V Pardubicích byl otevřen jedenáctý babybox v České republice

Pardubice - Speciální schránky - které umožňují matkám, jež se o své narozené děti nechtějí nebo nemohou starat, přijatelnou volbu, jak dítě anonymně svěřit do odborných rukou - pomohly zachránit už celkem dvanáct nemluvňat. Nový babybox, v pořadí již jedenáctý, byl nyní otevřen v Pardubicích. O jeho zřízení se postaralo nadační fond Statim, peníze na něj poskytli sponzoři.

Pořízení jednoho boxu přijde zhruba na 250 až 300 tisíc korun. Financují je sponzoři, jejichž jména uvádí sdružení na svých webových stránkách - konkrétní částky ovšem nezveřejňuje. Město Pardubice ale prozradilo, že dalo sdružení sto tisíc korun.

„Stát nefinancuje ani dětskou onkologii,“ nedomnívá se Hess, že by stát měl babyboxy financovat. Připomněl také, že ještě před pár lety byl stát dokonce zásadně proti jejich zřizování.

Ve východních Čechách už fungují dva boxy, Ludvík Hess z nadačního fondu ale uvedl, že plánuje otevřít ještě další. „Porodnic je v České republice 102, okresů je asi k 80, tak někde mezi tím by to mělo být,“ uvádí ideální číslo. Čím víc babyboxů podle něho bude, tím větší možnost mají matky do nich své děti umístit. Obává se, že ženy nebudou jezdit do vedlejšího okresu.