Ani Svobodu, ani Růžičku. Imunitní výbor doporučil poslance nevydávat

Události: Imunitní výbor doporučil poslance Svobodu a Růžičku nevydávat (zdroj: ČT24)

Mandátový a imunitní výbor nedoporučil poslancům vydání poslance a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody k trestnímu stíhání v případu městské karty Opencard. Stejně se postavil i k žádosti o vydání poslance ANO Pavla Růžičky, kterého obžaloba viní z podílu na údajně nevýhodném prodeji obecního domu v Postoloprtech na Lounsku. Sněmovna bude jednat o vydání obou zákonodárců k trestnímu stíhání ve středu odpoledne.

Rozhodnutí výboru, které nedoporučuje vydat Bohuslava Svobodu, oznámil předseda Stanislav Grospič (KSČM) a zpravodaj Petr Gazdík (STAN). Svoboda stojí před odvolacím soudem. Policie ho spolu s dalšími radními vinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce související s Opencard. Kauza problematické karty však spadá zejména do období působení primátora ODS Pavla Béma.

Žádost je politicky motivována, tvrdí Gazdík

„Naším úkolem bylo zjistit, zda žádost je, nebo není politicky motivována. A v tomto případě ta žádost je politicky motivována, protože šlo o rozhodnutí kolektivního orgánu,“ řekl novinářům Gazdík. Svoboda se rozhodnutím nikterak neobohatil, zdůraznil. „On rozhodoval proto, že byl zvolením do nějakého kolektivního orgánu k tomu rozhodnutí nucen, nebo musel tak rozhodnout, jinak by způsobil hlavnímu městu Praze škodu,“ dodal Gazdík.

Pro doporučení, aby sněmovna Svobodu nevydala, hlasovalo podle Grospiče devět přítomných členů výboru. Ostatní se hlasování zdrželi. Na plénum by se mohla záležitost podle něho případně dostat už tento týden.

V minulém volebním období sněmovna Svobodu vydala. Předloni ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku. Proti verdiktu se odvolal. Pokud by sněmovna Svobodu ke stíhání nevydala, odvolací soudní řízení by mohlo pokračovat až po skončení jeho mandátu.

Stíhání za rozhodování ve veřejném zájmu není možné, soudí Svoboda

„Jsem přesvědčen o tom, že není možné stíhat zastupitele za to, že hlasoval a rozhodoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ uvedl Svoboda. Politické rozhodování podle něho není čistě ekonomické, je třeba hodnotit i prospěšnost pro obyvatele.

„Rozhodování o tom, jestli vyhodím miliardu za to, že zruším z hodiny na hodinu Opencard, nebo že se pokusím ji zachránit, je rozhodování těžké. Jsem přesvědčen, že jsme politicky rozhodli správně,“ zdůraznil Svoboda.

Státní zástupce Tomáš Lejnar, kterého výbor rovněž vyslechl, se nedomnívá, že Svobodova kauza by byla politická. „Toliko je prostě předmětem trestního řízení politické rozhodnutí. Tak v tomto směru ano,“ řekl novinářům.

Výbor se zastal také poslance ANO Růžičky

Výbor doporučil poslancům, aby zamítli žádost o vydání poslance ANO Pavla Růžičky k trestnímu stíhání. Spolu s předsedou výboru Stanislavem Grospičem (KSČM) to uvedl zpravodaj Marek Benda (ODS).

Výbor Růžičkovo vydání k stíhání nedoporučil podle Grospiče zejména kvůli tomu, aby se otevřel problém, kdy jednotliví zastupitelé měst a obcí jsou v podstatě kriminalizováni za skutečnost, že hlasují v kolektivním orgánu. Grospič řekl, že ze 17 přítomných členů výboru se 15 přiklonilo k rozhodnutí nevydat, dva se hlasování zdrželi.

Pavel Růžička
Zdroj: ČT24

Benda poznamenal, že k názoru nedoporučit Růžičkovo vydání přispělo i slyšení státní zástupkyně Radky Pavlišové. Členové výboru podle Bendy většinově soudí, že možný skutek je tak banální, že by bylo zbytečné narušovat výkon poslancova mandátu. Pokud sněmovna Růžičku nevydá, jeho stíhání bude moci pokračovat až potom, co mu mandát skončí.

Růžička stanul před soudem jako radní Postoloprt na Lounsku. Obžaloba ho viní spolu s dalšími devíti zastupiteli z údajně nevýhodného prodeje obecního domu. Čelí podezření z porušení povinností při správě cizího majetku, Růžička ale vinu popírá. Podle svých slov bude také hlasovat pro své vydání. „Nemám s tím absolutní problém už vzhledem ke kolegialitě k ostatním devíti zastupitelům, se kterými jsme odvedli v Postoloprtech jedno volební období opravdu dobrou práci,“ prohlásil.

„Měl jsem možnost tam říct a jsem rád, že mandátový a imunitní výbor velice korektně vyslechl věci, které už od roku 2015 říkáme státní zástupkyni a soudu. Že jsme se ničeho nedopustili, že jsme udělali vše v souladu se zákonem o obcích. Máme na to i stanovisko ministerstva vnitra, odboru dohledu a kontroly,“ řekl po svém vystoupení na výboru Růžička.

Vydáno pod