S ústavní stížností ruský hacker Nikulin neuspěl, na Pankráci zůstává

Ústavní soud zamítl stížnost Rusa Jevgenije Nikulina proti vazbě. Údajný hacker čeká od podzimu 2016 v pankrácké věznici na rozhodnutí o svém dalším osudu, o jeho vydání požádaly Spojené státy i Rusko. Ústavní soud jeho stížnost označil dílem za opožděnou, dílem za zjevně neopodstatněnou.

Kvůli opožděnosti se ústavní soudci vůbec nezabývali námitkami proti vzetí do vazby v roce 2016 a proti předchozí hospitalizaci, podle obhajoby nezákonné. Lhůtu pro podání stížnosti Nikulin promeškal o 11 měsíců. Detailněji se soud věnoval otázce, zda Nikulinova základní práva neporušilo prodlužení vazby v roce 2017. Důvod k zásahu ale ústavní soudci nenašli.

„Držení stěžovatele v předběžné vazbě obecné soudy řádně odůvodnily a nejedná se tedy z jejich strany o projev libovůle, svévole, ani jejich právní závěry nejsou v extrémním rozporu se skutkovými zjištěními,“ stojí v usnesení zpravodajky Kateřiny Šimáčkové. Justice konkrétně zohlednila hrozbu vysokého trestu a obavy z Nikulinova útěku.

USA viní Nikulina z hackerství

Třicetiletého Rusa zadržela v říjnu 2016 v Praze česká policie na základě amerického zatykače. USA ho viní z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox z let 2012 a 2013. O vydání žádá také Rusko, a to na základě zatykače kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun.

Přípustnost extradice do obou zemí už potvrdily české soudy, konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti. Robert Pelikán (ANO) dostal před loňskými Vánocemi k dispozici Nikulinův spis a od té doby mu běží tříměsíční lhůta, v níž případně může věc předložit ještě Nejvyššímu soudu.

Nikulin tvrdí, že americká obvinění vycházejí pouze z tvrzení agentů FBI, kteří po něm prý výměnou za beztrestnost chtěli, aby se přiznal k proniknutí do elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zadržení Jevgenije Nikulina (zdroj: Policie ČR)

Moskva už dříve uvedla, že udělá vše pro to, aby vydání Nikulina do USA zabránila. Ruský list Izvestija nedávno informoval o údajně vážném zhoršení Nikulinova zdravotního stavu. Je prý v úplné izolaci, trpí prudkými bolestmi a nedostává se mu náležité péče. České úřady zprávu ruského listu popřely, Nikulin prý má náležitou péči.