MINUTU PO MINUTĚ: Novým českým prezidentem bude Zeman, nebo Drahoš

Události: Příštím českým prezidentem bude Miloš Zeman, nebo Jiří Drahoš (zdroj: ČT24)

Českým prezidentem zůstane Miloš Zeman, nebo ho vystřídá Jiří Drahoš. Po sečtení všech okrsků vyhrál Zeman první kolo s 38,6 procenta, Drahoše podpořilo 26,6 procenta voličů. Pět neúspěšných kandidátů už oznámilo, že ve druhém kole podpoří Drahoše, Jiří Hynek se teprve rozhodne, Petr Hannig podpořil Zemana. Vedle webu statistického úřadu jsou výsledky voleb k dispozici také ve sčítací aplikaci na webu ČT24.

On-line přenos
Volba prezidenta
23:00
Česká televize

Vážení čtenáři, textový on-line přenos z prvního kola prezidentských voleb skončil. Děkujeme za pozornost.

22:56

Před pár měsíci jej mnozí neznali. Přesto Fischer přeskočil i slavného textaře Horáčka. Více v článku na webu ČT24.

22:55

Rodák nerovná se automatický vítěz, i když Drahoš v Jablunkově či Zeman v Kolíně zazářili. Více v článku na webu ČT24.

Voliči vybírali novou hlavu státu z devíti uchazečů. Žádný z kandidátů nezískal v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů. Lidé tak budou vybírat nového prezidenta ve druhém kole, které se uskuteční za dva týdny, tedy 26. a 27. ledna. Rozhodnou mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem. 

V Česku zvítězil Zeman nejjednoznačněji na severní Moravě, kde získal přes 49 procent hlasů. Ostrava se také stala jeho nejsilnějším krajským městem. Drtivě vyhrál i v Ústí nad Labem. Vyrovnaný souboj byl naopak v Brně a v Liberci. Jediné velké město, ve kterém zvítězil Jiří Drahoš, byla Praha. Drahoš vyhrál i v jejím nejbližším okolí.

Jasné vítězství si pak připsal u voličů v zahraničí. Získal si přízeň přes 45 procent lidí. Na druhém místě skončil Pavel Fischer se ziskem nad 20 procent, třetí v pořadí byl Marek Hilšer s více jak 11 procenty. Miloš Zeman skončil až na páté pozici. Podle zahraničních médií, která komentují výsledek voleb, je Česko rozděleno radikálněji, než se zdálo.

Zeman půjde s Drahošem do debaty

Miloš Zeman sledoval výsledky voleb v sídle strany SPO na Hradčanech. Na tiskové konferenci po sečtení většiny hlasů poblahopřál Drahošovi k „hezkému druhému místu“ a vzkázal mu, že se s ním rád setká v diskusi: „Nikdy jsem se nebál jít do nejrůznějších diskusí… Jsem stále mladý a plný sil.“ V prvním kole ale diskuse odmítal.

Poděkoval také všem, kdo mu dali hlas. „Chtěl bych je vyzvat, pokud si přejí mé znovuzvolení, aby s sebou vzali své přátele a blízké a znovu přišli k druhému kolu voleb,“ dodal. Ocenil i svůj volební výsledek. Připomněl, že před pěti lety získal v prvním kole zhruba 24 procent hlasů, nyní získal 38 procent. 

Drahoš chce přesvědčit voliče mimo Prahu

Jiří Drahoš si pro sledování výsledků pronajal La Fabriku v pražských Holešovicích. Podpořit ho přišel například astronom Jiří Grygar, herečka Soňa Červená, vědec Václav Pačes nebo režisérka Olga Sommerová. Kolem čtvrté hodiny vystoupil před novináři. Poděkoval rodině, všem lidem v týmu, a také voličům. Své protikandidáty ocenil za kultivovanou kampaň. Doufá, že od nich dostane podporu. 

České televizi řekl, že má ve druhém kole zájem o hlasy všech voličů. Změní také strategii – pojede hlavně mimo Prahu. „Potřebujeme ještě přesvědčit voliče mimo Prahu v některých částech republiky, že Jiří Drahoš je kandidát, kterého stojí za to volit,“ uvedl. Do štábu ho večer přijeli podpořit dosavadní soupeři Hilšer i Horáček. Nabídli mu pomoc při kampani proti Zemanovi. Drahoš jim za podporu poděkoval.

Pavel Fischer do druhého kola podpoří také Jiřího Drahoše. Svůj volební výsledek, který překročil deset procent, označil za fenomenální. Už dříve řekl, že by byl spokojený s dvojciferným výsledkem. „Cítím obrovskou radost, protože z neznámého diplomata se stává respektovaný kandidát, a to není málo,“ uvedl pro ČT. Poděkoval také své manželce a členům štábu i dobrovolníkům. 

