Jak zastavit africký mor? Měli bychom vybít 90 procent divočáků, tvrdí ministr Milek

Evropa by kvůli africkému moru prasat měla prudce snížit stavy divočáků, je přesvědčen ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO). V Česku by podle ministra měly klesnout až o 90 procent, řekl na berlínském zemědělském a potravinářském veletrhu Grüne Woche. Na opatření v souvislosti s africkým morem prasat by letos Česko mohlo dát kolem 200 milionů korun.

„Pokud se máme jako Evropa v nějaké době očistit od této nákazy, tak musíme rapidně snížit v celé Evropě stav černé zvěře,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek. „V současnosti je odhad mezi 40 až 50 kusy na tisíc hektarů honitby, kde se černá zvěř vyskytuje,“ uvedl.

„Museli bychom odstřelit tolik divočáků, aby zůstalo maximálně pět kusů na tisíc hektarů,“ vyjádřil své přesvědčení. Potom by se podle něj choroba šířila tak pomalu, že by vlastně sama vymřela.

V Česku se zatím nákaza, která není nebezpečná pro člověka, objevila jen v okolí Zlína, kde veterináři prozatím potvrdili africký mor prasat u více než dvou stovek uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat. 

  • Africký mor prasat není nebezpečný pro člověka, kromě divočáků však zabíjí domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou divokých uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína. V případě, že by se nemoc dostala do chovu, musí se vybít.

Ministr zemědělství Milek v pondělí kvůli boji s nákazou navštíví Zlínský kraj. Do oblasti se od pondělí také vrátí policejní lovci.

Od pátku 19. ledna se také zvýšila odměna za zastřelené divoké prase, takzvané zástřelné, z původních čtyř na osm tisíc korun. Zvýší se i odměna za nalezení uhynulého kusu v celém Česku, nyní se vyplácí tři až čtyři tisíce korun.