Zeman v duelu zveřejnil jména sponzorů kampaně. Drahoš je má veřejné

Prezidentský duel (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman v debatě s protikandidátem Jiřím Drahošem v České televizi zveřejnil jména ze seznamu sponzorů spolku Přátel Miloše Zemana, který mu platil kampaň. Jména osob a firem dosud nebyla známá, za což Zeman čelil kritice. Drahoš řekl, že všechny sponzory má na transparentním účtu a na jeho sponzorské dary dohlížela etická komise, pouze v jednom případě mu doporučila dar odmítnout.

On-line přenos

Prezidentská debata

  • 21:31
    Česká televize

    Diskuzní pořad je u konce. Vážení čtenáři, děkujeme za sledování on-line přenosu.  

  • 21:30

    Závěrem Miloš Zeman poděkoval moderátorce Witowské, debata podle něj byla nestranná a férová. S tím Jiří Drahoš souhlasil. 

  • 21:29

    Poslední minutu k voličům má také Jiří Drahoš. "Vážení občané, jděte k volbám. Jsem kandidát, který se dívá do budoucnosti. Miloš Zeman už nemá této zemi co nabídnout, ale jeho poradci si mohou od této země ještě ledacos vzít a je třeba tomu zabránit. Budu prezidentem, který nepreferuje zájmy elit, který se bude zajímat o starosti lidí, sociální problémy, bude se zabývat problémy, které jsou důležité pro vás: bezpečnost země, kvalitní vzdělání, sociální záležitosti. To všechno budu brát v potaz jako prezident. Bude mi ctí být vaším prezidentem."

Jiří Drahoš získal ze všech prezidentských kandidátů nejvíce peněz. „Sponzoři se mi nabízeli sami. Řada lidí prostě chce na Hradě změnu. Nabízeli se mi, začalo se to nabalovat. (Manažer kampaně) Jakub Kleindienst v tom nehrál žádnou zásadní roli,“ uvedl. 

V jednom případě sponzora odmítl. „Máme etickou komisi, která posuzuje každý případ sponzoringu, a ta mi doporučila to odmítnout,“ řekl s tím, že dárcům se necítí nijak zavázaný. „Nebudu se cítit zavázaný, protože jsem jim nic neslíbil. To není půjčka. Oni chtějí změnu na Hradě, a proto mi poskytli peníze,“ podotkl.

Za předvolební kampaň, kterou Miloš Zeman podle svého prohlášení nevedl, zaplatila nezisková organizace Přátelé Miloše Zemana přes 11 milionů korun. Spolek vede hradní kancléř Vratislav Mynář, aktivní je v něm i Zemanův poradce Martin Nejedlý.

Zeman chtěl Drahošovi předat seznam všech dárců spolku. Ten to však jednoznačně odmítl. „Já seznam nepotřebuji. Odevzdejte ho úřadu, který na to dohlíží,“ odkázal Drahoš protikandidáta na Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, který mj. kontroluje i financování kampaně.

  • Ray Service, a.s. - 500 000 Kč
  • Jaroslav Menčík - 180 000 Kč
  • Martin Chládek - 380 000 Kč
  • Tomáš Haratek - 260 000 Kč
  • René Gucký - 280 000 Kč
  • Jan Kůna - 150 000 Kč
  • Petr Tauchman - 220 000 Kč
  • Petr Sádlo - 200 000 Kč
  • Luboš Kozák - 250 000 Kč
  • Jana Verneková - 200 000 Kč
  • Jiří Berger - 500 000 Kč
  • Jiří Berger - 500 000 Kč
  • J.K.L. PARTNERS s.r.o. - 150 000 Kč
  • CONTRADICTION s.r.o. - 885 000 Kč
  • CAR SERVICE GROUP - 950 000 Kč
  • Jiří Rozsypálek - 1 000 000 Kč
  • Filafil a.s. - 400 000 Kč
  • Jiří Jestřáb - 900 000 Kč
  • Miloslav Havlíček - 300 000 Kč
  • Richard Tománek - 800 000 Kč
  • Komerc Servis CZ, s.r.o. - 200 000 Kč
  • V Praze dne 25. 1. 2018

„Tento seznam byl tomuto úřadu samozřejmě odevzdán. Já jsem ve své dobré vůli, protože jsem občas podezříván ze záhadného financování tohoto občanského sdružení, nabídl tento seznam sponzorů,“ prohlásil Zeman. Žádný z těchto dárců podle něj není ze zahraničí. 

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí do pátečního rána přehled dárců Spolku přátel Miloše Zemana nedostal, uvedl jeho šéf Jan Outlý. 

Na dotaz, zda může zaručit, že peníze nepocházejí z trestné činnosti, Zeman reagoval: „Děláte ze mě detektiva, kterým samozřejmě nejsem. Ale předpokládám, že jestliže tito lidé souhlasili se zveřejněním svého jména, tak zcela určitě nechtěli riskovat, aby jejich peníze pocházely z trestné činnosti.“ Část seznamu dárců poté přečetl.

