Předsedou ODS je znovu Petr Fiala. Po příštích volbách chce od voličů mandát vládnout

Fiala i Udženija obhájili vedoucí posty v ODS (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté si za svého předsedu znovu zvolili Petra Fialu. Rozhodli o tom na svém již 28. volebním kongresu. Pozici první místopředsedkyně obhájila Alexandra Udženija. Očekává se, že kromě personálií bude kongresem rezonovat téma možné vládní koalice s hnutím ANO.

Na ostravském kongresu druhé nejsilnější strany, jež šla do voleb s heslem „Můžete se spolehnout“, získal Petr Fiala 451 z 483 platných hlasů. Hlasovalo tak pro něj zhruba 90 procent všech delegátů. Protikandidáta Fiala, který je v čele strany od roku 2014, neměl. Silnou pozici předsedy naznačily už nominační konference, na nichž jej podpořily všechny kraje.

Fiala označil svůj mandát za překvapivě silný vzhledem k tomu, že už není ten, kdo má ODS zachraňovat. Strana je už podle něj stabilizovaná a mohly se objevit pochybnosti o cestě, kterou jí chce dál vést. Odkázal tak zřejmě na kritiku Václava Klause mladšího, který po sněmovních volbách uvedl, že partaj by měla být výrazněji pravicová. Výsledek hlasování tak podle Fialy znamená, že delegáti dali jeho směřování podporu.

Vizitka Petra Fialy
Zdroj: ČT24
Za sebe i za ODS říkám: Další mandát prezidenta Zemana není v nejlepším zájmu České republiky.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

V úvodu svého kandidátského projevu na kongresu ODS se Petr Fiala obrátil na voliče, kteří ještě nedošli do volební místnosti a nevolili prezidenta. „Prosím vás, zvažte to. Věnujte tomu pozornost. Nenechte rozhodnutí na jiných, ani neodkládejte svůj hlas až na druhé kolo. Nedopusťte překvapení, které se vám pak třeba nebude líbit,“ apeloval.

„Tak, jak se neshodneme na ideálním nástupci v úřadu prezidenta, tak se určitě téměř všichni shodneme na tom, že současný pan prezident si potřebuje odpočinout, že současný způsob výkonu funkce prezidenta rozděluje společnost,“ řekl Fiala na kongresu s tím, že Miloš Zeman učinil z prezidentství „pokleslou reality show“ a „tragikomedii“ a nehájil zájmy České republiky v Evropské unii.

Hodnoty, ne populismus

Fiala dále poděkoval voličům za důvěru ve sněmovních volbách a konstatoval, že systém tradičních stran zkolaboval. Pouze ODS podle něj vyšla se ctí posílena, protože odolala pokušení populismu. „Na trend experimentů, silných slov, ale slabých programů, jsme neskočili,“ myslí si Fiala, že voliče strana oslovila programem a pravicovými hodnotami. „To je naše služba České republice, mandát, ke kterému jsme se jako ODS přihlásili.“

Fiala vytyčil za cíl v následujícím období obnovit silné postavení strany a v příštích parlamentních volbách získat o 50 procent více voličů. Připomněl, že když se před čtyřmi lety stal předsedou, společně museli zachraňovat právo na existenci ODS a holý politický život. V současnosti je podle něj strana ve zcela odlišné situaci, z čehož vychází i jeho představa o dalším směřování ODS.

„Plně obnovíme étos Občanské demokratické strany jako silné a spolehlivé reformní pravicové strany. Moderní strany pro moderní stát, pro Česko, které je silné, efektivní a bezpečné. Jsme znovu silnější a ještě více postavíme odbornost proti experimentům. Postavíme reformní poctivost a důslednost proti kupování si voličů sliby a polovičními řešeními. Postavíme ještě silnější obranu proti sociálním experimentům a rozpínavosti státu tam, kde stát nepatří,“ sliboval Fiala.

Fiala: Babiš chce vládnout sám

Fiala se vyjádřil i k povolebnímu vyjednávání. Myslí si, že Andrej Babiš chce coby vítěz voleb vládnout sám, přestože k tomu nedostal od voličů žádný mandát na jednobarevnou menšinovou vládu. Dodal, že pokud předseda hnutí ANO neumí vládnout v koalici, má tento úkol přenechat někomu jinému.

