Rodák nerovná se automatický vítěz, i když Drahoš v Jablunkově či Zeman v Kolíně zazářili

Ani vazba na konkrétní místo nebyla pro prezidentské kandidáty zárukou pronikavého úspěchu. Na jedné straně získali poměrně výraznou podporu v rodných městech Jiří Drahoš či Marek Hilšer, Michal Horáček zase zaujal mnoho voličů v domovské Roudnici nad Labem. Na druhé straně Vratislav Kulhánek, Petr Hannig ani Jiří Hynek ve svých rodných městech voliče moc nenadchli a skončili i tam až v závěru pomyslného prezidentského pelotonu.

Vůbec nejhůře skončil ve svém rodišti Vratislav Kulhánek. V Plzni jej podpořilo pouze 0,46 procenta voličů a ocitl se na posledním místě.

Petr Hannig byl předposlední právě před Kulhánkem ve svém rodném Ústí nad Labem, získal tam 0,53 procenta hlasů. Z Ústí nad Labem pochází také Jiří Hynek, který v rodišti oslovil 1,35 procenta voličů a skončil před Hannigem.

V obou krajských městech zvítězil Miloš Zeman. Ten je ovšem rodák z Kolína. I tam úřadující prezident získal nejvíce hlasů, navíc ve svém rodišti v prvním kole oproti minulým volbám posílil. Dosáhl 40,54 procenta hlasů, před pěti lety to bylo 31,24 procenta. Ještě vyšší podporu než v Kolíně měl Miloš Zeman v nedalekých Cerhenicích (45,18 procenta), jejichž starosta v minulosti přišel s myšlenkou zřídit prezidentovi v Kolíně expozici (což zavrhla sama hlava státu).

Náměstí v Kolíně
Zdroj: Libor Sojka/ČTK

Drahoš okouzlil Jablunkovské, Topolánek ve Vsetíně příliš nebodoval

Drtivého vítězství dosáhl ve svém rodném městě Jiří Drahoš. Bývalý předseda Akademie věd, který postoupil do druhého kola prezidentské volby, se narodil v Jablunkově, kde jej nyní podpořilo 63,53 procenta voličů.

Miloš Zeman přitom v Drahošově rodišti oproti minulým volbám posílil, před pěti lety získal 642 hlasů, tj. 25,9 procenta, letos již 782 hlasů, tedy 26,35 procenta. Minule však zvítězil, letos byl druhý za Jiřím Drahošem. Na ostatní kandidáty pak zbyla už jen drobná procenta – třetí Pavel Fischer zaznamenal v Jablunkově čtyřapůlprocentní zisk.

Náměstí v Jablunkově
Zdroj: Jan Rychetský/ČTK

Mirek Topolánek naopak voliče v rodném Vsetíně příliš neoslovil, jeho výsledek odpovídal celorepublikovému. Získal sice na své poměry nadprůměrných 7,83 procenta (celkově 4,3 procenta), ale stále to nestačilo na vyšší než šesté místo mezi devíti kandidáty. Ve městě zvítězil se ziskem 39,3 procenta Miloš Zeman.

Ten byl s 48,95 procenta hlasů jasným vítězem i v Chomutově, kde se narodil Marek Hilšer. Zdejší rodák však ve městě obdržel 12,28 procenta hlasů, byl tedy třetím nejpopulárnějším kandidátem hned za Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem.

Zbylí dva kandidáti Pavel Fischer a Michal Horáček se narodili v Praze. Oba dosáhli v metropoli procentuálně vyššího zisku než celorepublikově (Ficher 13,53 procenta, Horáček 11,16 procenta pražských hlasů), ale stačilo to – stejně jako v celostátním pořadí – pouze na třetí, resp. čtvrtou příčku.

Horáček v Roudnici Zemana dotahoval, ale nedotáhl

Většina kandidátů ovšem v místě, kde se narodili, již nežije. Sedm z devíti kandidátů uvedlo jako své bydliště Prahu, kde v prvním kole získal nejvyšší počet hlasů Jiří Drahoš (35,03 procenta) před Milošem Zemanem (22,43 procenta). Mimo hlavní město bydlí Michal Horáček a Jiří Hynek.

Horáček v Roudnici nad Labem zaznamenal zisk 30,64 procenta, ale ani tak neoslovil své sousedy tolik jako stávající hlava státu, i když rozdíl nebyl výrazný – Miloš Zeman získal v Roudnici 32,06 procenta hlasů a místního občana odsunul na druhé místo.

Roudnice nad Labem
Zdroj: Martin Hurin/ČTK

Kandidatura Jiřího Hynka naopak v Jesenici u Prahy nezaznamenala výrazně větší ohlas než v celorepublikovém měřítku. Získal 1,8 procenta hlasů, zatímco Jiří Drahoš, který ve městě zvítězil, 32,97 procenta.

Lépe na tom byl Kulhánek v Českých Budějovicích, kde sice nemá bydliště, ale žil zde a k jihočeské metropoli se hlásí. Ve srovnání se svým celorepublikovým ziskem (tj. 0,47 procenta) dosáhl výrazně nadprůměrné podpory, když získal 1,23 procenta hlasů. Stále to však byl druhý nejnižší zisk z devíti uchazečů o Hrad.

Padlo Schwarzenbergovo panství i Kalouskova Bechyně

Miloš Zeman pak zaznamenal pozoruhodný triumf, když zvítězil se ziskem 41,72 procenta hlasů v Bechyni, tedy místě, kde bydlí bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Stejně tak byl Miloš Zeman se ziskem 37,41 nejúspěšnějším účastníkem prvního kola v Sýkořicích, kde má trvalé bydliště Kalouskův předchůdce v čele TOP 09 a Zemanův protikandidát z minulých voleb Karel Schwarzenberg.

Zeman s výrazným ziskem (42,85 procenta) zvítězil též v Orlíku nad Vltavou, kterému vévodí schwarzenberský zámek a Karel Schwarzenberg tam minule i v prvním kole zaznamenal nadpoloviční zisk. V Kamýku nad Vltavou, nedaleko kterého má chatu Jiří Drahoš, pak získal současný prezident zisk 38,06 procenta.

obrázek
Zdroj: ČT24