Za sledování doručovatelek dostala pošta pokutu 80 tisíc

Praha - Úřad na ochranu osobních údajů pokutoval Českou poštu za to, že skrze GPS lokátory sledovala trasy doručovatelek. Trest byl spíš symbolický - 80 tisíc korun. Státní firma ale už udělala změny - zařízení nepoužívá plošně u všech zaměstnanců v terénu a jinak zpracovává i získaná data.

Ještě před půl rokem nosily některé poštovní doručovatelky GPS lokátory pravidelně. Úřad pro ochranu osobních údajů se ale proti tomuto jednání České pošty ostře postavil. „Rozhodně se zakázalo plošné a celodenní používání,“ informovala mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

Pošta původně chtěla GPS zařízení využít třeba u reklamací v případech, kdy si lidé stěžují, že u nich pošťačka vůbec nezvonila. To ale teď, když lokátory nosí jen výjimečně, nejde. „My dnes nesledujeme doručovatelky, ale sledujeme doručovací body. To znamená, jestli v daný čas doručovatel skutečně místem prošel,“ uvedl mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Data z GPS lokátorů nemůže Česká pošta sledovat v reálném čase, vyhodnocují se až zpětně. A tak, aby nikdy nebyly spojené se jménem - kudy tedy konkrétní doručovatelka při své obchůzce šla, její nadřízení nevidí. Data k nim chodí z centrály už přepsané do podoby konkrétních doporučení.

Přestože teď Česká pošta využívá GPS lokátor jen občas, Úřadu na ochranu osobních údajů to nestačí. Bude její jednání dál zkoumat. Naopak pošta se chce kvůli sporu ještě obrátit na správní soud.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)