Programové prohlášení schváleno: Ještě dnes jej dostanou poslanci

Praha – Vláda premiéra Jiřího Rusnoka chce především podpořit ekonomický růst a zaměstnanost. Jejím dalším cílem je také zefektivnit čerpání z evropských fondů a podpořit důvěru ve veřejné a státní instituce. Tak zní priority programového prohlášení, které dnes Rusnokova vláda schválila a s nímž jde v úterý do Poslanecké sněmovny. Rusnok několikrát zkritizoval minulou vládu Petra Nečase (ODS). Podle premiéra je v kritické situaci například čerpání fondů EU, špatná je prý situace rovněž v sociální oblasti. Již dnes by mělo prohlášení v počtu 200 výtisků dorazit do Poslanecké sněmovny.

Z programového prohlášení vlády vyplývá snaha využít všech dostupných prostředků k tomu, aby došlo k oživení české ekonomiky, která šest čtvrtletí za sebou klesá. „Stejně naléhavou věcí spojenou s hospodářským růstem je záchrana a obnova pracovních míst,“ uvedl premiér. K tomu podle něj mají sloužit všechny dostupné nástroje, které má stát a vláda k dispozici, ať už v rámci rozpočtu, či státních podniků a fondů, které podléhají exekutivní pravomoci.

Jiří Rusnok:

„Jasně konstatujeme, že dodržíme závazek nepřekračovat deficit podle maastrichtského kritéria, to znamená do tří procent HDP. Vzhledem ke krizové situaci české ekonomiky si nebudeme dávat žádné stachanovské závazky, že zítra tady bude nulový deficit. Je to nereálné, nesmyslné a Českou republiku to dovedlo tam, kde se dnes nachází.“

Rusnok: Budeme svědomitě spravovat tuto zemi

"Nosný programový bod je ten, že naše vláda vzhledem ke svému překlenovacímu mandátu si klade primárně za cíl obnovit důvěru ve veřejné instituce a státní instituce České republiky a s maximálním nasazením profesionálně a svědomitě spravovat tuto zemi," uvedl Rusnok.

Jednou z dalších priorit kabinetu, o jehož důvěře bude ve středu rozhodovat Poslanecká sněmovna, je zlepšení čerpání financí z evropských fondů. „Napříč všemi resorty najdeme otázku čerpání evropských fondů, jejich maximálního využití v stávajícím programovacím období, kde přebíráme velmi kritickou situaci po minulé vládě a snažíme se v podstatě zachránit, co se dá,“ dodal Rusnok.

Rusnok zároveň zdůraznil, že v otázce průmyslové politiky je velký akcent na otázky energií a jejich cen. „K tomu vláda již první kroky učinila v minulých dnech,“ dodal premiér. Zároveň upozornil na důraz na podporu inovačního a výzkumného potenciálu firem a spolupracujících školských institucí.

Zelená úsporám
Zdroj: ČT24

Snahou vlády bude i stabilizovat podnikatelské prostředí v zemědělském sektoru, odstranit škody po povodních, ochránit spotřebitele a zasadit se o zajištění kvality potravin. V oblasti životního prostředí chce nová vláda posílit další oblasti v programu Zelená úsporám s použitím zdrojů například z disponibilních prostředků v podniku Lesy České republiky.

oblasti dopravy chce Rusnokův kabinet pokračovat v investicích do infrastruktury a zejména změnit nastavení systému výstavby a provozování silniční a železniční sítě. „Aby byl zájem všech stupňů tohoto řetězce stavět efektivně a rychle,“ podotkl Rusnok.  

Rusnok se zmínil také o plánech v sociální oblasti, kde se vláda dle jeho slov musí vypořádat s neblahým dědictvím. „Celý systém nepojistných dávek, který se přenesl na úřady práce, čímž byly paralyzovány jako aktivní článek v politice zaměstnanosti, funguje na hraně svých kapacit,“ dodal. Chce zrušit celý systém sKaret. Vláda se také bude zabývat otázkou sociálních služeb, jejich dostupností a nastavením systému. „Systém by měl být trvale udržitelný a nevytvářet neustále napětí každý rok nad financováním tohoto systému,“ dodal premiér.

V oblasti bezpečnosti Rusnokův kabinet plánuje navýšit počet příslušníků policie a hasičů. V otázce obrany je vláda připravena pokračovat v modernizačních krocích, ve kterých již začaly předchozí vlády.

S jednotlivými stranami se Rusnok sejde v úterý

Vláda dnes doručí prohlášení poslancům, v úterý bude s jednotlivými kluby Rusnok jednat o možné podpoře. „Věřím, že řada z nich se zachová podle svého nejlepšího uvážení a zvolí cestu stability, byť na tu krátkou dobu do příštích voleb, než cestu dalšího politického handrkování a nejistoty, která pravděpodobně bude následovat poté, pokud vláda důvěru nedostane,“ poznamenal Rusnok. Dodal, že by přivítal, pokud by se poslanci dohodli na rozpuštění sněmovny a předčasných volbách.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

Zda však program a s ním nová vláda najde mezi poslanci dostatečnou podporu, zatím není jasné. Vyloučily ji strany bývalé koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odmítl podporu kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka i jakékoliv jiné vládě, která by vznikla a postupovala podobným způsobem, protože destabilizuje a ohrožuje systém. Vláda ve volbách neúspěšné SPOZ (označovaná jako Rusnokova) jak svým samotným vznikem, tak svými praktickými kroky představuje destabilizaci a ohrožení systému jako takového (..) "TOP 09 bude vždy hájit
stávající parlamentní principy, volnou soutěž politických stran a ústavní zvyklosti, které mají původ v Masarykově a Havlově étosu," uzavřel Kalousek.

Naopak ČSSD, KSČM a Věci veřejné o podpoře vlády uvažují spíše v pozitivní rovině.  Vedení sociální demokracie rozhodne o postoji strany k podpoře vlády Jiřího Rusnoka až příští úterý. Uvnitř strany existuje silný odpor proti podpoře vlády vzniklé z popudu prezidenta Miloše Zemana vedený předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. První místopředseda strany Michal Hašek naproti tomu tvrdí, že ve straně roste podpora Rusnokovy vlády.

Michal Hašek ve Studiu  ČT24

  • „Jsem přesvědčen, že podpora Rusnokově kabinetu je pro Českou republiku a koneckonců i pro voliče levice významně lepším řešením než návrat pravicové vlády hysterické Miroslavy Němcové nebo pana Kalouska a pana Schwarzenberga.“
  • „Já si myslím, že se sociální demokracie nesmí nechat zatáhnout do války pravice s levicovým prezidentem.“

Po schůzce s předsedou Bohuslavem Sobotkou, který se k podpoře Rusnokovy vlády staví pozitivně, doufá v dohodu o společném postupu. „Přibližujeme se k tomu, aby sociální demokracie rozhodla 6. srpna tak, abychom měli možnost hájit společně nějaké stanovisko. Odmítáme nálepku rozhádané strany, teď běží vnitřní diskuse,“ uvedl Hašek. Definitivní verdikt chtějí obě strany vyřknout v úterý, kdy se jejím poslancům přijde Rusnok představit.