U soudu s Rathem média budou, lidé to ale neuvidí

Praha – Podle soudem nastavených pravidel budou moci od 7. srpna sledovat novináři projednávání případu poslance Davida Ratha (dříve ČSSD) a dalších deseti lidí. Televizní kamery ale budou smět natáčet pouze asi hodinu, dokud státní zástupce nezačne číst obžalobu. Od té chvíli už se lidé dočkají jen psaného slova, případně zvukového záznamu.

S ohledem na očekávatelný zájem médií a veřejnosti nařídil soudce jednání do největší síně středočeského krajského soudu, kam se vejde odhadem 60 lidí. Budova je otevřena od 07:30, jednání začínají od 08:45. „Při samotném hlavním líčení soud nebude bránit veřejnosti ve sledování, zároveň ale bude dbát na ochranu práv obžalovaných a vyslýchaných svědků a zachování účelu a důstojnosti soudního jednání,“ uvedla mluvčí soudu Zuzana Steinerová. Soud žádá jednotlivá média, aby vyslala jen nezbytný počet pracovníků.

Podle mluvčí kamery a fotografové zaznamenají příchod obviněných, poté ale na pokyn soudce opustí místnost a uvnitř budou moci zůstat píšící redaktoři a veřejnost. Soudce chce, aby se případ projednal před senátem, nikoliv před objektivy kamer a fotoaparátů. „Zvukový záznam mohou přítomní pořizovat bez omezení, pokud před zahájením hlavního líčení oznámí předsedovi senátu, že záznam pořizují. Ke zveřejnění (byť jen části) je třeba předchozího souhlasu předsedy senátu,“ doplnila Steinerová.

Přehodnocení obrazového záznamu jednání vychází z dřívějšího projednávání pražského obvodního soudu v případu poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Soudce Jan Šott tehdy povolil kameramanům snímat celé jednání. Soudce za to byl později nadřízeným Městským soudem v Praze kritizován. Podle Šotta se ale jednalo o věc veřejného zájmu.

Obžaloba přesahuje 100 svazků

Ratha, bývalého poslance Petra Kotta a někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou přiveze vězeňská služba z vazby, kde trojice pobývá už zhruba rok, zbývajících 8 obviněných by mělo dorazit v doprovodu advokátů. Spis má přes 100 svazků, přičemž obžaloba čítá 88 stran. Dozorující státní zástupce Petr Jirát hodlá obžalobu číst jen v základních částech a čtení zabere zhruba tři čtvrtě hodiny. „Nehodlám číst odůvodnění obžaloby,“ řekl. Podle něj je důležité přečíst popis skutků, které klade obviněným za vinu. Ohledně odůvodnění, které může zabrat další čas, pak může odkázat na písemnou formu, kterou předkládá soudu.

Zda soudce Robert Pacovský hlavní líčení opravdu zahájí, zůstává otázkou. Je totiž možné, že se objeví různé námitky advokátů, případně omluvenky. Pokud by se některý z obviněných nemohl například ze zdravotních důvodů dostavit, soudce může jeho případ vyloučit do zvláštního řízení, může ale také rozhodnout tak, že bez něj nelze případ projednat, a případ tak odročí. Pokud líčení začne a žalobce přednese obžalobu, záleží pak na postupu soudu, kterého z obviněných nechá mluvit jako prvního a jaký bude další postup.

Vydáno pod