ŘSD dostalo bezmála milionovou pokutu – za svodidla na D1

Brno – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil Ředitelství silnic a dálnic ČR pokutu 900 000 korun za zakázku na svodidla pro dálnici D1, na kterou ŘSD nevypsalo veřejnou soutěž. Správce české silniční sítě výtku i sankci přijal, odvolat se proti ní nechce.

„Ředitelství silnic a dálnic akceptuje rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a nebude podávat žalobu ke Krajskému soudu v Brně,“ řekla mluvčí Martina Vápeníková.

ŘSD nechalo vyměnit svodidla kvůli nehodě na 17. kilometru dálnice mezi Prahou a Brnem, při níž přejela vozidla do protisměru. Svodidla byla stará asi 20 let, ŘSD zadalo zakázku bez soutěže společnosti Eurovia CS. Argumentovalo tím, že se jednalo o krajně naléhavý případ. Podle ÚOHS ale mělo ŘSD situaci předvídat a plánovat rekonstrukci svodidel vzhledem k její životnosti s dostatečným časovým předstihem a vypsat otevřenou soutěž, do které by se mohlo přihlásit více firem.

„Nelze akceptovat omezování přístupu zájemců o veřejnou zakázku,“ uvedl v aktuálním rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj. ŘSD hrozila vzhledem k objemu tendru pokuta až do výše necelých čtyř milionů korun. Eurovia svodidla vyměnila za 75 milionů korun.