Metnar nezbaví Komárka mlčenlivosti. Odmítá být v kauze Čapí hnízdo jazýčkem na vahách

Ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) nezbaví detektiva Jiřího Komárka mlčenlivosti v souvislosti s úterním zasedáním sněmovního imunitního výboru. Své rozhodnutí pro server Deník.cz zdůvodnil tím, že nehodlá hrát roli jazýčku na vahách v kauze Čapí hnízdo, o níž nemá informace. Žádost členů imunitního výboru o zbavení mlčenlivosti je navíc podle Metnara nekonkrétní. Komárkovo pozvání na jednání výboru prosadili poslanci hnutí SPD a ANO. Ministr nevyloučil, že by v případě nové žádosti rozhodl jinak.

„Mé rozhodnutí se opírá i o zhodnocení situace, která nyní aktuálně je. Máme dvě trestní řízení, jedno ukončené nepravomocným rozsudkem (Komárkova kauza), druhé (kauza Čapí hnízdo) zatím běží a v rámci zachování objektivity jsem takto rozhodl v souladu se zákonem,“ řekl ministr České televizi s tím, že žádost výboru byla formulována velmi široce a nekonkrétně. Nevyloučil ale, že pokud přijde nová žádost, může se rozhodnout jinak.

„Důvěru v policii mám, proto jsem také žádné jiné rozhodnutí neučinil,“ uvedl ministr s konstatováním, že existuje-li jakékoli podezření na protizákonné jednání, je nutné postupovat standardně cestou trestního oznámení, protože nepřísluší nikomu jinému než orgánům činným v trestním řízení, aby ho prošetřovali.

Ministerstvo vnitra v tiskové zprávě zdůvodnilo rozhodnutí snahou o zajištění objektivity vedených trestních řízení a zachování nestrannosti ministra vnitra.

Mandátový a imunitní výbor projednává vydání premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze kolem dotací na farmu Čapí hnízdo. V úterý by měli na jednání výboru dorazit i Babiš a Faltýnek. Je pravděpodobné, že výbor vydá doporučení plénu, zda má špičky ANO k stíhání vydat, nebo ne.

Jiří Komárek podle dřívějších informací Mladé fronty Dnes zmínil u soudu údajné propojení vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila s právníkem kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga Davidem Michalem. Podle místopředsedkyně imunitního výboru Taťány Malé (ANO) mluvil Komárek o vztahu vyšetřovatele s mafií.

Komárkovo pozvání na jednání imunitního výboru vyvolalo u některých dalších členů výboru bouřlivé reakce. Poukazovali mimo jiné na to, že Komárek byl loni v prosinci nepravomocně odsouzen za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací. Slova vyřkl předloni v souvislosti se spornou policejní reorganizací. Komárek patřil k jejím hlavním kritikům. Od policie odešel a následně zamířil na finanční ředitelství, které spadá pod ministerstvo financí. To v té době vedl Babiš.

Babiš ostře kritizoval Pavla Nevtípila už loni v srpnu. Označil ho za „velice kontroverzního“ policistu, který figuroval v „kauze ukradené firmy Neograph kmotry podnikateli (Vladimíru) Sittovi“.

Ředitel pražské policie Miloš Trojánek se za svého podřízeného opakovaně postavil. Vyloučil politické zásahy do případu Čapí hnízdo a odmítl spekulace o tom, že policie postupovala nezákonně. „Proti těmto snahám o diskreditaci a znevěrohodnění hlavního vyšetřovatele se důrazně ohrazuji,“ uvedl letos v lednu Trojánek.

Kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo obvinila policie 11 lidí. Mezi stíhanými je vedle Babiše a Faltýnka i Babišova manželka Monika, děti a švagr.

Server Seznam Zprávy uvedl, že dva obvinění se snaží trestnímu stíhání vyhnout s poukazem na svůj zdravotní stav, který jim údajně neumožňuje stíhání absolvovat. Podle serveru Neovlivní.cz jde o premiérovy děti z prvního manželství.