Gandalovič chce škrtnout v rozpočtu školní mléko, dotace EU ale zůstanou

Praha - Škrty v rozpočtu ministerstva zemědělství se dotknou i národních dotací na školní mléko. Ministr Petr Gandalovič navrhne koncem srpna vládě jejich zrušení, projekt ale podle něho bude dále pokračovat. Mlékárny budou ovšem dostávat jen evropské dotace, český stát mléko do škol dále podporovat nebude - uspoří tak ročně několik desítek milionů korun. Omezení dotací povede podle mlékáren ke zvýšení ceny mléka pro školáky i ke snížení jeho konzumace.

Mlékarna Kunín, která obstarává mléčné svačiny pro 450 škol, dnes oznámila, že žádné výrobky do těchto zařízení od prvního září nedodá. Důvodem je nejistota pokračování celého projektu. „Do programu jsme investovali řádově desítky milionů korun, je pro nás nepředstavitelné, že by program skončil,“ uvedl generální ředitel Mlékárny Kunín Zbyněk Gebauer.

Mlékárny už dříve uvedly, že z toho důvodu zvažují žaloby na stát o náhradu škody. Dnes ale přiznaly, že o takové možnosti zatím neuvažují. Počkají nejspíše až na rozhodnutí vlády. Argument o ušetření peněz, se kterým před ní chce Gandalovič předstoupit, ale považuje například zemědělský analytik Petr Havel za nedostatečný. „Je naprosto irelevantní, protože v porovnání s rozpočtem ministerstva jde o jednu tisícinu výdajů,“ tvrdí.

Zrušení dotací sáhne zřejmě dětem do peněženky

„Program bude ale nadále pokračovat a prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu budeme evropskou podporu (na školní mléko) administrovat,“ uklidňuje mlékárny mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček, že zrušení národních dotací neohrozí čerpání evropských peněz na školní mléko. Jejich výše se pohybuje kolem 15 milionů korun.

Dotace z EU tvoří ale jen asi třetinu celkové částky, kterou je projekt podporován. Zrušení finanční účasti státu podle mlékáren povede k tomu, že děti budou muset za své svačiny více platit. To by mnohé z nich mohlo i odradit. 250mililitrový nápoj se dnes prodává zhruba za čtyři koruny, pokud by ministerstvo přestalo projekt podporovat, zvýšila by se cena asi na dvojnásobek.

Mléko
Zdroj: ČT24