Jak se přelévají voliči? Ve druhém kole bude ve výhodě Jiří Drahoš

Hlasy v historicky druhých přímých prezidentských volbách jsou sečteny. A jsou pochopitelně známi i dva finalisté. O vítězi nyní rozhodne to, ke komu se přikloní voliči neúspěšných kandidátů. ČT24 přináší analýzu vzájemných podobností a naopak rozdílů ve volebních výsledcích jednotlivých kandidátů v obcích. Ty totiž mohou hrát klíčovou roli v tom, ke komu se za dva týdny hlasy „přelijí“.

Připomeňme, že Miloš Zeman získal 38,56 procenta hlasů a jeho vyzyvatel Jiří Drahoš 26,60 procenta. První analýzy přitom poukazují na velké rozdíly mezi podporou právě Zemana a Drahoše. Jednoduše řečeno: v obcích, v nichž uspěl současný prezident, akademik Jiří Drahoš výrazně ztrácel. A naopak. Zeman přitom vítězil v malých obcích, Drahoš naopak ve velkých městech.

Analýza vychází z porovnání výsledků kandidátů ve více než šesti tisících obcí v České republice. Na základě toho můžeme vypočítat, v jakých obcích oba z dvojice kandidátů získávali společně více hlasů a v jakých obcích naopak získal jeden z kandidátů hlasy na úkor toho druhého. V grafice je vzájemně protikladný vztah mezi dvěma postupujícími vyjádřen sytě červenou barvou. Naopak modrá barva ukazuje, jací kandidáti bojovali o podobné voliče. Čím tmavší modrá, tím je „podobnost“ těsnější.

Jak jednotliví kandidáti (ne)uspěli v obcích
Zdroj: ČT24

Drahoš má podobné voliče s Fischerem, Horáčkem a Topolánkem

Podle hlasů se ukazuje, že opačný vztah (i když o něco slabší než v případě Drahoše) existuje také mezi voliči současného prezidenta na jedné straně a Pavla Fischera, Michala Horáčka, Marka Hilšera a Mirka Topolánka na straně druhé. Zjednodušeně můžeme říci, že si tito čtyři kandidáti a prezident Zeman mezi voliči vzájemně nekonkurovali. Zkrátka „lovili“ v jiných vodách.

Naopak pozitivní vztah, vyjádřený modrou barvou v grafu, je zřejmý mezi Michalem Horáčkem a Mirkem Topolánkem. Oba mířili na podobné voliče, což se projevilo tím, že v obcích s vysokou podporou pro Mirka Topolánka uspěl i Michal Horáček. 

Zásadní pro další vývoj je podoba mezi voliči Jiřího Drahoše na jedné straně a voliči Pavla Fischera, Michala Horáčka a Mirka Topolánka na straně druhé. Díky tomuto vztahu lze předpokládat, že Jiří Drahoš ve druhém kole přebere velkou část voličů těchto tří neúspěšných kandidátů. Naopak podobnost zisků Miloše Zemana s výsledky ostatních kandidátů v podstatě neexistovala a současný prezident tak bude shánět hlasy obtížně.

Před pěti lety Schwarzenberg prohrál, teď má Drahoš velkou šanci

Situace směrem ke 2. kolu je tak nyní značně odlišná od té před pěti lety. Proti Miloši Zemanovi stál v roce 2013 Karel Schwarzenberg. Z grafu, který ilustruje výsledky prvního kola voleb v roce 2013, vyplývá, že tehdejší předseda TOP 09 měl podobné voliče pouze s Přemyslem Sobotkou a Taťanou Fischerovou. Tito dva ovšem měli v 1. kole jen velmi slabé zisky, které pak ve finále Schwarzenbergovi na zisk prezidentského mandátu nestačily.

Jak jednotliví kandidáti (ne)uspěli v obcích - při prezidentské volbě v roce 2013
Zdroj: ČT24

Naopak Jiří Drahoš má nyní podobné voliče hned s několika kandidáty, kteří získali v 1. kole velké množství hlasů. To může být rozhodující faktor, protože díky tomu bude oproti Zemanovi ve výhodě.