O vydání Babiše se bude jednat ještě před žádostí o důvěru. Podpoří ho exvyšetřovatel, míní Michálek

Hnutí ANO podle lidovce Jana Bartoška i poslankyně ANO Taťány Malé přislíbilo, že imunitní výbor doporučí sněmovně, zda vydat premiéra Andreje Babiše (ANO) a Jaroslava Faltýnka (ANO) k trestnímu stíhání, ještě než bude pokračovat schůze o důvěře vládě. KDU-ČSL by chtěla, aby před hlasováním o důvěře proběhlo i samotné hlasování o vydání. Úterního jednání výboru se zúčastní i bývalý detektiv policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek.

Mandátový a imunitní výbor jednal ve středu večer, kvůli jeho narychlo svolané schůzi byla odročena schůze sněmovny o důvěře vládě. Následně se výbor sejde v úterý na zasedání, kam byli pozváni i premiér Andrej Babiš (ANO) a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, o jejichž vydání má výbor hlasovat.

Poslanci SPD a ANO prosadili i pozvání Jiřího Komárka. „ANO se připojilo k návrhu SPD z toho důvodu, že v médiích proběhly informace, že tento bývalý policista hovořil o jakémsi vztahu vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo s mafií. My považujeme za důležité se s těmi informacemi seznámit,“ uvedla členka výboru za ANO Taťána Malá.

Události, komentáře: Poslanci nedokončili jednání o důvěře, schůzi naboural výbor s Čapím hnízdem (zdroj: ČT24)

Člen výboru Jakub Michálek (Piráti) ovšem připomněl, že Komárek byl nepravomocně odsouzen za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací. Další člen výboru Marek Výborný (KDU-ČSL) pak poukázal, že Komárek by musel být zbaven mlčenlivosti, aby mohl před výborem hovořit. Výbor přitom žádá o úplné zbavení. „To je podle mého vysoce nereálné,“ míní poslanec. Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) přitom v Událostech, komentářích přiznal, že „výpověď pana Komárka určitě nebude rozhodující a stěžejní pro naše rozhodování“.

  • za ANO: Stanislav Berkovec, Milan Feranec, Josef Hájek, Taťána Malá, Monika Oborná, Ladislav Okleštěk, Helena Válková, František Petrtýl
  • za Demokratický blok: Marek Benda (ODS), Miroslava Němcová (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Miroslav Kalousek (TOP 09), Petr Gazdík (STAN)
  • za Piráty: Lukáš Bartoň, Jakub Michálek
  • za SPD: Miloslav Rozner, Radek Rozvoral
  • za KSČM: Stanislav Grospič
  • za ČSSD: Kateřina Valachová

Michálek za krokem ANO vidí snahu najít osobu, která by mediálně podpořila verzi Babiše a Faltýnka. Oba poslanci v případu Čapího hnízda obvinění z dotačního podvodu odmítají. „Ale pan Komárek není nezávislá osoba, podle mých informací byl dosazen do úřadu, který podléhá ministerstvu financí,“ uvedl Michálek.

Členka výboru Miroslava Němcová (ODS) míní, že se pozvání Komárka týká jeho výroku proneseného u soudu. Upozornila, že za ten ho kritizovala státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Řekla, že neměl přístup do živého spisu, že s ním nemohl být seznámen,“ připomněla Němcová.

Nejprve o vydání, potom o důvěře

Kvůli zasedání výboru rozhodlo plénum sněmovny o tom, že své jednání odloží do 16. ledna a překvapivě tak dnes nebude hlasovat o důvěře Babišově menšinové vládě. Důsledkem by však mělo být i to, že poslanci budou hlasovat o důvěře vládě za situace, kdy budou znát stanovisko mandátového a imunitního výboru k policejní žádosti o vydání Babiše a Faltýnka.

Podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška slíbilo hnutí ANO, že doporučení bude na světě před pokračováním schůze. Lidovci podle Bartoška vycházejí z toho, že od ANO dostali slovo. „A že jestli ANO dá slovo, tak ho dodrží. A oni řekli, že do 14:00 v úterý bude usnesení,“ uvedl. Potvrdila to i Taťána Malá.

Lidovci by přitom chtěli, aby se nejprve odehrálo hlasování o vydání, poté teprve o důvěře. Bartošek však upřesnil, že to ještě není dojednáno. „Tato věc nebyla diskutována, je to náš návrh, se kterým půjdeme do jednání, připadá nám to férové,“ uvedl Bartošek. Během úterního jednání sněmovny navrhovali Piráti a STAN, aby se o vydání hlasovalo rovnou, ale protože výbor zatím stanovisko nevydal, plénum to odmítlo. Zda proběhne hlasování v úterý, není jisté, Taťána Malá i předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) jsou přesvědčeni, že obě věci – důvěra Babišově vládě a vydání Babiše s Faltýnkem – spolu nesouvisejí.

GIBS obvinila bývalého detektiva Komárka ze zneužití pravomoci (zdroj: ČT24)