Pavel Tykač má zablokovaný majetek za 100 milionů

Praha - Protikorupční policie obstavila majetek podnikatele Pavla Tykače. Napsaly to Lidové noviny. Podle deníku zablokovali vyšetřovatelé nemovitosti a hotovost na čtyřech účtech za více než 100 milionů korun. Policie viní současného vlastníka důlní společnosti Czech coal z podvodu, údajně se měl podílet na vytunelování CS Fondů.

Čtvrtý nejbohatší Čech Pavel Tykač tak nemůže od poloviny července disponovat s částí svého majetku, napsaly Lidové noviny. Vlastník důlní společnosti Czech Coal je v obnoveném řízení stíhán pro podvod v souvislosti s údajným vytunelováním CS Fondů.

Částka, na kterou si měl podle policie v souvislosti s trestnou činností přijít, dosahuje dvaceti milionů německých marek, tedy přibližně 342 milionů korun. Na Tykačových účtech vedených u PPF banky, které policie zajistila, jsou ale podle ní jen statisíce korun.

„O tom, že by panu Tykačovi byl zablokován majetek, nic nevím. Momentálně jsem stejně jako on na dovolené a hovořit s ním budu až v pondělí,“ sdělil Tykačův mluvčí Jan Chudomel. Tykačovo jmění podle časopisu Forbes činí asi 33 miliard korun.

Tykač má obstavenou část majetku (zdroj: ČT24)

Již v březnu údajně zablokovali švýcarští žalobci Pavlu Tykačovi tunu zlata a některá bankovní konta. Důvodem zmrazení majetku za zhruba 19 miliard korun bylo obnovené trestní stíhání v Česku v kauze vytunelovaných CS Fondů, napsal týdeník Respekt.

Další podezření se podle Respektu týká údajné Tykačovy role při vyvedení majetku Mostecké uhelné společnosti (MUS), které švýcarská policie vyšetřuje. Tykač tehdy uvedl, že žádný účet ani zlato blokované nemá.