VV řeknou Rusnokovi ANO, KSČM také

Praha - Poslanci Věcí veřejných budou hlasovat pro důvěru úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Strana to oznámila po jednání s premiérem. Věci veřejné představily Rusnokovi celkem 21 bodů, na kterých trvají, mj. chtějí záruky, že úřednická vláda nebude rozhodovat o dostavbě Temelína, nebo žádají nezávislé vyšetření politických kauz. "Na bodech jsme našli shodu a z toho důvodu se poslanci VV rozhodli, že budou hlasovat pro důvěru kabinetu Jiřího Rusnoka," oznámila předsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Klasnová.

Věci veřejné mají ve sněmovně celkem 11 poslanců. Rusnok předstoupí před sněmovnu se žádostí o důvěru zítra. Na schůzi k poslancům promluví i prezident Miloš Zeman. 

Nejužší vedení sociální demokracie doporučilo svým poslancům, aby Rusnokovi vyjádřili důvěru. Mohla by se tím prý otevřít cesta k předčasným volbám. S návrhem přišel předseda strany Bohuslav Sobotka, který přitom úřednický kabinet dosud odmítal podpořit a opakovaně jej kritizoval. Nyní je tedy velmi pravděpodobné, že se pro Rusnoka vyjádří i předsednictvo strany a její poslanecký klub. Rusnok by tak k 11 hlasům mohl připočíst dalších 54.

Vojtěch Filip, předseda KSČM:

„My jsme vycházeli z analýzy toho programového prohlášení, vycházeli jsme z toho, že pro nás jsou podstatné předčasné volby a že je lepší, aby Českou republiku k předčasným volbám vedla tato vláda než kterákoli jiná.“

Šéf komunistů Vojtěch Filip odpoledne potvrdil, že komunisté Rusnokův úřednický kabinet podpoří. Ve stejném duchu vydal už dříve doporučení výkonný výbor strany. „Současně je nezbytně nutné zabránit bývalé Nečasově vládě v jejím návratu, vzhledem k nevratným škodám, které způsobila při vedení tohoto státu,“ uvedli komunisté v prohlášení. 

Pro vyslovení důvěry vládě stačí ve dvousetčlenné sněmovně jen většina přítomných poslanců. Jisté je, že dva poslanci - David Rath a Roman Pekárek - se hlasování nezúčastní. Rath je ve vazbě a shodou okolností s ním zítra začíná ostře sledovaný soud, Pekárek pak ve výkonu trestu. Věci veřejné, sociální demokraté a komunisté dají dohromady 91 hlasů. 

Složení sněmovny:

  • 54 poslanců ČSSD
  • 26 KSČM
  • 11 Věcí veřejných
  • 50 ODS
  • 42 TOP 09
  • 8   LIDEM
  • 9 poslanců je nezařazených

Pokud Rusnok důvěru nezíská, je bývalá vládní koalice složená z ODS, TOP 09 a LIDEM připravena představit svou vládu. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg věří, že by takovou vládu prezident pdopořil. V případě úspěchu Rusnokovy vlády jsou ale strany připraveny na možnost předčasných voleb.           

Vydáno pod