemana je zklamání z postkomunistického vývoje, míní komentátor Mortkowitz

Události, komentáře: Za volbou Zemana je zklamání z postkomunistického vývoje (zdroj: ČT / ČT24)

Češi jsou na tom lépe než jiné země s rozdělenou společností, míní novinář serveru Politico.eu Siegfried Mortkowitz. Podle něj jsou lidé po padesáti letech rovnostářského komunismu zklamáni z vývoje, který přinesla doba po pádu režimu. „Nerovnost je něco nového v České republice a myslím si, že hodně lidem to vadí,“ uvedl v Událostech, komentářích ČT24 Mortkowitz.

„Nemyslím si, že kohokoli příliš překvapilo, že Zeman neprohrál,“ míní Siegfried Mortkowitz, podle kterého se vlastně nestalo nic neočekávaného. „Lidé možná jsou trochu rozčarováni, že výsledek byl tak těsný,“ uvedl s tím, že k podobnému dělení společnosti dochází i v tradičnějších evropských demokraciích.

„Je zde rozdělení na ty, kteří se dívají ven, jsou otevření. Pak tady máme elektorát, který chce uzavírat hranice. Viděli jsme to ve Francii, v Rakousku, v Německu. Společnosti jsou rozdělené,“ připomněl.

Podle Mortkowitze však Zeman rozdělil společnost účelově, aby získal moc. „Fungovalo to poprvé. Zafungovalo to i nyní, ale bylo to hodně těsné,“ dodal komentátor, který za důvody znovuzvolení Zemana prezidentem vidí i nespokojenost Čechů s vývojem země v posledních zhruba pětadvaceti letech.

Českou cestu jinde nemohou pochopit

„Hodně lidí v České republice bylo zklamáno postkomunistickým obdobím, protože za komunismu si byli všichni rovni, všichni víceméně stejně trpěli a hodně lidí mělo za to, že vlna ze Západu pozvedne všechny stejně, ale k tomu nedošlo,“ míní komentátor Mortkowitz. A podle něj tuto „českou cestu“ v jiných zemích, které mají jinou historii, nemohou pochopit.

Naopak Češi zase plně nerozumí ekonomickým přínosům členství země v EU a naopak vidí rozdíly. „Lidé vidí, že vlastně nemají z členství v EU takový přínos jako lidé v Praze, v Brně. Nerovnost je tady něco nového a myslím si, že hodně lidem to vadí,“ dodal Mortkowitz.

Referendum o EU? I to je možné

Podle něj bude hodně důležité, jakou nyní Česko bude mít vládu. Její složení může mít vliv na uklidnění atmosféry po prezidentské kampani. „Možná nás všechny (Miloš Zeman) překvapí a bude daleko více umírněný,“ dodal komentátor serveru Politico.eu. Společnost však bude v Česku i nadále rozdělovat téma uprchlíků. Přitom, nebo právě proto, že Česko od druhé světové války terorismus nezažilo.

„Je to něco velice abstraktního a hodně Čechů se bojí, že imigranti, kteří přijdu do vaší země, změní jejich životní styl. Myslím si, že mají strach, že přijdou o pohodu. I v rámci nerovností těch lidí to není v Čechách tak špatné. Každý má práci a myslím si, že mají strach, že o hodně přijdou,“ dodal Mortkowitz. 

Kam se na dalších pět let Česká republika v EU zařadí, bude podle něj hodně záležet na staronovém prezidentovi. „Má nyní veškerou moc. Neexistuje vláda a on bude zásadně rozhodovat, jak se bude příští vláda definovat. Záleží to na tom, jestli změní svůj názor a bude více proevropský, nebo ne,“ dodal a nevyloučil ani možné referendum o setrvání Česka v EU.

„Okamura by si to přál. Zeman se během kampaně nechtěl nějak moc angažovat v tomto směru, ale nevyloučil to. Záleží to na Zemanovi a na další vládě. Jsem si poměrně jistý, že pan Babiš by byl proti. Záleží tedy na tom, jestli pan Babiš zvládne vytvořit funkční životaschopnou vládu. To je důležité pro nadcházejících pět let v České republice,“ uzavřel Mortkowitz.