Vyšší nástupní plat muže-učitele nenalákal, o prázdninách se mění v trenéry

Praha – Platový skok pro učitele základních škol, který vymyslel bývalý ministr školství Josef Dobeš, se ukázal jako nedostatečný. Brzy po nástupu Nečasovy vlády v roce 2010 měla být nástupní mzda ve výši 20 tisíc korun tahákem pro muže v tradičně ženském oboru. Po dvou letech se ale ukázalo, že toto navýšení o pět tisíc muže-učitele nepřilákalo. Učitelé představují v Česku skupinu nejhůře placených vysokoškoláků, o prázdninách si často přivydělávají prací v jiném oboru. Napsal o tom deník Právo.

Tehdejší ministr školství Josef Dobeš (tehdy VV) je ale dodnes přesvědčen, že vyšší mzdou získal pro školství novou krev. „Zažil jsem velký příliv mladých učitelů a mezi nimi i mužů. Alespoň tak jsem údaje od statistického institutu na ministerstvu školství ze září 2012 vnímal,“ řekl Dobeš deníku Právo. Tabulky ministerstva ovšem celkově vyšší počet mužů ve školách nezaznamenaly, spíše svědčí o opaku.

Platové tabulky pedagogických pracovníků z roku 2010 naleznete zde.

Josef Dobeš
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Byl to dobrý krok, který jsme vítali…, ale plat jako takový se motivační záležitostí pro mladé kolegy, kteří by uvažovali o kariéře (učitele), nestal,“ řekl České televizi předseda školských odborů František Dobšík. Podle něj patřil krok bývalého ministra Dobeše do kategorie správných, zůstal ale osamělý bez dalších následných opatření, která by optimalizovala kariérní řád ve školství. To podle Dobšíka patří k silně demotivujícím aspektům pro mladé lidi. Odrazuje je skutečnost, že po letech ve školství se mohou v platu posunout jen o několik tisíc.

Podle ředitele ZŠ Antonína Sovy v České Lípě není dvacet tisíc pro muže až tak motivační částka. "Pro ženu už je to velmi slušný plat, ale pokud má muž živit celou rodinu, tak v současné době to není tolik. A jestliže má být školství zase pokráceno o xmiliard do roku 2015, tak výhled zase není moc optimistický," vysvětlil Václav Špetlík.

Šéf školských odborů František Dobšík o efektivitě Dobešova plánu (zdroj: ČT24)

Situace se ale může lišit podle regionu a dalších okolností a někde třeba motivačních dvacet tisíc zabralo. Ředitel ZŠ Slovanská alej v Plzni Martin Prokop třeba zaznamenal, že se do školství hlásí více mužů. Jeho postřeh je však ojedinělý. Ani ze statistik ministerstva školství totiž nevyplývá, že by mužů-učitelů přibývalo. Z údajů je podle Práva dokonce patrné, že v roce 2011, kdy se nástupní plat zvedl, odešlo ze základních škol na dvě stě mužů, o rok později to byly další dvě stovky. V roce 2013 naopak 11 mužů přibylo.

Ilustrační foto
Zdroj: David Taneček/ČTK

Řada učitelů si přes prázdniny přivydělává jiným zaměstnáním

Celkově je ale přes sedm tisíc učitelů v evidenci na úřadech práce. Necelá polovina z nich hledá zaměstnání od začátku července. Když už práci mají, stěžují si na nízké platy. Někteří proto pracují i o prázdninách – proměňují se v průvodce nebo trenéry ve fitcentru. Ivana Černá z pražské ZŠ Na Smetance učí přes léto cizince česky. Za katedrou už je přes 27 let a platově si přitom moc nepolepšila. „Když zohledníme ceny, které jsou, tak ten rozdíl je spíš v neprospěch současnosti,“ říká. 

Učitelé jsou v Česku dokonce nejhůře placení vysokoškoláci. Ředitel odboru vzdělávací soustavy na ministerstvu školství Jakub Stárek sice zmiňuje, že od roku 2005 se platy učitelů zvyšují, zároveň však přiznává, že ne tempem, jaký by si ministerstvo školství představovalo. Problém by mělo vyřešit zavedení kariérního řádu v roce 2014. Na něm nyní podle Stárka ministerstvo spolu s pedagogickými fakultami pracuje.

Průměrný plat v zemi činí zhruba 25 tisíc korun. Podle institutu CERGE průměrná hrubá měsíční mzda učitelů základních a středních škol se dle věku pohybuje v rozmezí od 23 do 29 tisíc korun.

Celkový počet učitelů ZŠ v roce 2013 - 57 668 (muži - 9 087, ženy - 48 581)

Celkový počet učitelů SŠ v roce 2013 - 41 788 (muži - 16 842, ženy - 24 946)

(zdroj: Právo)