Do Česka dorazí silné bouřky

Praha - Meteorologové varují před bouřkami s krupobitím a přívalovými dešti, které přijdou už dnes a postupně zasáhnou většinu ČR. Velmi silné mají být především v Čechách a na Vysočině. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu i před vysokými teplotami a požáry, rovněž pro velkou část Česka. Nejtepleji bylo dnes v Brodu nad Dyjí, a to 38,7 stupně. Rekord pro celou ČR 40,4 stupně tak vydržel. Nad 38 stupňů bylo třeba i v Praze nebo Brně.

Další extrémní vlnu veder opět mají nahradit bouřky. Podle radarů budou postupovat od západu, začnou v sobotu ve večerních hodinách na severozápadě Čech a budou končit na východě našeho území v noci z neděle na pondělí, uvedl ČHMÚ. Bouřky doprovodí silné nárazy větru, krupobití a přívalové srážky, v neděli až kolem 50 milimetrů," doplnil.

Výstraha před silnými bouřkami platí už od dnešních 18:00 do nedělních 18:00 pro Karlovarský, Plzeňský, Liberecký a Ústecký kraj. Ještě s větší silou by ale mohly bouře zasáhnout v neděli od 10:00 do 22:00 Prahu, Vysočinu, Středočeský, Jihočeský, Pardubický a Královéhradecký kraj. Od nedělních 11:00 až do půlnoci většinu Jihomoravského kraje, Bruntálsko v Moravskoslezském kraji a Šumpersko a Jesenicko v kraji Olomouckém.

Kvůli množství přízemního ozonu vyhlásil ČHMÚ také smogovou situaci ve Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji. Přízemní ozon může dráždit dýchací cesty, dokonce vyvolat astmatický záchvat. Pod prahovou hranici 180 mikrogramů na metr krychlový klesne jeho koncentrace nejpozději kolem 20:00, v neděli už meteorologové opětovné zvýšení nečekají.

Pozor na požáry

Meteorologové varují i před vysokými teplotami a požáry. Na většině území Čech a na Vysočině hrozí podle ČHMÚ požáry nejméně do dnešních 20:00 a na celé Moravě a Slezsku platí výstraha až do odvolání.

Většinu krajů republiky dnes také zasáhnou velmi vysoké teploty a pro část Čech a Moravy vydal ústav výstrahu před horkem i na neděli. "V přílivu tropického vzduchu se očekávají dnes velmi vysoké teploty, které vystoupí na celém území na 33 až 37 stupňů Celsia.

  • Horké počasí ve městě autor: Marc Müller, zdroj: ČTK/DPA
  • Horké počasí ve městě zdroj: ČTK/imago stock&people

Studená fronta přinese v neděli přechodné zmírnění teplot, ale v úterý a ve středu v Čechách opět porostou na 29 až 33 stupňů, ve středu místy až na 35 stupňů, předpovídají meteorologové. Na Moravě a ve Slezsku bude ochlazení slabší, proto teploty nad 30 stupňů budou přetrvávat až do příchodu další studené fronty ve čtvrtek.

Vedra hned tak neskončí

ČHMÚ dnes zveřejnil předpověď pro příští měsíc. Srpen bude opět teplotně nadprůměrný,  zvláště příští týden budou pokračovat nynější vedra. Nad dlouhodobý průměr pro dané období zřejmě stoupnou teploty i na přelomu srpna a září. 

V příštím a přespříštím týdnu mohou vystoupat maximální teploty až na zhruba 33 stupňů. I v posledních dvou srpnových týdnech mohou dosáhnout až třicítky, ale průměr nejvyšších teplot se bude pohybovat asi kolem 24 stupňů. Naopak nejnižší teploty by mohly na konci srpna klesnout na osm stupňů, průměr bude v posledním týdnu kolem 11 stupňů. Naopak množstvím srážek budou podle ústavu příští čtyři týdny spíše průměrné až podprůměrné.

Extrémní počasí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod