Komunisté po jednání s ANO ocenili, že zůstává ve hře referendum i zdanění církevních restitucí

Události: ANO je zatím v jednání nejdál s komunisty (zdroj: ČT24)

Programová jednání mezi hnutím ANO a komunisty budou dál pokračovat. Obě uskupení kvůli tomu vytvoří expertní tým. KSČM ocenila, že ANO neodmítlo návrh na zdanění církevních restitucí a nebrání se přípravě zákona o referendu. V případě shody na programu by komunisté podle svého předsedy Vojtěcha Filipa aktivně podpořili vznik vlády.

Strany se podle Filipa blíží dohodě v otázce sociálního bydlení, jednání se posunula například i v pohledu na surovinovou politiku či plán růstu minimální mzdy. Dál budou jednání pokračovat i v případě revize církevních restitucí.

KSČM připouští nanejvýš toleranci vlády

Filip také zopakoval, že strana připouští nanejvýš toleranci kabinetu: „Do vlády nevstupujeme, protože máme výrazně jiný pohled na zahraniční politiku.“ Na rozdíl od ostatních politických stran ale pro komunisty není problém trestně stíhaný premiér. „Stojíme za principem presumpce neviny,“ uvedl Filip.

Místopředseda ANO Richard Brabec by chtěl mít jasno o případné spolupráci během prvních týdnů. ANO zahájilo druhé kolo rozhovorů o vládě s ostatními sněmovními stranami minulý týden. Dosud zástupci ANO jednali s ČSSD a SPD, se kterými také vytvořili expertní týmy. Ve středu se hnutí setká ještě s ODS a KDU-ČSL. 

KSČM při pozitivním jednání o programu vládu podpoří (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté minulý týden předložili ANO své programové požadavky pro případnou vládní spolupráci. Patří mezi ně proevropské směřování země, plnění závazků v NATO nebo podpora mladých rodin a seniorů. Odmítají ale, aby ve vládě byla trestně stíhaná osoba. 

„Pokud trvají na tom, aby byl Andrej Babiš premiérem, tak je to stále komplikace, která se nyní nedá žádným způsobem překročit,“ potvrdil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Vedení ANO ovšem v pondělí potvrdilo, že jeho jediným kandidátem na premiéra zůstává navzdory stíhání Babiš.

Události, komentáře: Vyjednávání o nové vládě (zdroj: ČT24)

Vzhledem ke stíhání Babiše ale sociální demokraté rovněž nechtějí, aby ANO kontrolovalo ministerstva financí, vnitra a spravedlnosti. Mají problém i s výrokem Babiše, že je v České republice možné si objednat trestní stíhání. „Každý soudný ministr spravedlnosti by se k tomu měl nějakým způsobem vyjádřit. To nemůže zůstat bez reakce,“ domnívá se Chvojka.

„Zrovna tak můžete přece říkat, že jsme země, kde je možné si objednat vraždu. Alespoň soudím podle toho, že tu a tam někoho zavřeme do vězení za nájemnou vraždu, a přesto se asi nebudete bát chodit po ulici a mít pocit, že toto je země, kde se běžně objednávají vraždy,“ reagoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Jan Farský považuje rozhodnutí ANO o Babišovi jako jediném kandidátovi na premiéra za nešťastné, protože bude formát druhého vyjednávání o vládě dost podobný prvnímu pokusu, na jehož konci Babišův kabinet nedostal důvěru. Česko na to podle Farského doplatí vnitrostátně, ale i navenek, protože potřebuje stabilní vládu.

Připomněl, že jednat s ANO o vládě jsou připraveni sociální demokraté či lidovci: „Zaznělo z mnoha stran, které by v pohodě daly s ANO většinu, že je jedinou překážkou trestně stíhaný premiér. Pokud na tom ANO trvá, tak říká, že je pro ně cennější chránit svého lídra, než že by nemuseli do vlády brát SPD nebo komunisty. Je to škoda.“

Problém vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem má ale i SPD. „Máme problém být přímo součástí vlády a naší přítomností podpořit vládu, kde je trestně stíhaný premiér. Taková vláda nebude stabilní, může dojít k nějakým krokům v rámci vyšetřování a vláda tím pádem padá. My potřebujeme mít čas na prosazení našich zákonů,“ řekl předseda hnutí Tomio Okamura.

SPD už s ANO jednalo o programových prioritách minulý týden. Požaduje například hmotnou odpovědnost politiků, přijetí zákona o referendu včetně možnosti hlasovat o vystoupení z EU nebo nulovou toleranci nezákonné migrace. 

ODS vadí jednání ANO s komunisty

Nebudeme součástí nějaké dražby o to, kdo za výhodnějších podmínek půjde s hnutím ANO. Nedostaneme se do situace, že tady bude ODS a v druhých dveřích SPD a komunisti a pan Babiš si bude vybírat, co se mu zrovna hodí.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Zástupci ANO se ve středu setkají ještě s ODS a KDU-ČSL. Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy si chce strana vyslechnout, s čím ANO přijde. Fiala ale zároveň uvedl, že hnutí nemůže souběžně jednat o vládě s ODS i s komunisty.  

„Jestliže někdo vytváří expertní týmy proto, aby jednal s komunisty, tak nemůže souběžně jednat o vládě s ODS a tvářit se, že je to všechno jedno. Jedno to není. Buď k sobě máme názorově a programově blízko, nebo oni mají blízko ke komunistům. To prostě dohromady určitě nejde spojit,“ konstatoval Fiala.  

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija navíc upozornila, že vláda zaujala negativní stanoviska k poslaneckým návrhům ODS, a naopak prosazuje návrhy, které vyhovují spíše levici. Zmínila zdanění finančních náhrad církevních restitucí, které podporuje i KSČM. „V programovém prohlášení vlády je toho pramálo, co máme společného,“ poznamenala.