Zakladatel H-Systemu Smetka zůstane ve vězení

Praha - Zakladatel H-Systemu Petr Smetka, který byl odsouzen na 12 let za miliardové podvody, zůstává ve vězení. Soud zrušil rozhodnutí o jeho podmínečném propuštění, protože nebyla splněna jeho hlavní podmínka, totiž úhrada škody poškozeným. Rozhodnutí je pravomocné. Smetka si odpykává trest za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

„Nemáme za splněné zákonné předpoklady pro podmíněné propuštění zejména z hlediska okolností, jak odsouzený, který se domáhá podmíněného propuštění, usiluje o náhradu škody jednotlivým poškozeným, kterým svým jednáním škodu způsobil,“ zdůvodnil rozhodnutí místopředseda soudu. Smetka se kvůli podmíněnému propuštění z vězení obrátil na soudy již potřetí. Pražský městský soud se k jeho žádosti už dvakrát postavil zamítavě.

Petr Smetka dostal 12 let za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle soudu je hlavní postavou rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení. V kauze přišlo nejméně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun. Z uloženého trestu si za mřížemi odpykal zhruba tři čtvrtiny.

Petr Smetka
Zdroj: ČT24

Ještě v červnu to přitom vypadalo, že jeho propuštění je na spadnutí. „Odsouzený splňuje podmínky pro podmíněné propuštění. Výkon trestu probíhá dobře a bezproblémově, škoda je průběžně splácena,“ uvedla tehdy v odůvodnění soudkyně Monika Kozelková. Smetkovi zároveň uložila sedmiletou zkušební dobu s dohledem probačního úředníka. Smetka však stále zůstal za mřížemi, protože státní zástupkyně proti nepravomocnému rozhodnutí na místě podala stížnost.

„Jsem si vědom toho, co jsem udělal. Do konce života se budu muset snažit eliminovat škody, které jsem svou lehkomyslností a trestnou činností způsobil,“ prohlásil Smetka.