Na Trutnovsku mohli voliči, kteří přišli odjinud, podvádět. A hlasovat pro prezidenta i senátora

Události: Pochybnosti kolem voleb (zdroj: ČT24)

Potíže při sčítání hlasů ve druhém kole pátečních a sobotních doplňovacích voleb do Senátu přiměly ministerstvo vnitra přemýšlet o změně zákona. Na Trutnovsku došlo vůbec poprvé k souběhu volby prezidentské zároveň s výběrem senátora. „Cizinci“ s voličským průkazem mohli teoreticky hlasovat pro senátora – aniž by měli trvalé bydliště v příslušném volebním obvodu.

Ten, kdo přišel z jiného regionu, směl po prokázání se voličským průkazem hlasovat jen jedním lístkem v prezidentské volbě. Pokud by si však někde sehnal hlasovací lístek pro konkrétního senátora, mohl jej teoreticky přibalit do obálky k prezidentskému – a nikdo by to nezjistil.

Vhozením obálky s tímto obsahem by sice došlo k trestnému činu maření voleb, ale jak poznamenala členka okrskové volební komise ve Dvoře Králové nad Labem Michaela Sedláková, „není v naší moci, abychom tomuto předešli“. Komise nemá možnost falešný hlas rozpoznat a musela by ho započítat.

Ilustrační foto
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK

Její kolega z komise Vladimír Gluz je přesvědčen, že při jakýchkoli příštích volbách, při nichž dojde k duplicitě volebních termínů, by měly být pro každé hlasování vyhrazeny samostatné obálky. „Nezaznamenali jsme žádné větší problémy, které by naznačovaly, že by někdo chtěl takovýmto způsobem podvádět,“ tvrdí náměstek ministra vnitra pro legislativu a státní správu Petr Mlsna.

V případě jiného souběhu voleb, jako třeba senátních a krajských, se vydávají vždy dvě obálky. Stávalo se však v minulosti, že lidé obálky zaměnili a jejich hlasování tak nebylo platné. Ministerstvo nyní zvažuje zavedení systému stejných barev pro hlasovací lístky a příslušné obálky.

„Zákon o volbě prezidenta republiky vykazuje řadu nedostatků. Já myslím, že by to skutečně chtělo nějakou podrobnější novelu,“ uvažuje ústavní právník z Univerzity Karlovy Marek Antoš.

Víc hlasů než vydaných obálek

Volba prezidenta měla své mouchy. Například v jednom z okrsků v Praze-Bohnicích volební komise napočítala o pět hlasů víc, než kolik voličům vydala obálek. Příčinu podle ní nelze zpětně dohledat. Víc než sto procent platných hlasů nahlásily ještě komise v Litomyšli a Českých Budějovicích.

Na vině může být jednak to, že si komisaři zapomněli v seznamech odškrtnout některé příchozí voliče, nebo mohli lidé omylem vložit do obálky dva slepené lístky. Když pak komise hlasy vyndá z obálek, nevšimne si dvojnásobku lístků v jedné obálce.

Podle Antoše však tato drobná nedopatření nemohou v konečném důsledku vést ke zpochybnění celkového výsledku voleb.