Sebevražda Dahlgrena: Inspekce zahájila trestní řízení. Prověří, zda dozorci neporušili povinnosti

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zahájila v souvislosti se sebevraždou Kevina Dahlgrena trestní řízení. A to kvůli podezření na porušení povinností příslušníků Vězeňské služby České republiky. České televizi to sdělil mluvčí GIBS Ivo Mitáček. Neřekl ale, kolik lidí vyšetřovatelé podezírají.

„Nadále pokračujeme v prověřování věci podle trestního řádu, jsou zajišťovány důležité podklady, vyjádření, záznamy a další nutné úkony,“ řekl Mitáček. 

Mluvčí valdické věznice Eva Francová odmítla případ komentovat. „Další informace vzhledem k vyšetřování zatím poskytovat nebudeme. Případ vyšetřují GIBS, policie a vnitřní orgány vězeňské služby,“ sdělila.

Za předčasnou označila otázku, zda bude vězeňská služba nějak měnit režim hlídání vězňů. „Probíhá vyšetřování a není stanoveno, že by došlo k pochybení. Je proto předčasné to komentovat či přijímat opatření v tom smyslu,“ uvedla už dříve Francová.

Čtyřnásobný vrah Kevin Dahlgren se zabil ve čtvrtek 11. ledna ve valdické věznici. Podle informací Práva se oběsil na prostěradle. 

Dahlgren loni v září podal dovolání k Nejvyššímu soudu a ten o něm musí rozhodnout navzdory úmrtí. Jeho obhájce v dovolání navrhoval, aby Američan místo výkonu trestu zamířil do zabezpečovací detence, a to zvláště s ohledem na jeho psychický stav, případně aby dostal mírnější trest vězení.

Advokát Richard Špíšek uvedl, že sklony k sebevraždě Dahlgren měl. „Informoval jsem o tomto jak věznici, tak ředitelství vězeňské služby a pevně věřím, že věznice Valdice učinila maximum proto, aby této situace předešla. Chápu ale, že nelze zabránit všem nešťastným událostem, zejména pokud je skutečně snaha na straně odsouzeného něco takového učinit,“ uvedl ve čtvrtek pro ČTK Špíšek.