Poslanci vydali Babiše a Faltýnka ke stíhání v kauze Čapí hnízdo

Události: Poslanci vydali Babiše s Faltýnka ke stíhání (zdroj: ČT24)

Policie může pokračovat ve stíhání premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo. Sněmovna po 4,5hodinové debatě oba poslance vydala ke stíhání. Pro vydání bylo v obou případech 111 poslanců, proti hlasovalo 69 poslanců klubu ANO.

On-line přenos
Jednání o vydání Andreje Babiš a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání 2018
15:57
Česká televize

ON-LINE přenos pro tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost. 

15:41

Výroky o možnosti ovlivňovat stíhání podle Jelínka zbytečně podrývají autoritu orgánů činných v trestním řízení. "Rozhodně se ale nekácí právní stát," dodal.  

15:37

"Vyšetřování nyní bude probíhat jako u každé jiné kauzy, jen se odstranila procesní překážka," řekl vedoucí katedry trestního práva na PF UK Jiří Jelínek. 

Andrej Babiš ve sněmovně zopakoval, že podle jeho názoru je kauza „politicky motivovaná“ a „vylhaná“. Politiku kvůli obvinění opustit nehodlá. ANO podle něj kvůli kauze přišlo ve sněmovních volbách o deset procent hlasů. Případ má také ovlivnit vznik nové vlády, myslí si Babiš. 

Babiš uvedl, že si je zcela jist, že nikdo z obviněných nespáchal v souvislosti s Čapím hnízdem trestný čin. Policejní spis je podle něj plný absurdit, nesmyslů a za stíháním stojí „mafie“. „Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení,“ prohlásil při své obhajobě. 

Také Jaroslav Faltýnek (ANO) označil své obvinění v kauze Čapí hnízdo za nepodložené a nesmyslné. Podle něj je stíhán jen proto, že je místopředsedou ANO.

Proti Babišovu výroku se ohradili politici, policie i žalobce

Výrok vyvolal u ostatních stran pobouření. „‏Pokud platí názor premiéra, že v ČR lze objednat trestní stíhání, pak by měl ministr spravedlnosti Pelikán okamžitě opustit svůj post,“ řekl úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec.

„Je právem každého obviněného bránit se, jak může – směskou pravd, polopravd, lží, pololží – ale pokud to řekne premiér této země, tak je to pro společnost ničivé a devastující,“ podotkl Jan Chvojka (ČSSD).

„Jestliže říkáte, že v této zemi je možné objednat si trestní stíhání, už čtyři roky máte odpovědnost za policii a státní zastupitelství i za soudnictví. A co jste udělali pro to, aby to nebylo možné? Nic,“ uvedl poslanec ODS Pavel Blažek. 

Premiér Andrej Babiš
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

„Pokud má předseda hnutí ANO pravdu – já si to nemyslím – tak politickou odpovědnost za tento stav nesete už čtyři roky vy,“ obrátil se na Pelikána předseda poslaneckého klub ODS Zbyněk Stanjura.

Předseda poslaneckého klub TOP 09 Miroslav Kalousek označil výrok za naprosto šokující. „To neřekl jen tak někdo u piva, ale šéf exekutivy. Předseda vlády členské země EU oznámil všem spojencům, že v České republice je možné objednat si trestní řízení, popřel rovnost před zákonem,“ konstatoval.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) podle něj „zbaběle mlčel“, když ho poslanci žádali o vysvětlení. „Každý, komu záleží na rovnosti občanů před zákonem, by tuto otázku měl ministrovi spravedlnosti každý den klást,“ řekl s tím, že TOP 09 bude vysvětlení žádat při interpelacích. „Je to naprosto skandální, premiér a ministr spravedlnosti by to měli jednoznačně vysvětlit,“ přidal se Marek Výborný (KDU-ČSL).

Také Starosty a nezávislé výrok pobouřil. Pokud ho Babiš myslí vážně, měl by Pelikána odvolat, konstatoval šéf STAN Petr Gazdík. Podle šéfa poslanců STAN Jana Farského vypadá obhajoba Babiše a Faltýnka tak, že kritizují orgány činné v trestním řízení. „Nemohou to řešit tím, že rozmetají právní stát, to není možné,“ varoval Farský. Podle STAN se mají poslanci hájit před nezávislým soudem a případ nemá politický podtext. 

Policie: Výrok ohrožuje důvěru v naši práci a nezávislost

Babišova slova odmítla také policie. Policisté vždy postupují podle platných zákonů a jejich práci dozorují státní zástupci, uvedla mluvčí policejního prezidia Iveta Skupien. Policie se běžně k politickým výrokům nevyjadřuje.