„Respektujeme mandát hnutí ANO od voličů. Ale opakuji: on osobně ani hnutí ANO nedostali od voličů České republiky žádný mandát na jednobarevnou vládu. To je podle mě také nezpochybnitelný fakt. Tento fakt by měly respektovat všechny politické strany, měl by ho respektovat prezident republiky,“ rozohnil se Fiala.

Speciální vysílání ke kongresu ODS (zdroj: ČT24)

Babiš podle staronového předsedy ODS neprojevil žádnou seriózní vůli k většinové koalici. „Skutečnost je taková, že hnutí ANO si pro uspořádání Poslanecké sněmovny zřídilo již zmíněnou koalici s SPD a KSČM. Tato koalice i s podporou Pirátů zajistila hnutí ANO úplný monopol nad managementem sestavování vlády. Bereme to na vědomí,“ podotkl Fiala.

„Pokud příští týden vláda nezíská důvěru, tak předseda vlády v demisi velmi rychle musí představit důvěryhodný a realistický plán dalšího postupu, jak chce dospět k většinové vládě nebo vládě s většinovou podporou,“ představuje si další postup Fiala. Připomněl, že pokud všechny strany setrvají na svém stanovisku, že trestně stíhaná osoba nemůže být členem vlády, tak bude muset vládu sestavovat někdo jiný.

Volba místopředsedů: jediným nováčkem poslanec Baxa

Odpoledne partaj vybrala prvního místopředsedu, funkci bude znovu vykonávat Alexandra Udženija. Stejně jako Fiala neměla protikandidáta a získala 386 ze 459 platných hlasů. „Strašně moc děkuju za tak silnou podporu, ukazuje to, že jsme jednotní, že jsme čitelní a náš cíl je jasný, vyhrávat volby,“ řekla bezprostředně po zvolení.

Ze čtveřice řadových místopředsedů je jediným novým jménem poslanec Martin Baxa. Další tři místopředsedové své funkce obhájili, ve vedení občanských demokratů tak bude nadále působit Evžen Tošenovský, Martin Kupka a Milan Vystrčil. 

Největší podporu získal Vystrčil, pro něhož hlasovalo 428 delegátů, o jeden hlas méně měl nováček Baxa. Kupku podpořilo 421 delegátů, nejmenší podporu měl Tošenovský se 304 hlasy. 

Původně získalo nominace na místopředsedu šest kandidátů, poslanec Karel Krejza a někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba se ale své nominace vzdali.

ANO vládě?

Kromě volby předsedy a místopředsedů bude kongres diskutovat také o aktuálních politických tématech. Tím nejožehavějším je otázka vstupu do vlády, kam občanské demokraty láká šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Zatímco Petr Fiala vládní angažmá odmítá, Evžen Tošenovský naznačil, že by si je dokázal představit, byť za cenu velkých ústupků ze strany hnutí ANO. „Bylo by to to nejhorší, co bychom mohli udělat,“ oponuje dlouholetá členka strany Miroslava Němcová.

Nemáme problém s mnohými lidmi z ANO nebo s celým ANO z hlediska nějakých ideových představ. Ale ta změna by musela být razantní a ANO by muselo mít třeba i odvahu změnit lídra.
Evžen Tošenovský
místopředseda ODS

„Bavíme se o tom, jaká je správná cesta, a já demokratickou diskuzi vítám. Mohu ale říct úplně jednoznačně, že podpora povolebního vyjednávání je naprosto drtivá. Občanská demokratická strana stojí za tím, co vedení dělá, jak vyjednáváme a postupujeme,“ tvrdí Fiala.

„Lidé se mohou spolehnout, že to, co jsme slíbili, také dodržíme,“ ubezpečil předseda ODS s odkazem na Vyšehradskou deklaraci. V té stojí, že účast ve vládě je podmíněna splněním programu ODS, například zrušením elektronické evidence tržeb. O tom, že by partnerem občanských demokratů v případné koalici nemohl být trestně stíhaný politik, dokument nepojednává.