„Já o to nestojím. Všechny dárce mám na transparentním účtu. Já nepotřebuji Miloši Zemanovi předávat seznam,“ reagoval Drahoš.

Zeman hájil Nejedlého a Mynáře, Drahoš Kleindiensta

V prezidentském duelu došlo i na výběr nejbližších spolupracovníků kandidátů. Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi je kritiky vyčítáno především působení kancléře Vratislava Mynáře, poradce Martina Nejedlého a mluvčího Jiřího Ovčáčka. U Jiřího Drahoše zase kritici poukazují na volebního manažera Jakuba Kleindiensta, spojovaného s korupční kauzou Davida Ratha.

„S Jakubem Kleindienstem jsem se seznámil už před delší dobou na ministerstvu kultury. Tehdy jsme se bavili zcela nezávazně, pak jsem si na něj vzpomněl, když jsem hledal někoho do týmu. Zkoušel jsem víc lidí a on mě přesvědčil,“ vysvětlil Drahoš.

Všechny otázky s ním prý probral a věří mu, ostatní označil za mediální spekulace. Drahoš odmítl také tvrzení, že by svého manažera po prvním kole voleb upozadil. „První a nejdelší fáze kampaně byla náročná. Byl to sběr podpisů, výjezdy, plánování, dobrovolníci, velmi náročná kampaň na logistiku a organizaci. Po prvním kole, v posledních deseti dnech, čili v té nejtvrdší fázi kampaně, už tyto věci odpadly. Tam už není potřeba krizového manažera, tam je třeba jasné velení od jedné osoby, a tou jsem já,“ řekl.

S Milošem Zemanem přišli na Hrad například kancléř Vratislav Mynář nebo poradce Martin Nejedlý. Prezident odmítl říct, zda by ve svých funkcích pokračovali, pokud by svůj mandát obhájil. „Poradím se především s nimi a teprve potom budu informovat média. Nikoli naopak. Jenom bych chtěl poznamenat, že nikdo z nich není trestně stíhán a není z ničeho obviněn,“ řekl Zeman.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který Zemana před volbami podpořil, mu však zároveň doporučil, aby se od obou mužů distancoval. Vratislav Mynář za celých pět let svého působení na Hradě nezískal bezpečnostní prověrku nejvyššího stupně. Národní bezpečnostní úřad mu ji pravomocně odmítl dát. Martin Nejedlý má zase úzké kontakty na Rusko, protože byl jednatelem a spolumajitelem české pobočky ruské společnosti Lukoil.

„Pan Vratislav Mynář se vůči rozhodnutí NBÚ odvolal a soud v této věci dosud nerozhodl. Z toho vyplývá, že dokud tento soud nerozhodne, nemá cenu se k této věci dále vyjadřovat. To, že má Martin Nejedlý kontakty na Rusko, protože dlouho působil v Německu a v Rusku, je podle mého názoru z hlediska jednání s některými ruskými podniky výhoda, nikoliv nevýhoda,“ reagoval Zeman.

Koho by si vzal Jiří Drahoš po případném vítězství ve volbách na Hrad, však neuvedl. „Mám samozřejmě nějaké varianty v hlavě. Nyní po prvním kole volby se mi nabídla celá řada lidí ze štábu mých ctihodných protikandidátů a já zvažuji všechny možné varianty. Ještě nejsem rozhodnut,“ řekl. 

Drahoš připomněl prezidentské volby před pěti lety – Zeman po svém vítězství tehdy řekl, že si na Hrad vezme pouze tajemníka a řidiče. Nakonec ale obměnil téměř celý tým.

Drahoš Ovčáčka za mluvčího nechce, Zeman je s ním spokojen

Mluvčím současného prezidenta je od prosince 2013 Jiří Ovčáček. Pozornost poutá především jeho působení na sociální síti Twitter.

Jiří Ovčáček
Zdroj: ČT24

„Jiří Ovčáček je svobodný člověk. Jeho Twitter je soukromá záležitost. Probírá se mnou všechno, co je zveřejněno na prezidentském Facebooku, protože to už není soukromá záležitost,“ uvedl Zeman.

Ovčáčkův twitterový účet se však jmenuje @PREZIDENTmluvci. Navíc na něm zveřejňuje i oficiální fotky a zprávy z Hradu. Některé informace jsou dostupné jen na tomto twitterovém účtu.

Drahoš práci současného mluvčího kritizuje. „Můj šéf tiskového odboru nebude fungovat jako pan Ovčáček. Bude podávat seriózní informace a nebude vymýšlet nesmysly. Bude to seriózní tiskový mluvčí, to pan Ovčáček není v žádném případě,“ řekl Drahoš. „Myslím si, že je to dobrý tiskový mluvčí a jsem s jeho službami spokojen,“ reagoval Zeman.

  • Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš diskutovali v předvečer voleb v pražském Rudolfinu. Debata byla rozdělena do tří částí a oba kandidáti si na ni mohli přivést třicet svých příznivců. Témata diskuse zvolila Česká televize, voliči i sami kandidáti. Otázky Drahoš se Zemanem dopředu neznali, známy jim byly pouze jednotlivé okruhy.