Poslanci rozhodují o vládě, Úlehla a Florián opustí sál

Praha - Sněmovna začala po poledni jednat o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka. Premiér ve svém projevu před poslanci zdůraznil, že jeho vláda je nepolitická a že ji tvoří v podstatě krizoví manažeři. Rusnok představil záměry kabinetu; kritizoval také bývalou Nečasovu vládu. Před Rusnokem hovořil k poslancům prezident Miloš Zeman. Zákonodárce se snažil přesvědčit, aby Rusnokově vládě řekli ano. Poslancům zároveň řekl, že druhý pokus o sestavení vlády nezahájí do té doby, než skončí vyšetřování kauzy Jany Nagyové. Po zhruba hodinové přestávce začala rozprava. U řečnického pultíku se střídají poslanci jak z řad koalice, tak opozice.

„Vláda takzvaného boje proti korupci rozhodně nezabránila tomu, aby pokračovalo vyvádění veřejných peněz do soukromých kapes. A to vše má bohužel za následek všeobecnou krizi důvěry občanů, všeobecnou krizi odpovědnosti, která oslabuje výkonnost a kvalitu správy naší země,“ nešetřil kritikou na Nečasovu adresu Rusnok. Také upozornil, že bývalý kabinet, který se nazýval vládou rozpočtové odpovědnosti, po sobě zanechal relativní nejrychlejší zvýšení státního dluhu v moderní historii.

Podle komentátora HN Jindřicha Šídla je programové prohlášení, které před sněmovnou Rusnok přečetl, programem na celé čtyřleté funkční období. „I kdyby ta vláda měla šanci získat důvěru, tak za jediný rok by to nedokázala zvládnout,“ míní Šídlo. Podobný názor má i politoložka VŠE Vladimíra Dvořáková, podle níž Rusnok definoval svou vládu jako vládu krizových manažerů, ale ony hlavní krizové body jí v prohlášení chybí.

V úvodu schůze se poslanci potýkali s nefunkčním hlasovacím zařízením, které poškodila noční bouře. Procedurální hlasování probíhalo netradičně prostřednictvím skrutátorek. „Nefunguje nám technika, nemůžeme hlasovat ani o ověřovatelích,“ uvedla šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Světelná tabule, na níž se zobrazují údaje o schůzi, nebyla v provozu. O vyslovení důvěry vládě se hlasuje po jménech.

Sněmovna odmítla návrh poslance Petra Skokana (VV) na odročení jednání o důvěře Rusnokovu kabinetu o deset dnů. Poslanec tvrdil, že někteří poslanci nedostali pozvánku na schůzi včas a byl tak podle něho porušen jednací řád. Ze zdravotních důvodů se ze schůze omluvil poslanec Miroslav Petráň (VV). Omluvený je i Roman Pekárek, který je ve vězení, a David Rath, který je v současné chvíli před soudem. Rath by podle svých slov hlasoval pro Rusnokovu vládu.

Rusnok LIDEM nepřesvědčil, nepodpoří ho ani Paroubek

Rusnok ještě před jednáním sněmovny nepřesvědčil poslance LIDEM, aby změnili názor. Ti tak tvrdili, že jeho vládu nepodpoří. Stejně tak vládu nepodpoří kromě ODS a TOP 09 ani strana Jiřího Paroubka LEV 21. Naopak dva poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián avizovali, že během hlasování opustí hlas.

Rusnokův kabinet může počítat s 10 hlasy poslanců Věcí veřejných a 26 hlasy komunistů, kteří v úterý po jednání svých poslaneckých klubů oznámili, že novou vládu podpoří. Hlasovat pro zřejmě bude i 54 poslanců sociální demokracie a dva nezařazení Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka.

Premiér Rusnok se ale domnívá, že mu sněmovna v hlasování svou důvěru vyjádří. V neděli spekuloval, že by pro jeho vládu mohlo zvednout ruku 96 až 97 poslanců, žádnou jistotu k tomu ale prý nemá. „Dnešní sněmovna je natolik dynamický útvar, že by statistika nebyla příliš věrohodná,“ přiznal Rusnok v ČT. Politologové jeho naděje mírní, maximální počet poslanců, kteří dnes budou hlasovat pro Rusnokův kabinet, odhadují na zhruba 90. To by ovšem k vyslovení důvěry v současné situaci nestačilo.

Vydáno pod