Radikálové se k Romům ve Vítkově nedostali, zadrženi 3 lidé

Vítkov – Při dnešní demonstraci ve Vítkově na Opavsku policisté zadrželi tři lidi a zabavili dvě desítky zbraní. Po ukončení pochodu se několik desítek jeho účastníků snažilo dostat na shromáždění Romů. Vážnější střety se ale neobjevily. Na shromáždění extremistů dorazily asi tři stovky lidí, dvě stovky se zúčastnily pochodu. Na akci dohlíželo kolem 200 policistů a situaci budou sledovat, dokud se všichni účastníci nerozejdou. Vítkov se smutně proslavil žhářským útokem na romskou rodinu z roku 2009, při němž byla po celém těle popálena dvouletá dívka Natálie.

Na shromáždění extremistů ze skupiny Čeští lvi, které předcházelo pochodu ulicemi města, dorazilo asi 300 lidí, nejen pravicových radikálů. Podle policejního ředitele Moravskoslezského kraje Tomáše Kužela přijeli z různých míst republiky. Poté, co ke shromážděným promluvil Pavel Matějný z Českých lvů, se asi 200 účastníků vydalo na ohlášený pochod městem.

Pochod samotný se obešel bez incidentů, jeho účastníci občas vykřikovali hesla Čechy Čechům nebo Naše ulice, naše města, ale většinou šli potichu, možná i vzhledem k velkému vedru. Pravicových radikálů bylo podle odhadů policie asi 150.

Po ukončení pochodu se několik desítek jeho účastníků snažilo dostat na shromáždění Romů. Policie je musela vytlačovat z Husovy ulice, kde se Romové sešli. „Byly zadrženy tři osoby pro protiprávní jednání. Při vjezdech do města bylo také zkontrolováno zhruba 220 osob a bylo zabaveno 22 zbraní,“ uvedl Kužel. Šlo podle něj o různé sečné a úderné zbraně, například baseballové pálky či kovové tyče. O zadržených nic bližšího neuvedl.

Pavel Matějný ze skupiny Čeští lvi:

„Tato akce v žádném případě není protiromská nebo rasistická. Kriminalita je jen jedna. Všichni by měli být postihováni jedním metrem.“

Na shromáždění s názvem Happeningem pro dobré soužití, které v parčíku v Husově ulici uspořádala Strana rovných příležitostí (SRP), se sešlo několik desítek Romů. „Po ohlášení demonstrace se místní Romové báli a vyzvali nás, abychom tu udělali happening a ukázali, že dobré soužití a dobrý dialog vede k nenásilnostem. Nechceme násilí, chceme soužití tak, jak jsme byli zvyklí,“ řekl předseda SRP Štefan Tišer.

Město se pokusilo eliminovat jakékoliv podněty k násilnostem. Starosta z inkriminovaných míst nechal např. odstranit kontejnery i menší popelnice, na náměstí Jana Zajíce bylo zakázáno parkovat. Obyvatele Vítkova navíc vybízel k opatrnosti a ke zvýšené obezřetnosti. „Nemyslíme, že by lidé měli zatloukat okna, ale nechat auto před barákem v místě, kde se bude pohybovat průvod, asi není nejrozumnější,“ řekl starosta.

Do Vítkova zamířily podle policie stovky lidí z celé země. „Například z Brna jede autobus Romů,“ řekl dopoledne velitel policejního zásahu Radim Daněk. Podle něho je také možné, že mezi sympatizanty, kteří do Vítkova přijeli, byli i lidé, kteří se zúčastnili podobných akcí v Českých Budějovicích a Duchcově.

Na příjezdových cestách policisté zastavovali auta mířící do Vítkova, kontrolovali řidiče a prohlíželi zavazadlové prostory. Několik desítek policistů čekalo na příjezd účastníků shromáždění u vlakového nádraží.

Policie podle ředitele Kužela nehodlá tolerovat jakékoliv projevy násilností ani podněcování etnické nesnášenlivosti či rasismu. „Každý má právo vyjádřit svůj názor, při tomto vyjadřování se ale nesmí porušovat zákon,“ zdůraznil Kužel. Opatření by mělo rozpočet přijít na několik milionů. Nasazeni byli policisté z řad pořádkové policie, kriminální policie i speciální pořádkové jednotky. Situaci navíc monitoroval vrtulník.

Pavel Smolka, starosta Vítkova

„Určité problémy jsou s ubytovnou. Tam bydlí lidé, kteří by tam vůbec bydlet neměli, protože ubytovna k tomu není zkolaudovaná. Jsou to v drtivé většině Romové, z jejich větší koncentrace vyplývají další problémy.“

Jedna strana demonstrujících hodlala upozornit na kriminalitu Romů, druhá strana naopak podporuje jejich sžívání s obyvateli města. Podle starosty ale slezský Vítkov nemá s Romy větší problémy, kvůli kterým by měli extremisté mířit právě sem. „Problémy s Romy se snažíme řešit. Nemyslím si ale, že je nutné to řešit na ulicích,“ poznamenal Smolka. Ze šesti tisíc obyvatel podle něj ve Vítkově žije přibližně 300 Romů.

Politici řeší problémy od reality, tvrdí odborníci

Rostoucí napětí v Moravskoslezském regionu odborníci vysvětlují klesající životní úrovní. Především nedostatkem práce, ale také nízkými platy a sociálními dávkami. Podle sociologa Jana Kellera to u lidí způsobuje pocit nespravedlnosti a bezmoci.

Rovněž k tomu prý přispívá i politická scéna, která aktuálně řeší problémy odtržené od reality ekonomicky slabších obyvatel. „Mnozí z nich mají pocit, že jediný, kdo se jich u nás zastane, jsou ultrapravicoví aktivisté, kteří pochodují ulicemi a volají, že jim zajistí práci a parazity potrestají,“ vysvětlil Keller na tiskové konferenci před zahájením dnešních demonstrací.

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International a Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) vyzvaly Českou republiku, aby chránila Romy před násilím a zastrašováním. „Situace v České republice je v tuto chvíli extrémně napjatá, krajně pravicové skupiny získávají na vlivu. Mnoho romských rodin a aktivistů, se kterými jsme mluvili, se obává o svou bezpečnost zejména před podobnými akcemi, jako bude zítřejší demonstrace,“ řekl Dezideriu Gergely z ERRC.

Matka popálené Natálky se bojí útoků

O Vítkově se hodně hovořilo po žhářském útoku v roce 2009, kdy útočníci vhodili do domku devítičlenné romské rodiny tři zápalné láhve. Při požáru byli zraněni tři lidé, nejvážněji dvouletá dívka Natálka, která utrpěla popáleniny na 80 procentech těla a přežila s doživotními následky.

Čtveřice extremistů následně za útok dostala tresty od 20 do 22 let vězení. Právě matka popáleného děvčete se dle svých slov obává dalších útoků. „Nerozumíme tomu, že jim vláda dovolí pochodovat městem, když všichni vědí, co jsou zač. Bojíme se, že dojde k útoku na romské rodiny,“ prohlásila.  

Rozhovor s Annou Sivákovou (zdroj: ČT24)