ODS vyloučila Hrdličku, Úlehlu i Floriána. Praha nechce ani Nagyovou

Praha - Vedení ODS vyloučilo ze strany lobbistu Tomáše Hrdličku a dále poslance Jana Floriána a Tomáše Úlehlu. Dva poslanci ve středu nehlasovali proti vládě Jiřího Rusnoka, čímž porušili dohodu bývalé koalice. Za jejich postupem měl stát právě Hrdlička. Florián na členství už ve čtvrtek sám rezignoval. Jeho vyloučení stejně jako vyloučení Hrdličky přesto navrhla pražská ODS. Návrh, aby stranu opustil také Úlehla, vzešel z jeho domovské zlínské organizace. Vyloučení Hrdličky a Floriána navrhla regionální rada ODS. Ta zároveň vyzvala oblastní sdružení Prahy 13, aby pozastavilo nebo ukončilo členství Jany Nagyové. Pokud se tak nestane, regionální rada Nagyové členství zruší.

Hrdlička na jednání regionální rady vůbec nedorazil a mezi pražské občanské demokraty nepřišel ani nikdo z jeho domovské organizace Prahy 10. „Místo toho, aby si pan Hrdlička přišel vyslechnout názory svých kolegů, tak poskytuje rozhovory někde v baru nebo na nějaké kožené židli,“ komentovala nepřítomnost lobbisty poslankyně Jana Černochová.

  • „Vedení ODS bude jasně deklarovat, že za vedení a kroky strany jsou zodpovědní členové, kteří byli zvoleni a mají mandát,“ komentoval vyloučení Hrdličky úřadující předseda ODS Martin Kuba.

„Se sluhou prostě musí jít i jeho pán“

Část členů ODS se dožadovala Hrdličkova vyloučení, ačkoliv pro jeho podíl na zhroucení stojedničky nemají důkazy - alespoň je nikdo nezveřejnil. „Se sluhou prostě musí jít i jeho pán,“ prohlásil například předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda.

Podobně se ve čtvrtečních Událostech, komentářích vyjádřil také místopředseda strany Jiří Pospíšil. „Přikláním se k tomu, že pan Hrdlička má odejít, protože minimálně je spjat s tím, že pan poslanec Florián nás takto zradil,“ uvedl ve vysílání.

Tomáš Úlehla a Jan Florián
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Florián se s Hrdličkou zná, před svým zvolením do sněmovny totiž pracoval jako řidič a asistent poslance z Prahy 10 Borise Šťastného a vozil i Hrdličku. (Více o tom, kdo je Tomáš Hrdlička, najdete zde)

Hrdlička a Svoboda přitom měli v minulosti korektní vztahy, Hrdlička po volbách v roce 2010 dokonce prohlásil, že Svobodu do ODS přivedl on sám. Právě Svoboda horlil za Hrdličkovo vyloučení mimo jiné proto, že Jan Florián je prý jen Hrdličkovou loutkou.

Tomáš Hrdlička se ale brání; pro zpravodajský server Týden.cz řekl, že Svoboda je ovlivněn horkem, tlakem a stářím, a odmítl, že by s rebelujícími poslanci cokoli řešil.

Hrdlička tvrdí, že s Floriánem ani Úlehlou vůbec nemluvil, a prý nechápe, kde se tento příběh vzal. „Jestli se to prokáže, tak já jsem připravený odejít z ODS,“ řekl ČT. Stejně tak Tomáš Úlehla popírá, že by za jeho rozhodnutím odejít při hlasování ze sálu stáli nějací kmotři. Bez zajímavosti není, že se jméno Tomáše Hrdličky objevuje ve vyšetřování kauzy Nagyová, vedle dalších zákulisních hráčů Ivo Rittiga, Jiřího Tomana a Romana Janouška. 

Proti Hrdličkovi a Floriánovi v ODS se postavil i Jiří Pospíšil: „Říkám to veřejně tady, že pan Hrdlička má odejít, protože minimálně jeden poslanec, pan Florián, nás takto zradil,“ řekl v Událostech, komentářích.

Jan Florián pro ČT: „Jiří Pospíšil v UK účelově lhal! Sdělil, že mne řídí či úkoluje pan Tomáš Hrdlička. Není to pravda. Také kvůli regionálním šedým eminencím jsem vystoupil z ODS. Toto jeho tvrzení zcela vylučuji. Kdybych byl spojen s kmotry, byl bych v minulých parlamentních volbách v roce 2010 na čelných místech pražské kandidátky, kterou sestavují šedé eminence, což se v mém případě nestalo. Kandidoval jsem na posledním nevolitelném 36, místě kandidátky a z vůle voličů jsem se kroužkováním do sněmovny dostal, to je nezpochybnitelné. Toto je jasný argument! Očekávám jeho omluvu.“

Vedení pražských ODS nechce Janu Nagyovou, končí i na Úřadu vlády

Vyloučení by mohlo potkat i bývalou šéfku kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Janu Nagyovou, která na Úřadu vlády končí. Odchází na dohodu, a tudíž ji nečeká žádné odstupné ani jiné finanční kompenzace.

Zatím regionální rada nechává na jejím oblastním sdružení, aby se s ní rozloučila - požaduje ukončit nebo pozastavit členství ve straně. Nagyová je obviněna z organizátorství trestného činu, ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení. Kvůli tomu byla déle než měsíc ve vazbě.

Jana Nagyová a Petr Nečas
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Nagyová měla údajně zneužít vojenskou rozvědku ke sledovaní osob, mimo jiné i Nečasovy manželky Radky. Navíc podle policie stála v pozadí dohody mezi takzvanými rebely ODS a koalicí. Tehdejší poslanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř se vzdali poslaneckých mandátů. Tím umožnili schválení daňového balíčku bývalé Nečasovy vlády. Zákonodárci byli podle vyšetřovatelů ke svému odstoupení z poslaneckých funkcí motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci.

Nagyová si na Úřadu vlády v posledních dvou letech zřejmě přišla až na 998 000 korun ročně, k tomu dostávala statisícové odměny. Za rok 2011 činily 1,22 milionu. Vyplývá to z přehledu příjmů vedoucích zaměstnanců v letech 2010 až 2012.