Uráželi mě v přímém přenosu, stěžuje si Babiš. Opozice naopak mluví o debaklu ANO

Politici se přou kvůli schůzi sněmovny, která skončila bez výsledku (zdroj: ČT24)

Přerušení středeční schůze sněmovny, která měla rozhodnout o důvěře vládě, přičítá premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš snaze opozice producírovat se v hlavním vysílacím čase televize před občany a urážet. Opozice naopak mluví o manažerském selhání a politickém debaklu vládního hnutí, které si nedokázalo dojednat podporu.

Sněmovna ve středu jednala o důvěře devět hodin, k závěrečnému hlasování ale nedospěla. Poslanci schůzi přerušili do úterý 16. ledna kvůli mimořádnému jednání mandátového a imunitního výboru, které iniciovali členové za hnutí ANO a SPD. Požadovali pozvání bývalého detektiva Jiřího Komárka.

Přerušení jednání do úterý 16. ledna navrhla ODS. Podpořily to všechny ostatní frakce s výjimkou komunistů. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura zdůvodnil žádost tím, že předchozí hodinová přestávka nestačila imunitnímu výboru na jeho mimořádné jednání ke kauze Čapí hnízdo.

Zástupci opozice pak označili celé jednání o důvěře za manažerské selhání, politický debakl vládního hnutí ANO, velkou ostudu či kabaret. ANO se podle nich na schůzi dolní komory dobře nepřipravilo a svými obstrukcemi pak zabránilo hlasování.

Babiš ale připomenul, že o přestávku v jednání nejprve požádali lidovci, potom ODS: „Vysílala to Česká televize v přímém přenosu, tak to byla ideální situace se producírovat před občany, urážet i mě, a dokonce i moji rodinu.“ Podle předsedy sněmovny Radka Vondráčka ANO neobstruovalo a postupovalo racionálně. Doufá prý, že se do úterý emoce zklidní a poslanci budou řešit programové prohlášení vlády.

V imunitním výboru je napjatá atmosféra

Imunitní výbor, který projednává policejní žádost o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, díky hlasům ANO a SPD ve středu prosadil pozvání Komárka na 16. ledna. Ve stejný den by měl vydat sněmovně doporučení, zda vydat oba politiky k trestnímu stíhání.

Středeční překotné svolání výboru a následné Komárkovo pozvání ale vyvolalo u některých dalších členů výboru bouřlivé reakce. Poukazovali mimo jiné na to, že Komárek byl loni v prosinci nepravomocně odsouzen za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací.

Slova vyřkl předloni v souvislosti se spornou policejní reorganizací. Komárek patřil k jejím hlavním kritikům. Od policie odešel a zamířil na Finanční správu, která spadá pod ministerstvo financí. Resort v té době vedl Babiš.

Podle předsedy pirátské frakce Jakuba Michálka by Komárek měl údajně mít kompromitující informace na vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila. Podle dřívějších informací Mladé fronty DNES zmínil loni u soudu údajné propojení Nevtípila s právníkem kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga Davidem Michalem.