Kdo je tajemný „pumpař“, který měl rozložit stojedničku

Praha - Zatímco se poslanci ve sněmovně celý včerejší den přeli o to, zda vyslovit důvěru Rusnokově vládě, to nejpodstatnější se odehrávalo v zákulisí. Několik týdnů deklarovanou i zpochybňovanou stojedničkovou koalici možná rozložil jeden jediný muž - vlivný hráč pražské ODS Tomáš Hrdlička. Měl to být právě on, kdo na svou stranu získal poslance Tomáše Úlehlu a Jana Floriána, kteří těsně před hlasováním odmítli zvednout ruku proti Rusnokovi a opustili sál - on sám to ovšem vehementně popírá. Prezidentem jmenovaná vláda sice nakonec důvěru nezískala, místo pokusu pro Miroslavu Němcovou jsou ovšem na stole předčasné volby.

Podle serveru Lidovky.cz se Hrdlička večer před hlasováním snažil zlomit co nejvíce poslanců ODS. „Myslím, že by ODS měla sebekriticky vyhodnotit chyby svého vládnutí se zvláštním důrazem na nesplněné či přímo porušené předvolební sliby voličům, třeba nezvyšování daní, a odejít do opozice, svolat na září volební a programový kongres a ještě v tomto roce podpořit předčasné volby,“ napsal včera serveru člen buňky ODS na Praze 10 Hrdlička. Vlivný pražský lobbista už totiž vyhlíží komunální volby v roce 2014 – a do té doby se mají podle něj občanští demokraté vzchopit.

Kuloáry ve sněmovně dnes celý den žily příběhem dvou poslanců a spekulovalo se, jakou a od koho dostali nabídku. Hrdlička tvrdí, že s Floriánem ani Úlehlou vůbec nemluvil, a prý nechápe, kde se tento příběh vzal. „Jestli se to prokáže, tak já jsem připravený odejít z ODS,“ řekl ČT. Stejně tak Tomáš Úlehla popírá, že by za jeho rozhodnutím odejít při hlasování ze sálu stáli nějací kmotři.  

Úlehla i Florián už se jednou názoru vedení ODS vzepřeli, byli totiž součástí skupiny rebelů uvnitř poslaneckého klubu ODS, která se loni postavila proti zvýšení DPH. Zatímco poslanci Tluchoř, Šnajdr a Fuksa složili poslanecký mandát, Úlehla a Florián nakonec Nečasovu vládu podpořili.

Rebelující poslanci ODS
Zdroj: ČT24

Oba rebely už včera vyloučil ze svých řad poslanecký klub ODS a Florián dnes úplně opustil stranu. Část členů strany volá i po vyloučení Hrdličky, ačkoliv pro jeho podíl na včerejším zhroucení stojedničky nemají důkazy - alespoň je nikdo nezveřejnil. „Se sluhou prostě musí jít i jeho pán,“ prohlásil například předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda. Podobně se ve čtvrtečních Událostech, komentářích vyjádřil také místopředseda strany Jiří Pospíšil. „Přikláním se k tomu, že pan Hrdlička má odejít, protože minimálně je spjat s tím, že pan poslanec Florián nás takto zradil,“ uvedl ve vysílání. Florián se s Hrdličkou zná, před svým zvolením do sněmovny totiž pracoval jako řidič a asistent poslance z Prahy 10 Borise Šťastného a vozil i Hrdličku.

Bez zajímavosti není, že se jméno Tomáše Hrdličky objevuje ve vyšetřování kauzy Nagyová, vedle dalších zákulisních hráčů Ivo Rittiga, Jiřího Tomana a Romana Janouška. Zatím sice není jisté, zda bude Hrdlička z něčeho obviněn, podle komentátorky Lidových novin Lenky Zlámalové má ale lobbista eminentní zájem spolupracovat s prezidentem Zemanem, který se prý prezentuje jako ochránce žalobce Ištvana, no a ten má vyšetřování kauzy na starosti. Právě kvůli těmto spekulacím a možné provázání Hrdličky na Zemanovy přátele - mj. se stýká s jeho kontroverzním kandidátem na ústavního soudce Sváčkem - nejsou Hrdličkovy motivy zničení soudržnosti ODS srozumitelné.  

Vlivný hráč bez politických funkcí

Hrdlička sice patří mezi vlivné zákulisní hráče, v komunálních volbách v roce 2010 ale nekandidoval a po 12 letech se stáhl z aktivní politiky. Do ODS vstoupil v roce 1997 a brzy získal rozhodující slovo ve stranické buňce na Praze 10. Od roku 2002 předsedal i Komisi pro územní rozvoj. Na Praze 10 patřil mezi jeho věrné spojence Milan Richtr – starosta této městské části, který se později stal i náměstkem pražského primátora a na starosti měl mimo jiné projekt kritizovaný projekt Opencard. 

