Církve chtějí vrátit více než 10 tisíc pozemků

Praha - Seznam žádostí církví o navrácení majetku má téměř 10 500 položek. Nejaktivnější zatím byly řády a kongregace. Podle seznamu zveřejněného na webu Státního pozemkového úřadu (SPÚ) například římskokatolické farnosti v Čechách a na Moravě chtějí vrátit na 3 600 pozemků, premonstráti z pražského Strahova požádali o více než tisícovku pozemků a budov. Církve mohou žádat o majetek až do konce letošního roku.

Z nově zveřejněného seznamu také vyplývá, že o vrácení pozemků požádali i benediktini, cisterciáci, křižovníci a maltézští rytíři. Podle deníku Právo konkrétně benediktini z Prahy-Břevnova usilují o pozemky, na kterých je plochodrážní stadion na Markétě. Podle zákona ale nelze pozemek vydat tam, kde bylo postaveno hřiště, připomněl list.

Podle ústředního ředitele SPÚ Petra Šťovíčka zveřejněné údaje odpovídají historickému uvedení pozemků v žádostech. Úřad bude výzvy ověřovat a porovnávat se současnou dokumentací. Ve druhé fázi hodlá úřad zveřejňovat údaje o skutečně uzavřených dohodách o vydání nemovitostí, řekl nedávno novinářům Šťovíček.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vydal v červnu církvím první tři pozemky. Jako první byl začátkem června vydán pozemek na Příbramsku řádu křižovníků s červenou hvězdou. Ve druhé polovině měsíce pak další dva pozemky na Mostecku získala Náboženská matice.

Církve by od státu mohly dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve získat finanční náhradu 59 miliard korun během 30 let. Ze 17 náboženských společností se finanční náhrady vzdala pouze Bratrská jednota baptistů.