O pověření požádá Němcová Zemana už ve sněmovně, stojednička platí

Praha – Strany bývalé koalice během dnešních vyjádření jednotlivě avizovaly, že kabinet Jiřího Rusnoka při hlasování o důvěře nepodpoří. Večer se ještě sešli zástupci ODS, LIDEM a TOP 09, aby se utvrdili ve společném postupu. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová zopakovala, že trojúhelník stran bývalé vlády stále disponuje podporou 101 hlasů. Prezidenta Miloše Zemana vyzvou už na středeční schůzi sněmovny, aby Němcovou pověřil sestavením vlády s důvěrou parlamentu.

101 hlasů patří podle Němcové poslancům stran někdejší koalice spolu s nezařazeným zákonodárcem Michalem Doktorem. Rusnokův kabinet tak zřejmě důvěru nezíská. "V případě, že nezíská vláda důvěru, je jasné, že se musí dít některé další kroky, aby země nebyla
uvržena do hlubší nestability," zdůraznila Němcová.

„Součástí toho, že chceme navrhnout nový bod jednání Poslanecké sněmovny, je vedle deklarace podpory stojedničky i výzva prezidentovi, aby v souladu s ústavou a ústavními zvyklostmi konal tak, aby ČR měla legitimní vládu, která by disponovala důvěrou Poslanecké sněmovny, a to v co nejkratším čase,“ prohlásila Miroslava Němcová po jednání K9.

Už dopoledne avizovala koalice připravenost představit svou vládu

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nedávno avizoval, že při úspěchu Rusnokovy vlády by jeho strana připustila možnost předčasných voleb. Pokud vláda při středečním hlasování důvěru nezíská, má bývalá koalice záložní plán. „Pak představíme vládu, kterou bychom chtěli, která v tom okamžiku bude stínová, ale která by se opírala o většinu ve sněmovně. Předpokládáme, že by se snad pan prezident vracel k postupům obvyklým v této situaci a tuto vládu jmenoval,“ konstatoval Schwarzenberg. „Když se stojedničková většina zítra prokáže, tak máme paní předsedkyni Němcovou, která by byla navrhovaná předsedkyní vlády, která se opírá o většinu ve sněmovně,“ dodal.

Miroslava Němcová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Návrh nové vlády již zítra? Peake to nevylučuje

Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake zároveň nevyloučila, že by koalice představila návrh nové vlády již zítra, pokud by hlasování pro Rusnokovu vládu dopadlo neúspěšně. TOP 09 by v případě nové vlády pokračovala v rozdělané práci. „Vláda Miroslavy Němcové by měla jako svoji hlavní prioritu dokončit to, co dělala vláda těchto tří stran,“ uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. S tím souhlasí i místopředseda ODS Jiří Pospíšil. „My se domníváme, že je správné, aby vládní většina dovládla celé volební období, protože ji před třemi lety voliči podpořili, a dokončila reformy a návrhy zákonů, které připravila,“ dodal.

Na zítřejším hlasování by měl být přítomen prezident Miloš Zeman, který vystoupí se svým projevem. Zároveň bude chtít i důkaz stojedničkové většiny koalice.