Bouřlivá noc vážné problémy nezpůsobila, blesky čekejte i dnes

Praha - Vlnu veder v noci přerušily bouřky. Přišly od jihozápadu a během dneška zasáhnou většinu našeho území. Meteorologové varují před silnými dešti, nárazovým větrem a krupobitím. Velmi silné mají být hlavně v Čechách a na Vysočině. Teplé počasí ale poté ještě několik dní přetrvá. Noční bouřky v Česku nezpůsobily vážnější problémy, hasiči vyjížděli hlavně k popadaným stromům, zatopeným sklepům či menším požárům.

Ačkoli bouře v noci na dnešek nezanechala tak vysoké škody jako minulý týden, od sobotních 18:00 do dnešních 07:00 hasiči zaznamenali 138 technických zásahů, což často znamenalo odstraňování spadlých stromů nebo čerpání vody. Za celou sobotu bylo pro srovnání těchto zásahů 187.

„Hasiči nejčastěji odstraňovali popadané stromy, hlavně ze silnic, kde bránily v průjezdu, ale také na železnici,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová. Místy stromy spadly i na auta či střechy domů. „Zajišťovali jsme také utržené kusy střech,“ dodala.

Hasiči ale také vyjížděli například k požáru rodinného domu v okrese Plzeň-jih, kde byl příčinou úder blesku. „V souvislosti s častými letními bouřkami upozorňuji, že lidé by si měli nechávat pravidelně zkontrolovat hromosvodní soustavu. Pokud je v pořádku, správně nainstalována a pravidelně prochází revizí, bezpečně dům před požáry ochrání,“ uvedla
Zaoralová. „Hromosvod je potřeba také zkontrolovat po úderu blesku. To připomínám hlavně po dnešní noční bouřce,“ doporučila mluvčí hasičů.

Výluka na trati Praha-Beroun bude trvat několik dní

Počasí způsobilo problémy na železniční trati z Prahy do Berouna. Mezi Dobřichovicemi a Řevnicemi popadaly na trať stromy a je poškozená trolej. Pro osobní vlaky byla v tomto úseku zavedena náhradní autobusová doprava, rychlíky jezdí po objízdné trase. Vzhledem k tomu, že je objízdná trasa pro rychlíky delší, tak podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové nabírají zpoždění 20 až 30 minut.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/Pavlíček Luboš

Zprůjezdnění jedné koleje se předpokládá kolem 15:00, tedy o tři hodiny později, než se plánovalo. Oprava poškozeného trakčního vedení nad druhou kolejí podle Pistoriusové však potrvá zřejmě několik dní. „Na trati proto budou vznikat zpoždění,“ dodala Pistoriusová.

Od úterý se znovu vrátí vysoké teploty

„V průběhu noci na dnešek se bouřky vyskytovaly výhradně v Čechách, objevovaly se zejména v jihozápadních, západních a severozápadních Čechách. Ojediněle při bouřkách napršelo až kolem 40 mm. Předpokládáme, že bouřky se budou vyskytovat i v průběhu dneška, a to především na jihu a budou postupovat k severovýchodu,“ uvedl meteorolog Pavel Borovička.

Od dnešního dopoledne platí stále výstraha před silnými bouřkami do 22:00 pro Prahu, Vysočinu, Středočeský, Jihočeský, Pardubický a Královéhradecký kraj. Až do půlnoci je v platnosti také pro většinu Jihomoravského kraje, Bruntálsko v Moravskoslezském kraji a Šumpersko a Jesenicko v Olomouckém.

Kvůli zhoršenému ovzduší byla od včerejška v Praze, Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji vyhlášena smogová situace. Dnes dopoledne ji ale ČHMÚ odvolali, vysoká koncentrace přízemního ozonu totiž poklesla. Takzvaný troposférický ozon dráždí dýchací cesty a může vyvolat i astmatický záchvat. 

V úterý už ručička teploměru opět vystoupí nad třicet stupňů, na Moravě a ve Slezsku bude ochlazení slabší. Vedra ukončí až další studená fronta zřejmě ve čtvrtek, i když podle dlouhodobého výhledu budou nadprůměrné teploty až do konce září. 

Blahodárnými krůpějemi oblažovali Evropané svá vyprahlá těla i v jiných městech. Ve švýcarské Ženevě propůjčila sprcha muži křídla.
Zdroj: Laurent Gillieron/ČTK/AP

Znamená to třeba víc práce pro záchranáře. Už teď přibylo případů až o polovinu. „Vyjíždíme převážně ke kolapsům a sportovním úrazům. Posádky současný stav zvládají s vypětím všech sil,“ uvedla mluvčí pardubické záchranky Helena Škuligová.

S horkem a suchem se potýká velká část Evropy. Varování před vysokými teplotami vyhlásili meteorologové v Polsku i Maďarsku. Zvlášť dolehlo na Rakousko, kde vláda uvažuje o finanční pomoci postiženým zemědělcům.

Hasiči upozorňují na požáry

Kvůli přetrvávajícímu horku a suchu, i navzdory krátkodobým silným dešťům, trvá velké nebezpečí požárů. „O tom svědčí i nárůst počtu výjezdů hasičů během včerejšího dne. Hasiči vyjeli k více než dvojnásobnému počtu požárů, celkem 117, a jednalo se o typické letní požáry,“ sdělila Zaoralová. „V létě dochází k častým požárům v průběhu žní a prací na poli. I včera hasiči likvidovali například následky požáru kombajnu na Strakonicku a 15 jednotek likvidovalo následky požáru 40 hektarů žita a 40 hektarů strniště na Znojemsku,“ uvedla.