Soud: Sesazení policisty, který měl vynést odposlechy „Kolibřík-Mazánek“, bylo oprávněné

Policista Jan Petržílek, který čelí obvinění z vynesení odposlechů podnikatele Romana Janouška a pražského exprimátora Pavla Béma, byl z postu šéfa analytického odboru protikorupční policie odvolán oprávněně. Rozhodl o tom pražský městský soud, a zamítl tak Petržílkovu správní žalobu na policejní prezidium.

Petržílkovu kariéru v bezpečnostních sborech – nejprve v civilní kontrarozvědce a poté u protikorupční policie – přerušilo obvinění, které mu kriminalisté sdělili v říjnu 2013. Podle nich předal politiku Vítu Bártovi odposlechy, jež pořídila BIS a které dokumentovaly vliv lobbisty Janouška na kroky hlavního města pod Bémovým vedením.

BIS měla odposlechy pořídit v roce 2007, k bezpečnostní agentuře ABL, kterou vlastnil představitel strany Věci veřejné Vít Bárta, měly uniknout o dva roky později. V roce 2012 si pak získaly velice svéráznou popularitu, když je na jaře zveřejnila Mladá fronta DNES. Pražský primátor a vlivný lobbista se v nich totiž oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“.

Petržílek se domáhal zrušení rozhodnutí

Poté, co kriminalisté za únik odposlechů Petržílka obvinili, následoval kariérní propad. Tehdejší šéf protikorupčních policistů Milan Komárek nejprve Petržílka postavil mimo službu, a když muž přišel o bezpečnostní prověrku, sesadil ho z pozice vedoucího a přeřadil k jinému odboru.

Policista posléze napadl žalobou jak rozhodnutí Komárka z července 2014, tak následné potvrzení ze strany tehdejšího náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho.

Podle obviněného policisty mu jeho nadřízený neumožnil vyjádřit stanovisko k přeřazení. Volné místo vytvořil účelově a přesunu na jinou pozici navíc brání faktická překážka – konkrétně to, že Komárek předtím Petržílka zprostil výkonu služby.

Kriminalista u soudu tvrdil, že rozhodnutí bylo nesprávné a nezákonné a neúspěšně žádal, aby bylo zrušeno. Podle soudu ale policejní funkcionáři postupovali správně, protože Petržílek v daném období přišel o bezpečnostní prověrku, což bylo předpokladem pro vykonávání funkce.

Pro rozhodnutí soudu nebyly podstatné další okolnosti. Petržílek například podal žalobu proti odebrání prověrky. Zastal se ho Nejvyšší správní soud, který nařídil Národnímu bezpečnostnímu úřadu, aby se prověrkou znovu zabýval. Její platnost však v mezičase uplynula.

Vydáno pod