Zeman vyčká na Ištvana. Podle Němcové je to skandální

Praha – Pokud Rusnokova vláda nedostane důvěru, druhý pokus o sestavení vlády bude muset počkat. Takový je plán prezidenta, který zazněl v jeho projevu v Poslanecké sněmovně. Důvodem je dosud neukončená „kauza Nagyová“. Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové je prezident pod vlivem olomouckého vrchního žalobce Ivo Ištvana. „Až dá pan Ištvan palec nahoru, že už má vše vyšetřeno, tak teprve potom bude prezident konat,“ řekla pro ČT a takový postup označila za diktát.

Zeman se odvolal na rozhovor vrchního státního zástupce Ivo Ištvana pro jeden z celostátních deníků, v němž doslova říká, „že se chystá senzace“ a že pro tuto senzaci již má dostatečné důkazy. Zeman neupřesnil, na koho další vyšetřování míří, vyjádřil ale obavu, že se by se mohlo týkat některého z členů bývalé vládní koalice.  Vyšetřování kauzy podle něj skončí v řádu několika týdnů. „Ujišťuji vás, i kdybyste mě lámali kolem, že během těchto několika týdnů žádný druhý pokus nepodniknu,“ konstatoval prezident.

Více k reakcím na projev prezidenta Zemana

Miloš Zeman:

Nemám žádnou záruku, že kdyby se k moci vrátila bývalá koalice, by někdo z jejích členů nemohl být případně postižen řízením svého ministerstva z cely vyšetřovací vazby.

Za základ vyšetřování považuje prezident postupné odhalování propojení některých politiků a politických struktur s takzvanými „kmotrovskými mafiemi“. „Základem není stíhání tří exposlanců pro údajnou korupci ani vyšetřování nezákonnosti kolem Vojenského zpravodajství,“ upozornil Miloš Zeman.

Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové by prezident neměl připustit, aby byl úřad prezidenta podřízen rozhodování státního zástupce Ištvana. Strany vládní koalice by nyní podle ní měly sladit svůj postup.

„Kalouskova vláda s Kalouskem“

Když Zeman poslancům vysvětloval, proč sestavením vlády zatím nepověřil Miroslavu Němcovou, která deklarovala, že disponuje podporou 101 poslanců, doslova uvedl: „Při vší úctě k panu poslaci Petru Nečasovi jsem hluboce přesvědčen, že v uplynulých třech letech byl faktickým premiérem  vlády ČR pan Miroslav Kalousek  a jsem stejně tak přesvědčen, že v případě, že premiérkou jmenuji -  a já to nevylučuji  – pani Miroslavu Němcovou, pak to bude opět faktický ministerský předseda jménem Miroslav Kalousek. Prosím tedy, abyste si opravili zažité novinářské klišé a přestali mluvit o Nečasově vládě bez Nečase a začali mluvit o Kalouskově vládě s Kalouskem.“

„Prezident Miloš Zeman svým dnešním projevem před poslanci ani tak nepodpořil vládu Jiřího Rusnoka, jako marně hájil svůj “zoufale nekompetentní postup" při jejím jmenování, reagoval na prezidentův projev místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. 

  • Prezident Miloš Zeman během projevu v Poslanecké sněmovně autor: Jaroslav Matyáš, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4925/492402.jpg
  • Miroslava Němcová, Miloš Zeman a Vratislav Mynář autor: Jaroslav Matyáš, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4924/492384.jpg
  • Miloš Zeman autor: Jaroslav Matyáš, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4924/492383.jpg
  • Poslanci při projevu prezidenta v Poslanecké sněmovně autor: Jaroslav Matyáš, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4925/492404.jpg

Zeman: Rusnokova vláda je lepší než ta minulá

Překlenovací vláda Jiřího Rusnoka, která se podle Zemana skládá z „nestranických odborníků“, učinila z pohledu prezidenta během prvních dnů svého vládnutí řadu užitečných věcí jako zvýšení minimální mzdy či dohodu s kraji. „Přitom chci jasně říct, že ne se všemi kroky vlády souhlasím. Nelíbila se mi třeba ona změna nezměna v čele Národního divadla. To ale neznamená, že výsledné saldo, vyplývající už z prvních týdnů, není ve srovnání s minulou vládou vysoce pozitivní. To je jeden z důvodů, proč vám ji doporučuji,“ řekl před poslanci prezident.

Miloš Zeman při projevu: „Jeden ze zakladatelů českého státu Alois Rašín měl jako životní heslo 'Blaho republiky budiž nejvyšším zákonem' (…) Budete-li si přát návrat na několik měsíců oné smutné katastrofické Kalouskovy vlády, prosím, hlasujte proti vládě Jiřího Rusnoka. Ale alespoň u některých z vás, byť z lavic bývalé vládní koalice nebo z lavic nezařazených poslanců, doufám, že u vás zvítězí ono rašínovské Suprema lex.“

Kabinet, o jehož důvěře se má hlasovat, má podporu zaměstnavatelů i odborů, zdůraznil Zeman. „Je to vláda, která je nástrojem boje proti korupci, protože v jejím programovém prohlášení je obsažen závazek, že nebude zasahovat do vyšetřování a narušovat ho politickými tlaky,“ dodal s tím, že v projevu představitelů bývalé koalice slyšel obavy z „policejního státu“ a „prokurátorské republiky“.

Projev prezidenta Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně (zdroj: ČT24)