Odvolání Buriana vzbudilo rozruch, politici to považují za skandální

Praha – Odvolání ředitele Národního divadla (ND) v Praze Jana Buriana vzbudilo reakce politiků napříč spektrem. ČSSD považuje krok ministra kultury Jiřího Balvína za skandální a nepřijatelný, stejně tak ODS. TOP 09 je zděšena. Kvůli Burianovu odvolání i možným dalším změnám ve vedení kulturních organizací se mimořádně sejde i sněmovní podvýbor pro kulturu.

„Je skandální, aby takto zásadní personální čistky prováděl ministr úřednické vlády, která vznikla mimo struktury parlamentu a dosud nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Jiří Balvín se chová jako mocipán, který se schovává za fráze o průhledných výběrových řízeních,“ prohlásil stínový ministr kultury za ČSSD Ivan Krejčí. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se chce na obrátit na premiéra Jiřího Rusnoka. V dopise ho požádá, aby zajistil Burianův návrat do funkce.

„Pro mě je to další smutná zpráva, úvodní prohlášení Jiřího Rusnoka, že nemáme od jeho vlády očekávat žádné zásadní personální změny či noc dlouhých nožů, najednou začínají vyznívat velmi komicky,“ komentoval odvolání úřadující předseda ODS Martin Kuba. Narážel tak na nedávné změny ve vedení Českých drah, po kterých skončil ve funkci ředitele Petr Žaluda. 

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman:

„Vláda zatím důvěru nezískala, ani si o ni neřekla, proto by měla postupovat velmi zdrženlivě a neměla by dělat žádná zásadní rozhodnutí.“ 

Podvýbor pro kulturu se sejde ve středu odpoledne po jednání sněmovny, která by měla hlasovat o důvěře Rusnokovu kabinetu. „Na jednání je pozván pan ministr Balvín. Byl požádán o to, aby vysvětlil svoje kroky,“ sdělil člen výboru Stanislav Polčák (TOP 09). Podle něj členové podvýboru, s kterými dosud mluvil, s Balvínovými kroky nesouhlasí. 

Jan Burian
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Mynář: Odvolání je zcela v kompetenci premiéra a ministrů

Ministr Balvín o odvolání Buriana informoval premiéra. „Ten řekl, že je to záležitost mého resortu,“ prohlásil Balvín pro Český rozhlas. Další člen Rusnokovy úřednické vlády, ministr vnitra Martin Pecina, také stojí za Balvínem. „V prvé řadě jsme vláda, která má spravovat tuto zemi, a jestli někteří kolegové usoudí, že je potřeba učinit opatření, které nesnese odkladu, tak to musí udělat bez ohledu na to, jestli tím vládu poškodí, nebo ne,“ řekl ČT24. Podobně hovoří i ministr dopravy Zdeněk Žák. „Pokud se můj kolega potýká se stejnými problémy jako třeba my na Českých drahách, tak se mu vůbec nedivím, že nechce váhat ani minutu,“ uvedl Žák.

Ministr kultury Jiří Balvín:

„Je to smutné, že se to politizuje. Je vidět, že to zřejmě bylo dobré rozhodnutí, když je takovýhle křik z politické scény. Nejsem tomu rád, ale vidím, že zřejmě politické tlaky na to, zvolit ředitele, byly asi veliké, když teď je kvůli tomu křik.“

Balvínův krok podpořil i hradní kancléř Vratislav Mynář. „Buď věřím, že je to vláda odborníků, a potom věřím i krokům, které dělá - a je jedno, jestli o tři dny dříve nebo později - anebo se na to podívám opačně a radši budu přizdisráč a čekat, až jí někdo něco dovolí. Je to (odvolání) zcela v kompetenci pana premiéra a jeho ministrů,“ uvedl ve vysílání ČT24.

Burian končí v čele ND, aniž začal. Dnes se měl totiž ujmout funkce. Důvodem k jeho odvolání je podle Balvína to, že Burianovo jmenování nevzešlo z výběrového řízení. Podle některých informací podobný krok Balvín chystá i v případě designovaného ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Buriana počátkem roku jmenovala tehdejší mistryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) po sporech kolem odvolání ředitele Ondřeje Černého loni v září.

Výběr personálních změn prosazených ministry Rusnokovy vlády

  • České dráhy 

Dozorčí rada Českých drah odvolala celé čtyřčlenné představenstvo firmy včetně jeho předsedy Petra Žaludy. Nové představenstvo pak Žaludu odvolalo i z funkce generálního ředitele ČD a na jeho místo zvolilo Dalibora Zeleného.

  • ČD Cargo 

Valná hromada nákladního dopravce ČD Cargo odvolala bývalého šéfa Českých drah Žaludu i z pozice předsedy představenstva ČD Cargo a na volné místo v představenstvu jmenovala Pavla Lamacze.

  • Ministerstva

Noví ministři již vyměnili několik desítek lidí ve vedení svých úřadů. Na řadě ministerstev je alespoň jeden nový náměstek, například ministr financí Jan Fischer už odvolal dva své náměstky, ministr práce František Koníček sesadil pět manažerů úřadu, mimo jiné náměstka pro informační technologie, ministr zemědělství Miroslav Toman odvolal tři ze šesti náměstků.

  • Úřad vlády

Vláda rozhodla, že novým šéfem Úřadu vlády bude místopředseda Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) Radek Augustin. Dosavadního šéfa úřadu Lubomíra Poula vláda odvolala.

  • Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)

Vláda rozhodla, že novou členkou dozorčí rady VZP se stane šéfka kabinetu ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka Luisa Petráková. Vláda z dozorčí rady odvolala exministra zdravotnictví za ODS Tomáše Julínka, který však podle tisku v radě skončil už 20. dubna, kdy mu vypršel mandát, a vláda tak jen doplnila volné místo.

  • Ostatní

Ministr financí Jan Fischer 28. července řekl, že chystá personální změny v dozorčích radách podniků se státní účastí. Odejít mají například Alexandr Vondra z dozorčí rady Českého Aeroholdingu a exposlanec Marek Šnajdr (oba ODS) z řídícího orgánu Čepra. O odchodu z dozorčí rady Aeroholdingu uvažuje také u bývalého náměstka Zdeňka Zajíčka (ODS) a chce diskutovat rovněž o postavení exposlance Ivana Fuksy, který je ale členem představenstva Aeroholdingu, a nikoli dozorčí rady. Podle informací České pozice chystá ministr dopravy Zdeněk Žák odvolání ředitele podniku Řízení letového provozu Jana Klase. Podnik přitom prosperuje, je v zisku a letos očekává ještě lepší výsledky.