Mezi další Hrdličkovy spojence dříve patřil také bývalý pražský primátor Pavel Bém. Média sem řadí i Davida Vodrážku – Hrdlička prý dokázal prosadit, že delegáti kongresu ODS zvolili Vodrážku prvním místopředsedou strany, Vodrážka přitom nepatřil mezi favority. 

Tomáš Hrdlička
Zdroj: ČT24

Hrdličkův vliv v pražské ODS ovšem částečně utrpěl v roce 2011, kdy došlo k rozkolu na pražské radnici. Té od voleb v roce 2010 vládla velká koalice ODS a ČSSD, ačkoliv volby v hlavním městě vyhrála TOP 09. Jenže tato koalice podle médií nahrávala podnikatelům napojeným na obě strany. Primátor Svoboda se prý snažil kmotry odstřihnout od vlivu, narážel ale na odpor. V listopadu 2011se  část stojící za primátorem dohodla na koalici s TOP 09 a později se přidal i zbytek členů ODS. „Puč“ primátora Svobody se přitom odehrál bez vědomí šéfa pražské ODS Borise Šťastného. Hrdlička pak ztratil část spřízněných politiků a úředníků, které vystřídali členové z „antibémovského“ křídla. 

Kromě vlivu v ODS prý Hrdlička stojí i za zázračným vzestupem Věcí veřejných, které to z malé regionální strany dotáhly v roce 2010 až do Nečasovy vlády a de facto zapříčinily pád Jiřího Paroubka, který místo ve Strakově akademii skončil v nové straně NS-LEV 21. Ostatně bývalý člen VV a poslanec Jaroslav Škárka u soudu v kauze úplatkářské aféry prohlásil, že v roce 2009 poskytli lobbisté Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička straně 200 milionů korun. Podle něj šlo o půjčku na volební kampaň, přičemž strana měla později vrátit dvojnásobek. Zástupci Věcí veřejných však propojení s Hrdličkou a Janouškem vždy odmítali – Vít Bárta označil tvrzení Škárky za lež, naopak prý oběma mužům zakázal vstup na ministerstvo, když se stal ministrem dopravy.

Pumpař, který odmítá propojení s Navatypem

Co dělá Hrdlička mimo politiku, se příliš neví – v obchodním rejstříku v žádné větší firmě nefiguruje. Peníze vydělal v 90. letech na provozování benzinových pump a svůj podnikatelský záběr prý nerozšířil, alespoň to řekl v rozhovoru Hospodářským novinám.

V posledních letech se spekuluje, že vlastnil stavební firmu Navatyp (později Prominecon), kde kvůli neprůhledné majetkové struktuře nešlo dohledat její skutečné majitele. Ta na Praze 10 spravovala desítky tisíc bytů a od města získala i řadu zakázek. Stavební firmu později převzala investiční skupina Natland, stejně jako podíl v Pražských službách či firmě Taiko, provozovateli Žlutých lázní v Praze (ty měl v nájmu jiný lobbista Roman Janoušek). A rovněž skupina Natland bývá spojováná s oběma lobbisty – ačkoliv to obě strany popírají.

Právě o firmě Natland se hovořilo v souvislosti s rozpadem velké koalice na pražském magistrátu v roce 2011. Důvodem měl být 16miliardový tendr na svoz městského odpadu, který vyhrály Pražské služby, kde má Natland asi pětinu akcií. Primátor Svoboda ale prohlásil, že chce nejdřív vědět, zda Natland neovládají právě Janoušek s Hrdličkou. Hlavní město nakonec tendr zrušilo.

Jedinkrát se Tomáš Hrdlička dostal před soud, když čelil obžalobě z korupce, pražský městský soud ho ale v roce 2007 definitivně zprostil obžaloby. Celý případ začal v roce 2004 – tehdy Praha 10 neprodloužila smlouvu podnikateli Michalu Dvořákovi na provozování autobazaru. Podnikatel chtěl názor radnice změnit, přes prostředníka se proto obrátil na exposlance ODS Vladimíra Doležala, který se znal s Hrdličkou. Právě bývalý poslanec prý pro Hrdličku žádal úplatek 800 tisíc korun – Hrdlička stál tehdy v čele komise územního rozvoje. Podle soudu ale Hrdlička neměl vliv na to, že se podnikatel nakonec prodloužení smlouvy dočkal a nedošlo ani k předání 800 tisíc korun, proto ho zprostil obžaloby. Naopak bývalého poslance Doležala, který v roce 2005 vystoupil z ODS, odsoudil kvůli nepřímému úplatkářství k pokutě 100 tisíc korun.

Události: Ovlivnil hlasování Tomáš Hrdlička? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod