Fischer, Hilšer, Kulhánek i Topolánek stojí za Drahošem. A Horáček mu nabízí své billboardy

Neúspěšní prezidentští kandidáti Pavel Fischer, Marek Hilšer, Michal Horáček, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek vyjádřili pro druhé kolo prezidentské volby podporu soupeři současného prezidenta Miloše Zemana – někdejšímu šéfovi Akademie věd Jiřímu Drahošovi. Hlavu státu podpořil Petr Hannig.

Diplomat a někdejší velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, jehož do boje o Hrad vyslaly podpisy senátorů, získal ve volbách deset procent hlasů. V průběhu sčítání uvedl, že svou podporu jednomu z hradních finalistů chce nejprve konzultovat se senátory, podporovateli a rodinou.  

Za klíčový při svém rozhodování považuje postoj postupujících kandidátů v otázce „zahraničního směřování České republiky, ochoty nasadit se v evropské spolupráci a otázka bezpečnosti a obrany“. Současně se vymezil proti Miloši Zemanovi a jeho „nálepkování“ označil za nedůstojné a urážlivé.

Poté, co s exšéfem akademiků krátce telefonoval, vyjádřil druhému na pásce svou podporu. „Budu volit Jiřího Drahoše a vyzvu také ty, kteří mě podporovali, aby zvážili udělat stejný krok,“ sdělil. Drahošovi už osobně poblahopřál k jeho výsledku – na rozdíl od Zemana.

Podporu ocením, ale rozhodně ji nebudu od nikoho vyžadovat a nebudu se doprošovat. Nechávám to na svých protikandidátech.
Jiří Drahoš

Horáček: Nabídnu billboardy, stačí je přelepit

Michal Horáček se jednoznačně vyslovil proti obhajujícímu prezidentovi. „Podpořím toho, koho moji spoluobčané pošlou do druhého kola zřejmě proti Miloši Zemanovi. Moji jasnou jednoznačnou podporu dostane dokonce aktivní,“ řekl po sečtení poloviny okrsků. „Pokud bych to neměl být já, nabídnu takovému kandidátovi prostor na billboardech, které jsem si objednal – ty se jen přelepí. Je pro mě důležité, aby současný prezident měl silného protikandidáta.“

Protikandidátovi stávající hlavy státu hodlá pomoct i lékař a občanský aktivista Marek Hilšer, který se navzdory očekávání přiblížil k desetiprocentní hranici získaných hlasů. „Budu se angažovat ve prospěch kandidáta, který se do druhého kola dostane, a musím dopředu říct, že to nebude Miloš Zeman,“ oznámil v České televizi.

„Mám za to, že demokratický blok se sjednotí a podpora pana Drahoše bude jiná, protože teď se rozdělovala mezi několik kandidátů,“ dodal později. „Naše země potřebuje změnu na prezidentském postu. Někoho, kdo nás bude důstojně reprezentovat v zahraničí, a někoho, kdo může do této společnosti vnést pozitivní náladu.“

Udělám všechno pro to, abych dal najevo svým podporovatelům, že si silně přeji, aby se pan profesor Drahoš stal příštím českým prezidentem.
Michal Horáček
neúspěšný prezidentský kandidát

Podporu získal Jiří Drahoš i od někdejšího ministerského předsedy Mirka Topolánka. „Chtěl bych vyzvat všechny podporovatele, aby dali hlas Drahošovi, bude to dobrá volba pro Českou republiku. Ve druhém kole, pokud se síly spojí, nebude bez šance,“ uvedl Topolánek na tiskové konferenci ve svém štábu.

Doporučení volit Drahoše vyslal ke svým voličům i nejméně úspěšný kandidát, Vratislav Kulhánek. Bývalý předseda představenstva Škody Auto řekl, že Drahoše zná dlouhá léta a nic jiného než ho v druhém kole podpořit, nepřipadá v úvahu.

Hannig ve prospěch Zemana

Vydavatel a producent Petr Hannig (Rozumní) před druhým kolem prezidentských voleb pobídl své voliče hlasovat pro současnou hlavu státu, protože je blízký jeho politickému názoru.

„Doporučuji tedy voličům, aby volili Miloše Zemana, ale ponechávám jim volnou cestu, protože nikomu člověk nemůže absolutně doporučovat,“ uvedl. Osm kandidátů, kteří chodili na rozdíl od Zemana do debat, podle něj mělo korektní vztahy bez nevraživosti či antipatií.

Další neúspěšný kandidát Jiří Hynek jasné doporučení nedal. „Máme ještě 14 dnů do druhého kola, já si dovolím je využít k tomu, že oběma kandidátům budu klást otázky, které považuji za naprosto klíčové. Budu jejich odpovědi zveřejňovat u sebe na facebooku a komentovat je,“ uvedl.

Koho bude volit, oznámí den před druhým kolem. „Ale nechám na nich, zda se rozhodnou stejně jako já, nebo jinak,“ řekl. Na to, aby dával podporu některému z dvojice favoritů, je podle něj příliš brzo.

Sociolog: Hilšerovi i Fischerovi voliči půjdou za Drahošem

Široká podpora poražených kandidátů by pro Drahoše mohla být příznivá. Podle analýzy, kterou přinesla ČTK, by mu na případné vítězství ve druhém kole mohlo stačit jen pětačtyřicet procent hlasů, které získali „spříznění“ kandidáti Fischer, Hilšer, Horáček a Topolánek.

Že se s jistým odlivem musí počítat, upozornil ve vysílání ČT24 sociolog Medianu Daniel Prokop. „Očekávání voličů Pavla Fischera, Marka Hilšera a Jiřího Drahoše jsou velice obdobná. Dá se očekávat, že většina Fischerových a Hilšerových voličů Jiřího Drahoše podpoří,“ konstatoval s tím, že u Horáčkových voličů podpora tak jasná není.

„Asi třicet procent lidí říkalo, že by určitě nebo spíše podpořili Miloše Zemana. Jejich volební chování může skončit neúčastí,“ odkázal se na společné šetření Medianu a TNS Kantar – současně ale upozornil na význam Horáčkovy explicitní podpory. „Jednoznačná podpora je důležitá, v roce 2013 sedmdesát procent voličů Jiřího Dienstbiera volilo Miloše Zemana a tam hrálo roli, že se za něj postavila ČSSD.“