Zeman jako v bavlnce: Tým pod taktovkou ministra zajistí jeho zdraví

Praha – Stejně jako Václav Havel či Václav Klaus i prezident Miloš Zeman bude mít své lékařské konzilium. V případě jeho předchůdců se ale lékaři scházeli jenom při komplikacích. Naopak Zemanův tým se bude podle Deníku MF Dnes vídat pravidelně. Deník přitom naznačil, že by prezident mohl mít dlouhodobější zdravotní problémy. Nebude tak rozhodně první hlava státu, kterou zdravotní problémy ve funkci omezovaly. Tomáš Garrigue Masaryk kvůli potížím po mrtvici abdikoval a například skon Klementa Gottwalda nepřímo způsobil syfilis a alkohol. Zdravotní problémy poznamenaly i vládu Václava Havla, jehož celkovou kondici výrazně zhoršily léta žaláře a kouření.

Miloš Zeman už dříve řekl, že o svém zdravotním stavu bude veřejnost informovat, jen když bude chtít. Zemanovo konzilium by mělo tvořit dvanáct lékařů v čele s ministrem zdravotnictví v Rusnokově vládě Martinem Holcátem. S týmy jeho předchůdců bude Zemanovo konzilium spojovat třeba jméno fyzioterapeuta Pavla Koláře a pozvání podle informací ČT dostal i chirurg Robert Lischke.

Na působení prezidentských lékařských konzilií si lidé zvykli za Václava Havla, který často trpěl zdravotními problémy. Způsobila ho nejen léta věznění, ale velkou měrou i kouření. Minimálně třikrát mu lékaři museli zachraňovat život. Posledních 20 let se o něj starala konzilia těch nejlepších specialistů v čele s Martinem Holcátem, Pavlem Kolářem či ředitelem motolské nemocnice Miloslavem Ludvíkem. V roce 1996 začal jeho zápas s rakovinou, kdy mu lékaři odebrali polovinu pravé plíce. Jeho zdravotní stav pak zhoršilo proděravěné tlusté střevo a do konce života bojoval se zánětem dýchacích cest.

Václav Havel s dalajlamou
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Naopak poměrně dobrému zdraví se těšil sportovec Václav Klaus. Před pěti lety mu lékaři vyměnili kyčelní kloub a v roce 2012 si Václav Klaus nechal odstranit šedý zákal. A do nemocnice v tom samém roce jel ještě jednou po útoku kuličkovou pistolí v Chrastavě. Za svou desetiletou prezidentskou éru trpěl hlavně angínami.

Se zdravotním stavem se naopak netajil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk - na rozdíl od svých komunistických následníků. Žil zdravě, přesto ho ve stáří dostihl zánět osrdečníku nebo trombóza. Po mozkové mrtvici načas neviděl, špatně mluvil a těžko se hýbal. Kvůli zdraví abdikoval a zemřel dva roky poté. Bylo mu 87 let.

O třicet let míň bylo v době úmrtí Klementu Gottwaldovi. První komunistické hlavě státu podlomil zdraví syfilis, alkohol a kouření. Prodělal dva infarkty a ochrnul na polovinu těla. Zemřel ve funkci potom, co mu praskla srdeční aorta.

Vážné zdravotní komplikace měl taky Ludvík Svoboda, zvolený během pražského jara 68. Při druhém volebním období ho postihla mozková příhoda, plicní embolie a následně série dalších mozkových příhod. Byl to náš jediný prezident, který byl kvůli zdravotnímu stavu dokonce zbaven funkce

Současného prezidenta zdravotní problémy trápí dlouhodobě. Sám o nich hovoří jako o zaníceném palci. Podle fyzioterapeuta Pavla Koláře Zemanův problém spočívá v tom, že má v oblasti nohou horší vedení nervů. To často postihuje lidi trpící cukrovkou nebo metabolickým syndromem. „Pro představu je to, jako byste měl od kotníků dolů protézy a necítil zem, po které chodíte. Proto se u prezidenta objevuje těžkopádná chůze nebo občasné zakopnutí,“ řekl Kolář v rozhovoru pro server iDNES.cz. 

Funkce člena prezidentského konzilia je čestná a dvanáct lékařů ji tak bude vykonávat bez nároku na odměnu. Řada lékařů z nově vznikajícího týmu je z pražského Motola. Dá se tedy čekat, že pokud prezident bude potřebovat převoz do nemocnice, pojede právě sem.

Jak se dohlíží na zdraví prezidentů? (zdroj: ČT24)