ÚOOZ opět zasahuje: Exposlanec ČSSD Aubrecht měl vzít úplatek

Praha – Další obvinění z přijetí úplatku se sneslo na hlavu bývalého exposlance tentokrát z řad sociální demokracie. Šedesátiletý Vlastimil Aubrecht měl podle detektivů ÚOOZ dostat několik milionů v souvislosti s rozšířením průmyslové zóny Joseph u Mostu v roce 2006. Tehdy Aubrecht působil jako poslanec a vládní zmocněnec a proces rozšíření zóny měl účelově ovlivnit.

Policisté Aubrechta podezírali už od května, podstatné důkazy, které mohly vést k obvinění, jim ale do rukou dala až nedávná razie na mosteckém magistrátu. „Byl obviněn z trestného činu přijímání úplatku,“ doplnil šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Někdejší poslanec slíbil České televizi vyjádření, nakonec ale komentář odmítl.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pro ČT avizoval, že Aubrechta, který v současnosti vede teplickou buňku sociálních demokratů, pozve vedení strany, aby se k celé věci vyjádřil. „Každému členovi ČSSD se v případě takového obvinění automaticky pozastavuje členství ve straně, dokud není případ vyřešen,“ připomněl Sobotka.

Vlastimil Aubrecht se do nejvyšších politických sfér dostal v roce 1998. V poslanecké lavici zasedal po 12 let. Za oranžové vlády usedl do křesla zmocněnce pro severozápadní Čechy. Několikamilionový úplatek měl exposlanec inkasovat během rozšiřování průmyslové zóny Joseph.

Průmyslová zóna vyrostla doslova na zelené louce v roce 2002, výrobu hlav do automobilových motorů tu spustila firma Nemak. Stavbu odmítali ekologové kvůli znehodnocení kvalitní zemědělské půdy. Podle serveru iDNES.cz v době rozšiřování zóny kývl po letech odmítání na mimosoudní vyrovnání sedlák Jan Rajter a ve prospěch firmy Nemak svá pole prodal. Paroubkova vláda rozhodla, že mu stát vyplatí téměř čtvrt miliardy, město Most přihodilo 26 milionů.

Policie obvinila exposlance sociální demokracie z přijímání úplatku. (zdroj: ČT24)