Babiš popisuje systém jako žumpu, řežeme pod sebou větev, varuje ústavní právník Kysela

90’ ČT24: Sněmovna vydala Babiše a Faltýnka (zdroj: ČT24)

Poslanecká sněmovna v pátek schválila vydání premiéra v demisi Andreje Babiše a místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Proti hlasovali jen poslanci ANO. Pozdvižení vyvolal výrok premiéra o tom, že v Česku je možné objednat si trestní stíhání. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana taková nepodložená prohlášení podrývají důvěryhodnost justice. Ústavní právník Jan Kysela v pořadu 90' ČT24 uvedl, že podobná slova jsou mimořádně nešťastná a destruktivní pro politický systém.

Premiér v demisi Andrej Babiš v projevu před hlasováním sněmovny prohlásil, že v České republice je možné objednat si trestní stíhání a dostat někoho do vězení. Podle něj stojí za celou věcí mafie a opět zopakoval, že jde o vylhanou politickou kauzu, která má ovlivnit vznik nové vlády.

Ústavní právník Jan Kysela taková slova považuje za mimořádně nešťastná. V minulosti podobná vyjádření zpochybňující justiční systém zaznamenal například u Davida Ratha. „Politici, ať už aktivní nebo bývalí, úplně opomíjejí něco jako je loajalita k systému, k řádu, k režimu. Protože přece nejde jenom o ně, ale pokud součástí jejich obhajoby je popsat ten systém, ve kterém všichni žijeme, jako jednu velkou žumpu, tak těžko potom pěstovat v občanech důvěru v tu žumpu, těžko potom chtít po občanech, aby volili, když je to všechno jedna svoloč,“ uvedl Kysela.

„U Andreje Babiše je to do určité míry dáno tím, že se vymezuje proti tomu pověstnému matrixu, ale připadá mi, že si prostě všichni řežeme větev, na které sedíme, a v povzdálí čeká už někdo, kdo je ochoten do té budovy toho režimu bouchnout podstatně více, podstatně více jí otřást, možná nahrazovat nějakou budovou jinou,“ pokračuje.

Jan Kysela
Zdroj: ČT24

Podle Kysely je patrně správné, že poslanecká sněmovna nepokryla poslance Babiše a Faltýnka imunitou. „Nicméně je otázka, jestli se tím ten problém vyčerpává. Jestli problém není v tom, že ta osoba, které hrozí trestní stíhání, respektive trestně stíhána byla, byla předsedou vlády prostě proto, že to nevadí ani jejím voličům, ani jejím spolustraníkům, ani té osobě samotné, ani to nevadí prezidentovi republiky,“ uvažuje.

Kým chceme být

Kysela dále podotkl, že v české politice se ne zcela dodržují nepsaná pravidla politické kultury. Příčinu vidí také v nedostatku právního či občanského povědomí. „V minulosti lidé, kteří se v politice pohybovali díky svému původu, čerpali ta pravidla z rodinné historie. Později zmizela ta rodová politická vrstva a byla nahrazena jinými politiky, kteří byli vzdělaní jednak proto, že to byli často právníci, a když nebyli právníci, tak je zkrátka politické strany nějak doškolovaly,“ načrtl krátký exkurz do historie.

Zdá se mi, že v české politice v posledních letech ubývá lidí, kteří mají představu, k čemu vlastně ústavní a politické instituce jsou, jak fungují, jaké účely či hodnoty sledují, a proto ve zvýšené míře řešíme otázky, které bychom podle mého soudu tak úplně řešit neměli.
Jan Kysela
ústavní právník

Respekt k institucím či politická kultura přitom rozhodují také o tom, do jakého politického nebo civilizačního okruhu se chce Česká republika řadit. „V Pákistánu mají velmi rozvinuté zkušenosti s politickou korupcí, velmi často se to řeší vojenským převratem, vyhnáním předsedy vlády za hranice, což asi není věc, kterou bychom se měli inspirovat. Jde v zásadě o to, kým chceme být,“ uvažuje ústavní právník.

„Jestli chceme být někým, kdo se spíš blíží Británii či Německu, nebo jestli se nám líbí poměry italské, kde mají bohatou zkušenost se Silviem Berlusconim, který ač věkovitý, ještě pořád politickou kariéru neopouští, přičemž má na hlavě tolik žluklého másla, že se to v českých poměrech nedá patrně s nikým srovnat,“ prohlásil Jan Kysela.

Policie: Výrok ohrožuje důvěru v naši práci a nezávislost

Slova Andreje Babiše ve sněmovně odmítla také policie. Policisté vždy postupují podle platných zákonů a jejich práci dozorují státní zástupci, uvedla mluvčí policejního prezidia Iveta Skupien. Policie se přitom běžně k politickým výrokům nevyjadřuje.

„Nicméně v tomto případě je naší povinností zareagovat, neboť takový výrok ohrožuje důvěru veřejnosti v práci a nezávislost Policie ČR a dalších orgánů činných v trestním řízení. Odmítáme, že by si v České republice bylo možné objednat trestní stíhání na zakázku,“ uvedla mluvčí.

Exministryně Válková:  Výrok je projevem osobního zoufalství

Poslankyně za ANO a exministryně spravedlnosti Helena Válková v pořadu Interview ČT24 uvedla, že Babišův výrok chápe jako projev osobního zoufalství člověka, který je přesvědčen o své nevině: „Chápu ten výrok jako projev osobního zoufalství nad tím, že se dostal do situace, kdy ví, že nic neudělal. Myslí si to, je o tom přesvědčený a teď tam stojí jako na pranýři. A musí tu situaci nějakým způsobem prožít a přežít.“

Bývalá ministryně vyjádření vnímá jako součást Babišovy rétoriky, kdy je přesvědčen, že se ničeho nedopustil. Projednávání případu si pak podle ní nedovede vysvětlit jinak než tak, že si to musel někdo objednat. Sama by prý takový výrok nepronesla.