Michal Horáček sledoval volby v pražském Mánesu. Krátce po příchodu poděkoval své manželce a týmu: „Naši spoluobčané rozhodli. Jejich verdikt očekávám bez nervozity, s pokorou a s úctou.“ Později řekl, že ve druhém kole podpoří Drahoše. Večer za ním přijel i do volebního štábu a řekl mu, že má vynikající předpoklady: „Všichni vás musíme podpořit, my, co chceme zůstat na západě, co chceme zůstat ve slušné společnosti.“ Nabídl mu také prostor na billboardech, který si koupil.  

Horáček si celou kampaň platil sám, investoval do ní 30 milionů korun. Ničeho ale nelituje. „Splnil jsem svoji povinnost. Přispěl jsem k demokratické volbě i tím, že jsem spoluobčanům rozšířil možnost volby. Jsem s tím spokojený… Považuji za úspěch, že jsem měl příležitost mluvit s limi a poslouchat je.“ 

Marek Hilšer sledoval volby v Impact Hubu na pražském Smíchově. Svůj volební výsledek – zhruba devět procent hlasů – označil za dobrý. Zklamala ho volební účast. Doufal, že dosáhne 70 procent. Je ale rád, že do druhého kola postoupil Drahoš. Překvapilo ho také, že Zeman nedostal více hlasů. Nechtěl nikomu radit, jak má za dva týdny volit, ale sám by si rozhodně vybral Drahoše.

„Mám za to, že demokratický blok se sjednotí… Naše země potřebuje změnu na prezidentském postu. Někoho, kdo nás bude důstojně reprezentovat v zahraničí, a někoho, kdo může do této společnosti vnést pozitivní náladu,“ uvedl. Voličům poděkoval za důvěru. 

V pivovaru na pražské Národní třídě byl se svým štábem Mirek Topolánek, kterého podpořilo jen necelých pět procent voličů. Před druhým kolem voleb je vyzval, aby hlasovali pro Drahoše. Má podle něj šanci porazit Zemana. Topolánek nicméně považuje za výhru už to, že probudil z letargie lidi i sám sebe. „Byl můj sen, že se podařilo vzbudit naději u lidí, kterým se nelíbí, kam tahle země kráčí,“ dodal.

Hynek chce do politiky

Jiří Hynek chce i přes neúspěch v prezidentských volbách do politiky. „Děkuji všem voličům, kteří mi dali hlas, a chci jim říct, že to nebyl marný hlas, protože mne posiluje v tom, že budu v politice pokračovat… Nejsem ještě rozhodnut jakým způsobem, ale určitě z politiky neodejdu,“ uvedl. Hynek je členem a zakladatelem strany Realisté.

Zda podpoří Zemana, nebo Drahoše oznámí až den před druhým kolem: „Máme ještě 14 dnů. Dovolím si je využít k tomu, že oběma kandidátům budu klást otázky, které považuji za naprosto klíčové. Budu jejich odpovědi zveřejňovat u sebe na Facebooku a komentovat je.“ 

Hannig podpoří Zemana, uvažuje o Senátu

Petr Hannig už naopak doporučil svým voličům, aby hlasovali pro Zemana, protože je blízký jeho politickému názoru. Je také rád, že splnil svůj cíl, aby s minimálními náklady na kampaň byl alespoň předposlední. Ocenil rovněž korektní debaty s dalšími sedmi Zemanovými protikandidáty. V budoucnu chce hlasy zúročit se stranou Rozumní, které předsedá. Uvažuje například o kandidatuře do Senátu v Praze 12, kde bydlí.

Nejméně hlasů dostal Vratislav Kulhánek. Ve druhém kole bude mít jeho podporu Drahoš. Řekl, že ho zná dlouhá léta a nic jiného, než ho podpořit, nepřipadá v úvahu. Z posledního místa je ale zklamaný: „Byl jsem nemile překvapen, počítal jsem s mnohem lepším výsledkem.“ Soudí, že mu uškodil jeho kladný postoj k přijetí eura. Lidé podle něj také možná volili mezi favority a mysleli si, že svoji kandidaturu nebere moc vážně. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zemanovi vzkázal, že má stále jeho podporu. Zároveň ale uvedl, že pokud chce zvítězit, měl by deklarovat, že nechce zemi orientovat na Moskvu a Peking, zamířit do zprvu odmítaných debat a distancovat se od svých kontroverzních spolupracovníků. Pro Zemana zní hlasy i z KSČM a SPD, Drahošovi naopak gratulují strany napravo od středu.

Oficiální podobu získají výsledky prvního kola až počátkem příštího týdne, patrně v úterý. Státní volební komise je musí vyhlásit ve Sbírce zákonů. Pokud příští prezident vzejde až z volebního finále za dva týdny, budou si muset případní stěžovatelé počkat na možnost zpochybnění průběhu prvního kola až na konec ledna.

První kolo voleb proběhlo bez větších komplikací. Výjimkou byl pouze páteční incident při hlasování prezidenta Miloše Zemana v pražských Lužinách. Ve volební místnosti k němu přiběhla polonahá ukrajinská aktivistka. Proti ženě zakročila ochranka a Zemana z místnosti odvedla. Po několika minutách se ale prezident vrátil a spolu s manželkou odvolil.