Rádio, televize, úklid i odpočinek: Jak trávili prezidentští kandidáti poslední den kampaně?

Prezidentští kandidáti finišují s předvolební kampaní (zdroj: ČT24)

Čtvrtek byl posledním dnem předvolební kampaně, většina kandidátů proto ještě zkoušela na poslední chvíli oslovit nerozhodnuté voliče. A chystali se na večerní superdebatu, která ještě může zamíchat kartami. Volební místnosti se otevřou v pátek ve 14:00 a pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, půjdou voliči za 14 dní k urnám znovu.

Mirek Topolánek trávil čtvrtek na cestách a stihnul rozhovor hned pro dvě rádia: „My jsme ještě byli v Ostravě, byli jsme v rádiu a měl jsem tam setkání s lidmi. Teď jsme v Jihlavě a jdeme do rádia Vysočina,“ popisoval odpoledne Topolánek. Pak už je cílem Praha a přípravy na večerní superdebatu.

Stejně jako Topolánek vstupuje do závěru kampaně sebevědomě i Michal Horáček, nijak zvlášť se prý ale nepřipravoval: „Já se na to připravuju třicet let, co by to znamenalo, kdybych tomu dal hodinu navíc?“ Na debatu se těší a z trémy strach nemá. Kamery na něj ostatně mířily celý den: ať už internetové televize nebo vlastního štábu.

Pavel Fischer se po středečním setkání s příznivci a dobrovolníky přesunul do štábu, odkud hlavně odpovídá na dotazy médií a připravuje trumfy do superdebaty. Zintenzivňuje taky komunikaci na sociálních sítích. „Cítím se v plné síle a jsem připraven vytrvat – ten závod ještě zdaleka není u konce,“ burcuje své příznivce.

Jiří Hynek ještě na poslední chvíli sbíral podporu na Hané: sešel se se zaměstnanci továrny na výrobu optických přístrojů v Přerově, v Olomouci se pak potkává se svými příznivci na střelnici, kde měl loni stánek s petičními archy. „Symbolicky tak vyjádřit poděkování všem svým petičním místům, které mi sbíraly podpisy, čehož si velmi vážím.“

To den Petra Hanniga začíná u soudu, kam přišel podpořit svého mluvčího Adama B. Bartoše, který je obžalovaný z popírání a schvalování genocidy. Na jednání se Hannig zdržel několik minut, pak i on ještě vyrazil oslovovat voliče. A také zařizovat vše potřebné na superdebatu. „Musím se připravit, musím si odpočinout, protože já spal zase asi jenom čtyři hodiny,“ dodává Hannig.

Vratislav Kulhánek už volí po návratu z rozhovoru v mladoboleslavském rádiu volnější tempo. „Teď už mám takový neutrální pocit, protože teď už se s tím nic udělat nedá.“ Po procházce ho přesto ještě čeká porada k večerní debatě s jeho dvoučlenným týmem.

Miloš Zeman se jako jediný debaty účastnit nebude – stejně jako odmítá pozvání ke všem ostatním konfrontacím se svými soupeři. „Občas si přečtu, na co se ptají jednotlivých kandidátů. Nu, a na všechny tyto otázky už jsem desetkrát odpověděl, proč bych na ně odpovídal pojedenácté?“ uvedl v rozhovoru pro MF Dnes. Přesto ve čtvrtek v Lánech natáčel televizní rozhovor.

Marek Hilšer věnoval poslední den prezidentské kampaně odpočinku a úklidu. Na nedaleký Petřín si pak vyběhl vyčistit i hlavu. „Soustředím se na to, co bych v debatě chtěl říkat, a mezitím jsem vyběhl, abych se odreagoval,“ popisoval svůj program Hilšer. Právě večerním vystoupením si chce naklonit nerozhodnuté voliče.

Pro Jiřího Drahoše je naopak poslední den kampaně pracovní: krátká porada v půl desáté nad novinami s kávou, a pak už přesvědčuje lidi v on-line debatě. „Určitě jsme napjatí, ale na druhou stranu musím říct, že nervózní nejsem.“

Vydáno pod