Němcová mapování chodu sněmovny odmítá, chce víc informací

Praha - Žádné údaje nedodám, dokud policie neprozradí, na co je chce. Takto odmítavě reagovala předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová na žádost o detailní zmapování chodu dolní komory, píše server Lidovky.cz. Část informací si podle Němcové mohla policie obstarat sama, některé údaje navíc ani její kancelář nemá k dispozici. Žádost zřejmě souvisí s případem tří rebelů z ODS, jež policie stíhala za politickou korupci do chvíle, než je z její pravomoci vyňal Nejvyšší soud.

Detektivové z Úvaru Roberta Šlachty chtějí detailně vědět, jak probíhaly ve druhé půlce loňského roku schůzky poslanců. „Záznamy z kamer má k dispozici každý občan a oni musí vědět, že žádné jiné nemůžeme mít, takže to je blbost. Stejně tak je harmonogram akcí za rok 2012 sněmovny veřejně dostupný a visí na našich stránkách. Není důvod, abych kvůli tomu zaměstnávala úředníky sněmovny,“ sdělila Němcová serveru Lidovky.cz.

Požadavek na údaje z vnějšího kamerového systému je podle šéfky sněmovny nesmyslný, protože nad ním vůbec nemá kontrolu. Obsluhuje ho totiž Ochranná služba Policie České republiky. Předsedkyně sněmovny viní policii z nekompetence. O rozpisu jednání sněmovních klubů prý rovněž informaci dodat nemůže. „Kancelář Poslanecké sněmovny absolutně neeviduje ani evidovat nemůže, ani o tom nesmí vést žádné přehledy,“ konstatovala Němcová.

  • Němcová pro ČT24: „Tyto informace ani nemůže shromažďovat, takže je nemá k dispozici a nemůže je poskytovat… ona neví, kdy se kluby scházejí, protože ty to ani neříkají, je to výluční záležitost těch klubů.“ 
Šéf ÚOOZ Robert Šlachta v OVM
Zdroj: ČT24

Největší boj se tak zjevně svede o záznamy ze sněmovních čipových karet. Policie totiž žádá údaje nejen z těch poslaneckých, ale i z návštěvnických. „To mě pobuřuje hodně, chtějí výpisy, kdo přichází do sněmovny, včetně návštěvníků. V policejní síti by uvízli občané, kteří chodí na galerii sledovat jednání sněmovny, školní návštěvy, kterých během roku přijímám desítky, novináři nebo poslanečtí asistenti,“ rozohnila se Němcová.

Chceme informace, ozývá se ze sněmovny

Žádost ÚOOZ přijal organizační výbor sněmovny a předal ji jednotlivým poslaneckým klubům. Vyjádřit se k ní chce na svém dalším zasedání. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík uvedl, že je potřeba, aby policie své požadavky specifikovala. „Policie nespecifikovala informace, o které poslance, poslanecké kluby a o který trestní případ se má jednat. Očekávám přesný text žádosti policie a na základě toho se náš klub vyjádří,“ řekl Gazdík. Obdobně hovořil i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: „Ta žádost policie byla velmi obecná.“

Telefonát Miroslavy Němcové (zdroj: ČT24)

Policisté ovšem nechtěli poslancům sdělit, proč materiály potřebují, z taktických důvodů. Takový přístup ale Němcová odmítá: „To, že policie říká, že má nějakou strategii, tak vůči sněmovně bude muset přesně říct, co chce a z jakého důvodu to chce.“

Policie poslala žádost kanceláři Poslanecké sněmovny o tři druhy informací:

Dění uvnitř sněmovny, které je snímáno vnitřními kamerami  - záznamy jsou běžně k dispozici na webových stránkách sněmovny.

Harmonogram prací Poslanecké sněmovny během roku 2012 – běžně k dispozici na webových stránkách sněmovny.

Kdy zasedají jednotlivé poslanecké kluby – těmito informacemi kancelář Poslanecké sněmovny nedisponuje.

Policie požaduje informace o všech osobách, které do Poslanecké sněmovny v požadovaném období vstoupily – zde chce Němcová specifikaci účelu, ke kterému mají tyto informace sloužit. 

Rebelové z ODS
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK
  • Případ pravděpodobně souvisí s kauzou tří rebelů z ODS Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře. Ty policie a žalobci vinili z přijetí úplatku v podobě lukrativních postů ve státních firmách. Z pravomoci orgánů činných v trestním řízení je ale vyňal Nejvyšší soud, argumentoval tím, že politickou dohodu (jíž by výměna křesel za funkce byla), kryje poslanecká imunita.
  • Stíhání všech tří exposlanců nakonec nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil a spis vrátil k novému rozhodnutí Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Podle Zemana lze však stíhání za určitých okolností obnovit. Pokud bude chtít dozorový státní zástupce Ivo Ištvan pokračovat v trestním stíhání, pak se podle Zemanových slov bude muset pokusit vymezit skutek tak, aby dovodil, že se jeho část neodehrála na půdě sněmovny.