Poslední průzkum před volbami mírně favorizuje Drahoše, desetina voličů stále váhá

Poslední průzkum před volbami mírně favorizuje Drahoše, desetina voličů stále váhá (zdroj: ČT24)

Podle průzkumu agentury STEM/MARK, který představuje poslední zveřejnitelné šetření před druhým kolem prezidentské volby, se voličstvo kloní víc na stranu Jiřího Drahoše než na stranu Miloše Zemana. Pro někdejšího šéfa Akadamie věd by hlasovalo 47 a pro stávajícího prezidenta 43 procent dotázaných. Zbývajících deset procent voličů se ještě nerozhodlo.

Za týden už se Česko bude probouzet s jasnou odpovědí na otázku, kdo bude hlavou českého státu na dalších pět let. Rozhodnou voliči o setrvání Miloše Zemana na Pražském hradě, nebo se přikloní ke změně v podobě bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše?

Podle posledního průzkumu se zdá, že se sympatie voličů v minulém týdnu převážily na stranu Drahoše. Tomu je rozhodnuto ve druhém kole věnovat hlas 47 procent oslovených voličů, pro současnou hlavu státu Miloše Zemana chce ve víkendovém druhém kole voleb hlasovat 43 procent. Zbývajících deset procent z lidí, kteří chtějí jít k volbám, je nerozhodnutých.

Průzkum před druhým kolem volby prezidenta
Zdroj: ČT24

Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, jehož výsledky v pondělí zveřejnil deník Mladá fronta DNES. Právě pondělí je posledním dnem před druhým kolem voleb, kdy mohou být průzkumy ještě zveřejněny. Od úterka až do sobotního konce voleb jejich publikování zakazuje zákon.

„Jiří Drahoš stále drží větší trumfy. Ale výsledek bude velmi těsný,“ řekl Mladé frontě ředitel výzkumu Pavel Šimoník. Podle průzkumu mezi 1078 lidmi se druhého kola prezidentských voleb chce zúčastnit určitě 52 procent, dalších 15 procent spíše půjde hlasovat než ne.

V Česku je 50 obcí, kde Drahoš a Zeman získali stejný počet hlasů (zdroj: ČT24)

Jaké další ukazatele odlišují voliče Jiřího Drahoše a Miloše Zemana? Pro Drahoše jsou častěji mladší lidé do 45 let a lidé s vyšším vzděláním, Zemana podporují lidé starší a s nižším vzděláním. Mezi deseti procenty nerozhodnutých jsou ale častěji právě starší lidé a voliči s nižším vzděláním.

Zemana si chce opět vybrat 92 procent jeho voličů z prvního kola voleb, Drahoše 93 procent. Z podporovatelů neúspěšných prezidentských kandidátů Drahoše preferuje 72 procent, Zemana patnáct procent, zbylých třináct procent váhá. Z příznivců politických stran má současný prezident většinovou podporu u komunistů, SPD, ANO a ČSSD, Drahoš má víc než tři čtvrtiny podporovatelů mezi voliči TOP 09, ODS, lidovců a Pirátů.

Dvě pětiny Drahošových stoupenců volí proti Zemanovi

Z lidí rozhodnutých volit Drahoše to 42 procent dělá proto, aby nevyhrál Zeman, ukázal také průzkum. Zemanovi voliči hlasují proti Drahošovi jen ze 17 procent. Největší podíl hlasů by měl Drahoš podle průzkumu získat v Praze, zhruba dvě třetiny.

Zemanův nejsilnější zisk v Moravskoslezském kraji by měl dosáhnout 63 procent. Současný prezident má větší podporu v malých obcích a městech mezi 20 a 99 tisíci obyvatel, Drahoše preferují častěji lidé ve městech mezi pěti a 20 tisíci obyvatel a ve velkoměstech nad sto tisíc obyvatel. 

Z dosud zveřejněných průzkumů jeden favorizoval Drahoše, stejně jako bookmakeři sázkových kanceláří, další označil šance obou adeptů za vyrovnané.

V úterý a ve čtvrtek se kandidáti střetnou v debatě

Prezidenta Miloše Zemana v pondělí čeká druhá z televizních debat před závěrečným kolem volby hlavy státu, kterou si určil. Stejně jako v neděli v televizi Nova, tak i v pondělí v televizi Barrandov bude ale bez protikandidáta.

Drahoš už dříve dva ze čtyř televizních duelů se Zemanem odmítl a v podvečer se sejde s voliči v pražské Lucerně spolu s dalšími kandidáty z prvního kola – Michalem Horáčkem, Markem Hilšerem a Pavlem Fischerem. Ti mu opakovaně vyjádřili podporu. Zeman s Drahošem se před kamerami utkají až v úterý v debatě televize Prima a poté ve čtvrtek v České televizi za moderace Světlany Witowské.

Na Drahošovu podporu se také v pondělí od šesté hodiny večer ve zlínském městském divadle uskuteční setkání, kde vystoupí jeho manželka Eva. Sám Drahoš bude přítomen prostřednictvím telemostu. Hostem bude například astrofyzik Jiří Grygar nebo režisér Břetislav Rychlík.

Volební místnosti se otevřou opět v pátek odpoledne. Kdo bude hlavou státu po dalších pět let, bude známo o den později.