Pražskou ČSSD nově povede Petr Pavlík. Ředitel Motola Ludvík na post rezignoval

Novým předsedou pražské ČSSD je bývalý náměstek na ministerstvu školství Petr Pavlík. Rozhodli o tom delegáti krajské konference strany. Pavlík byl v tajné volbě jediným kandidátem a hlasovalo pro něj 127 delegátů. Ještě předtím rezignoval na post předsedy pražské ČSSD exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, který to zdůvodňoval spory uvnitř strany.

Strana musí podle Pavlíka zvýšit svou důvěryhodnost. „Musíme najít co nejdříve nové mladé tváře, tím nemyslím věk, ale lidi, kteří symbolizují změnu, nemají za sebou žádné stíny a mají silný osobní nebo pracovní příběh,“ řekl.

Potřeba je podle něj také zlepšit fungování strany. V plánu má proto co nejdříve obejít všechny obvodní výbory a začít komunikovat. „Je třeba, abychom navázali vztahy a stali se stranou, ve které se lidé znají a podporují, a to vyzařovali navenek. Pokud to nebudeme dělat, nikdo nám to neuvěří,“ podotkl.

Pavlík v minulosti působil jako náměstek na ministerstvu školství, ze kterého odešel s koncem Sobotkovy vlády. V roce 2014 neúspěšně kandidoval do Senátu. Vedle toho působí jako vyučující na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy.

Petr Pavlík
Zdroj: ČT24

Ve funkci střídá Miloslava Ludvíka, který se stal předsedou strany v Praze poprvé v prosinci 2014. O dva roky později pozici obhájil a mandát mu měl končit letos na konci roku. Exministr zdravotnictví svou rezignaci zdůvodňoval situací v pražské ČSSD.

„Stav pražské organizace, tak jak se to vyvinulo, je v tuto chvíli opravdu takový, že já tam být v žádné funkci nemůžu a nechci,“ řekl Ludvík. Narážel například na spor uvnitř strany při loňském sestavování pražské kandidátky do sněmovních voleb, kdy těsná většina členů odmítla jeho návrh. V čele kandidátky v Praze pak stál Petr Dolínek a Ludvík se o post ve sněmovně vůbec ucházet nemohl. 

Svou funkci nabídl Ludvík k dispozici společně s členy krajského výkonného výboru už loni po říjnových volbách do sněmovny, kdy strana získala 7,27 procenta hlasů, v hlavním městě to bylo jen 5,57 procenta. Pražským volebním lídrem ČSSD byl ale právě Petr Dolínek.  

Pražská ČSSD chce v čele strany Hamáčka

Pražští sociální demokraté také vybrali svého kandidáta na předsedu celorepublikové ČSSD. Jejich nominaci dostal poslanec a bývalý předseda sněmovny Jan Hamáček, pro kterého hlasovalo 121 delegátů.

„Velmi si toho vážím a je to pro mě závazek. Pražská konference byla druhou, mě zítra čeká domovská organizace, což jsou střední Čechy. Přál bych si, aby z toho sjezdu ČSSD vzešla sjednocená, silná a sebevědomá,“ řekl Hamáček. Na pozice místopředsedů nominovala pražská ČSSD poslance Ondřeje Veselého a Radima Hejduka. Nové vedení si bude strana vybírat na mimořádném sjezdu 18. února v Hradci Králové.