Nejhorší díru mají ve Smečně

Praha - Soutěž o nejhorší výmol v republice „vyhrála“ silnice II. třídy ve Smečně na Kladensku. Prvenství získala hned třikrát. Anticena tak patří Středočeskému kraji, který ji spravuje. Rozhodly o tom hlasy na serveru Výmoly.cz, kde řidiči dokumentují největší nástrahy.

Jako past na mamuty nebo tankodrom označovali místní s nadsázkou největší díru republiky. Konkrétně šlo výmol ve Smečně o velikosti skoro celého jízdního pruhu, hluboký až 30 centimetrů. Silnice přitom přidělávala starosti nejen řidičům, ale i obyvatelům obce. Neustálé otřesy totiž poškozovaly i blízké domy. 

Vítěz anticeny za největší výmol už je opravený. Ovšem na to, aby se vyspravily všechny díry v Česku, by bylo potřeba až sedm miliard korun. Ty však v rozpočtu chybí - hlavně u silnic druhé a třetí třídy, které mají na starosti kraje. Nejméně se záplatuje ve středních Čechách, na Vysočině a Ústecku. 

Petr Čaník, Vymoly.cz

„Už 32 procent celorepublikově nahlášených děr bylo letos opraveno.“ 

Obce často řeší problém s poničenými silnicemi značkou a omezením rychlosti. Pokud ale značení chybí, měl by řidič zavolat policii a vše nafotit. Náhradu škody na nápravě nebo proražené pneumatice pak může vymáhat po správci komunikace.