Güttler a Holländer - služebně nejstarší soudci opouští Ústavní soud

Brno - Z Ústavního soudu odcházejí dva služebně nejstarší soudci, které jmenoval ještě Václav Havel. Po dvaceti letech svlékají talár Vojen Güttler a Pavel Holländer. Byli přítomni u všech důležitých verdiktů v novodobé historii nejvyšší soudní instance. Ještě minulý měsíc spolu rozhodovali o zrušení poplatků za pobyt v nemocnici. Jejich nástupce jmenuje prezident Miloš Zeman už zítra.

Vojen Güttler má za sebou stejně jako Pavel Holländer stovky verdiktů. Je podepsaný například pod zveřejňováním členství soudců v KSČ nebo přezkoumáním Lisabonské smlouvy. Nedávno pak veřejně kritizoval Klausovu amnestii. Osmasedmdesátiletý soudce lituje, že u některých blížících se kauz bude chybět. „Pokud jde o případ politických trafik, tak to by mě samozřejmě lákalo,“ podotkl.

JUDr. Vojen Güttler (soudce Ústavního soudu od 6. 8. 2003; také od 15. 7. 1993 do 15. 7. 2003)

Vojen Güttler maturoval v roce 1952, ale tehdejší vedení gymnázia v Jičíně ho nedoporučilo ke studiu na Právnické fakultě UK, kam byl přijat až po předchozí práci v jáchymovských dolech. V roce 1958 ukončil studia, absolventský diplom mu však byl zadržen pro účast v opozičním studentském hnutí. Pracoval jako podnikový právník, od roku 1960 jako občanskoprávní soudce. Po 21. srpnu 1968 odešel do krátkodobé emigrace a brzy po návratu musel soudnictví opustit. Pracoval opět jako podnikový právník a publikoval řadu statí v odborných a vědeckých časopisech. V té době se věnoval zejména právu pracovnímu. Po listopadu 1989 byl spoluzakladatelem Občanského fóra na svém pracovišti. Dne 31. ledna 1992 byl prezidentem republiky Václavem Havlem jmenován soudcem Ústavního soudu ČSFR a 15. července 1993 soudcem Ústavního soudu České republiky. Dne 6. srpna 2003 jej prezident Václav Klaus jmenoval na další funkční období. Přednášel na řadě mezinárodních konferencí v oblasti lidských práv v Evropě, Asii i Americe. Je autorem celé řady odborných článků a statí, které publikoval doma a v USA. Nikdy nebyl ani členem ani kandidátem KSČ.

Pavel Holländer na sebe nejvíc upozornil v roce 2009, kdy jím připravovaný verdikt zrušil chystané předčasné volby. Uznávaný profesor práv ale bránil taky třeba nepříliš populární 13. a 14. platy soudců. 

prof. JUDr. Pavel Holländer (místopředseda Ústavního soudu od 6. 8. 2003, soudce Ústavního soudu od 15. 7. 1993 do 15. 7. 2003)

Pavel Holländer ukončil studium práv v roce 1976. Od tohoto roku působil na Právnické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě na katedře teorie státu a práva. Ke dni 17. listopadu 1989 byl členem KSČ. V letech 1992 a 1993 studoval v rámci stipendia Humboldtovy nadace na Právnické fakultě Univerzity v Kielu. V květnu 1995 byl jmenován profesorem. V roce 1993 a opakovaně v roce 2003 byl jmenován soudcem Ústavního soudu České republiky. Je členem Učené společnosti České republiky, působil v Akreditační komisi vysokých škol, byl a je členem vědeckých rad univerzit a jejich právnických fakult, redakčních rad domácích i zahraničních vědeckých časopisů. Vystoupil na mnoha odborných konferencích, přednášel na zahraničních vysokých školách a uveřejnil řadu odborných publikací.

Holländer a Güttler byli posledními členy Ústavního soudu, které jmenoval ještě první český prezident Václav Havel. Teď svá křesla po dvaceti letech opouštějí. Ústavní soud v posledních měsících zažívá největší personální kolotoč. V průběhu letoška odchází celkem sedm soudců a prezident postupně jmenuje jejich nástupce.

Už na jaře tribunál posílil o čtyři nové soudce. A hned zítra Miloš Zeman uvede do funkcí další dva - Ludvíka Davida a Kateřinu Šimáčkovu. Zároveň prodlouží o čtyři roky mandát dosavadnímu předsedovi soudu Pavlu Rychetskému. A hledat musí další kandidáty, do konce roku totiž patnáctičlenný sbor opustí ještě tři soudci.

Ilustrační foto
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Prezident Zeman letos jmenoval již čtyři ústavní soudce

Trojici navrhovaných soudců schválil Senát na schůzi 20. června. Nejvíce hlasů získal David, a to 67 ze 73 odevzdaných. Rychetský obdržel 62 hlasů a Šimáčková 59. Senátu jména kandidátů navrhl prezident Zeman. Nominaci Rychetského zdůvodnil již dříve mimo jiné potřebou zachování kontinuity rozhodování ÚS. Podle něj se totiž obsazení soudu neobmění personálně pouze částečně, „ale utváří se zcela nový soudcovský sbor“.

Hlava státu již letos jmenovala čtyři ústavní soudce. Na začátku června se novým soudcem ÚS stal Vladimír Sládeček, který nahradil Miloslava Výborného, jemuž vypršel mandát. Senát Sládečkovo jmenování posvětil na konci dubna společně s Miladou Tomkovou, Jaroslavem Fenykem a Janem Filipem, kteří se svého jmenování dočkali již počátkem května. Díky nim začal Ústavní soud opět fungovat v kompletním složení 15 členů.

O Sváčkovi se rozhodne ke konci srpna

Zeman na ústavního soudce navrhuje také předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka. S jeho nominaci dříve neuspěl někdejší prezident Václav Klaus. Ke Sváčkovu zvolení chyběly v Senátu dva hlasy. Proti se stavěli především senátoři ČSSD. Sociální demokracie po podzimních volbách v horní komoře svou převahu ještě více upevnila.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)