„Nicméně v tomto případě je naší povinností zareagovat, neboť takový výrok ohrožuje důvěru veřejnosti v práci a nezávislost Policie ČR a dalších orgánů činných v trestním řízení. Odmítáme, že by si v České republice bylo možné objednat trestní stíhání na zakázku,“ uvedla mluvčí.

Babiš v minulosti kritizoval například policistu Pavla Nevtípila z pražské hospodářské kriminálky, který se jeho kauzou zabývá. Za vyšetřovatele se však několikrát postavil ředitel pražských policistů Miloš Trojánek, který vyloučil politické zásahy do případu a odmítl spekulace o tom, že policie postupovala nezákonně.

Proti Babišovu výroku se ohradil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Nepodložená politická prohlášení o vyšetřování podle něj podrývají důvěryhodnost justice, která nemá možnost se bránit.

Proti byli jen poslanci ANO

Oba politiky ve sněmovně hájily především poslankyně ANO. Věra Procházková označila kauzu Čapí hnízdo za politickou zakázku, jak zdiskreditovat vedení úspěšného politického subjektu. Monika Oborná uvedla, že vystoupení vyšetřovatele Nevtípila bylo „mírně řečeno nepřesvědčivé“. „Nemohu vyloučit, že celá kauza je politicky motivovaná,“ řekla. I Helena Válková zdůvodňovala odmítavý postoj k vydání Babiše a Faltýnka tím, že proti nim ve spisu nejsou důkazy.

Poslanci za hnutí ANO se loni v září hlasování o vydání Babiše a Faltýnka nezúčastnili a odešli z jednacího sálu, nyní už aktivně hlasovali proti vydání. Rozhodlo se tak 69 ze 70 poslanců ANO, pouze Babiš a Faltýnek podpořili v odděleném hlasování své vlastní vydání. „Je to v rozporu s tím, co jsem říkal před půl rokem, ale tak to lidsky cítím,“ vysvětloval poslanec Martin Kolovratník (ANO).

Jaroslav Faltýnek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Předseda poslanců STAN Jan Farský připomenul zástupcům ANO, že v minulosti hlasovali pro vydání obviněných poslanců jiných stran. „Kde je vaše integrita? Takhle vám zachutnala moc?“ reagoval Farský.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek připomněl ANO jeho dřívější odmítavý postoj k využívání imunity. Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek obvinil ANO z toho, že v kauze zastupují sami sebe, vyzval k omezení imunity jen na projevy ve sněmovně.

Opozice vydání uvítala

Představitelé opozičních stran rozhodnutí o vydání uvítali. Záležitost podle nich přísluší orgánům činným v trestním řízení a není úkolem sněmovny, aby zastupovala roli soudu.

„Navzdory obstrukcím, které se opakovaně objevovaly, že se to odkládalo a neustále prodlužovalo, se nám podařilo dosáhnout toho, že postup bude naprosto spravedlivý, jako to mají všichni občané,“ řekl šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. O úplném zrušení imunity ale Piráti zatím mluvit nechtěli, podle nich jsou případy, kdy má tento institut svůj smysl.

Místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová naopak míní, že imunita je mrtvá. „Slouží jen k politickým hašteřením a tomu, abychom se vzájemně přetahovali. To bychom měli změnit,“ uvedla. ČSSD podle ní diskutuje o tom, jak imunitu upravit, například ji omezit jen na výroky, které poslanci vyřknou na půdě sněmovny.

Výsledek hlasování o vydání Andreje Babiše. V následném hlasování o vydání Jaroslava Faltýnka byl výsledek stejný
Zdroj: ČT24

„Nejsme přesvědčeni, že je možné obvinit kohokoli, ale nejsme ani státní zástupci a soudci,“ shrnul postoj KSČM předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik. 

Předseda SPD Tomio Okamura ocenil, že záležitost konečně opouští Sněmovnu. „My jsme zcela konzistentní, hlasovali jsme pro vydání v posledním volebním období i tentokrát,“ uvedl. Místopředseda SPD Radim Fiala řekl, že hlasování vyvrací spekulace o politických dohodách mezi ANO a SPD.

Státní zástupci nyní budou čekat na vyrozumění sněmovny o výsledku hlasování. Teprve pak policie oběma poslancům zašle rozhodnutí o pokračování trestního stíhání, které je nyní přerušeno. „Z mé strany je dokument vypravený. Pokud vím, bude postoupen mandátovému a imunitnímu výboru. Předpokládám, že zřejmě nejpozději v pondělí bude odeslán na policii,“ řekl ČT předseda sněmovny Radek Vondráček. 

Sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydala už v minulém období loni v září. Nyní poslanci posuzovali novou policejní žádost, protože oba v říjnových sněmovních volbách obhájili mandát, a nabyli tím znovu imunitu v plném rozsahu.

V případu padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo policie stíhá kromě obou poslanců i dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství.