ODS si zvolila výkonnou radu. Shodla se také na podpoře Jiřího Drahoše v druhém kole prezidentských voleb

Občanští demokraté v neděli v Ostravě na 28. kongresu strany zvolili výkonnou radu. Jsou v ní například někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, bývalý ministr obrany Alexandr Vondra nebo někdejší policejní prezident Martin Červíček či bývalý primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal. Nyní delegáti hlasují o závěrečném usnesení. Shodli se již například na podpoře prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše v druhém kole voleb.

Výkonná rada například koordinuje celostátní činnost strany, organizaci politických kampaní či výměnu informací mezi centrální úrovní a regiony.

Schvaluje ale také pravidla pro výběr kandidátů a pro sestavení kandidátních listin nebo schvaluje a ruší licence místních sdružení či vznik nebo zánik oblastních a regionálních sdružení.

Výkonnou radu tvoří členové předsednictva, jeden zástupce za region zvolený kongresem a s hlasem poradním hlavní manažer, členové vlády, předseda kontrolní a revizní komise a předseda rozhodčí komise. Funkční období výkonné rady je dvouleté.

Už v sobotu si ODS zvolila nové vedení, které se však příliš nezměnilo. Třiapadesátiletý Petr Fiala podle očekávání obhájil pozici předsedy ODS, stejně jako první místopředsedkyně Alexandra Udženija. Oba na kongres občanských demokratů mířili se silnou podporou z regionů.

Nováčkem v nejužším vedení ODS se stal poslanec Martin Baxa. Další místopředsedové svou funkci obhájili, na své pozici zůstávají Evžen Tošenovský, Martin Kupka a Miloš Vystrčil.

Fiala: Cílem ODS je, aby mělo Česko prezidenta, který respektuje Ústavu a demokracii

Na konci kongresu ODS hlasovala také o obsahu závěrečného usnesení. Účastníci schválili například návrh předsedy Petra Fialy o podpoře pro prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše ve druhém kole voleb. 

„ODS vidí ve výsledku prvního kola prezidentské volby šanci naplnit politický cíl, kterým je ukončení působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Voliči v prvním kole rozhodli o tom, že protikandidátem Miloše Zemana ve druhém kole bude Jiří Drahoš. Proto mu ODS vyjadřuje podporu,“ uvedl ve svém návrhu Fiala.

Politickým cílem ODS podle něj zůstává, aby Zeman nepokračoval ve funkci prezidenta. „Myslím, že tomuto cíli jsme se přiblížili, a tomuto odpovídá i usnesení kongresu,“ uvedl Fiala. Podle něj voliči sami v prvním kole dali najevo, že si přejí změnu, a koncentrovali v rámci vyzyvatelů hlasy směrem k Drahošovi. „Je to důležité rozhodnutí nejenom proto, jakým způsobem bude vykonávána funkce prezidenta, (…) ale bude to důležité i pro utváření vládní politiky,“ míní Fiala. Přestože usnesení podporující Drahoše podpořila drtivá většina kandidátů, návrh nezískal jednomyslnou podporu. Proti bylo 12 delegátů. 

Podle Fialy je politickým cílem ODS, aby mělo Česko hlavu státu, která plní svoje funkce, respektuje Ústavu a parlamentní demokracii. To podle něj Drahoš splňuje.

ODS nepodpoří v žádném z pokusů menšinovou vládu hnutí ANO

Občanští demokraté také nepodpoří v žádném z pokusů menšinovou vládu hnutí ANO. Delegáti schválili návrh místopředsedy Martina Kupky. 

„Kongres ODS doporučuje vedení ODS navázat na dosavadní postoj k vyjednávání o vládě a nepodpořit v žádném z pokusů menšinovou vládu hnutí ANO. ODS ctí závazek vůči svým voličům vycházející z Vyšehradské deklarace,“ uvedl Kupka ve svém návrhu.

Fiala připomněl, že stále není rozhodnuto o důvěře či nedůvěře jednobarevné vládě ANO, a osobně předpokládá, že vláda důvěru nezíská. „Už ta situace, ve které jsme, ten zmatek, to oddalování rozhodnutí, to všechno ukazuje, že politická situace, vládní situace, není dobrá. Politický management, který zvolilo hnutí ANO a Andrej Babiš, selhal,“ uvedl Fiala.

Součástí závěrečných usnesení kongresu bylo například i poděkování voličům, kteří loni přišli k podzimním volbám a podpořili ODS. Strana rovněž ocenila spolupráci se Stranou soukromníků ČR. Kongres podpořil i povolební postup vedení ODS.

ODS je po loňských říjnových volbách sice druhou nejsilnější parlamentní stranou, má však pouze 25 poslanců.